Αντίστροφη μέτρηση για την άφιξη των Rafale στην Ελλάδα: Πότε θα γίνει η τελετή παράδοσης του πρώτου γαλλικού μαχητικού στη χώρα μας

Ζήτημα ημερών είναι πλέον η άφιξη του πρώτου Rafale, του γαλλικού μαχητικού αεροσκάφους παντώς ρόλου, στην Ελλάδα, όπως πρόβλέπει η συμφωνία που υπεγράφη με τη Γαλλία για την αγορά 18 αεροσκαφών γενιάς «4++».

Ορόσημο η 21η Ιουλίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 21 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή παραλαβής του πρώτου Rafale με ελληνικά χρώματα που θα φθάσει στη χώρα μας. Το μαχητικό θα είναι διθέσιας εκδοχής και θα είναι πλήρως εξοπλισμένο, ήτοι, με πυραύλους MICA και Meteor. Ωστόσο, σύμφωνα με το «Βήμα», το αεροσκάφος θα παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα στη Γαλλία, προκειμένου να εκπαιδευτούν στο μαχητικό και άλλοι Έλληνες πιλότοι.

Παράδοση ενός μαχητικού το μήνα

Αυτό που έχει σημασία, ωστόσο, είναι ότι από την 21η Ιουλίου θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την απόκτηση και των 18 Rafale. Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης θα παραδίδεται ένα κάθε μήνα στην Πολεμική Αεροπορία. Και τότε τα Rafale θα έρθουν με Έλληνες πιλότους να προσγειωθούν στην Τανάγρα, στην 114 Πτέρυγα Μάχης, η οποία τελευταίως έχει αναβαθμιστεί και με την ενεργοποίηση των Mirage 2000-5.

Η συμφωνία για τα 18 Rafale

Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Γαλλία υπέγραψαν συμφωνία ύψους 2,4 δισ. ευρώ, για την απόκτηση από τη χώρα μας, 12 μεταχειρισμένων και έξι νέων Rafale έκδοσης F3-R (η τελευταία που υπάρχει, καθώς η Γαλλία περιμένει μέσα στη δεκαετία την έκδοση F4) τα οποία θα έχουν πλήρη εξοπλισμό με πυραύλους αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, με στόχο σταδιακά να αρχίσουν να αποσύρονται παλιότερα Mirage 2000.

Το μεγάλο πλεονέκτημα

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η απόκτηση των Rafale δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στην Ελλάδα, όσον αφορά στο ζήτημα της εναέριας υπεροχής έναντι της Τουρκίας, καθώς τα γαλλικά μαχητικά καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα των επιχειρησιακών αναγκών της χώρας -άλλωστε το Rafale έχει σχεδιαστεί ως omnirole μαχητικό, ήτοι μπορεί να πραγματοποιήσει εναέρια υπεροχή, κρούση, ακόμα και χτύπημα με πυρηνικά όπλα. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία έχει απομείνει με τα παλιότερα F-16 τα οποία, μάλιστα, δεν αναβαθμίζονται σε τύπο Viper, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα από τις ΗΠΑ.

Καμία δημοσίευση για προβολή