Αντίστροφη μέτρηση για την επιλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας – Την περίοδο των εορτών θα λάβει τις αποφάσεις του ο Μητσοτάκης. Η πιθανότητα επανεκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου και οι υπόλοιποι “μνηστήρες”

Το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας  που σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού κ. Γιώργο Γεραπετρίτη “θα συγκεντρώνει και δεν αποσυγκεντρώνει” θα αναζητήσει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιόδο των εορτών, που παραδοσιακά και εκτός απροόπτου, πέφτουν οι ρυθμοί της καθημερινής έντασης.

Παρ ότι, με τον νέο συνταγματικό χάρτης της χώρας, η κυβερνητική πλειοψηφία έχει τη δυνατότητα να εκλέγει τον νέο Ανώτατο Πολιτειακό Αρχοντα της χώρας με μόλις 151 ψήφους χωρίς να διαλυθεί η βουλή και να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες κάλπες, είναι προφανές ότι ο κ Μητσοτάκης θα επιθυμούσε η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να τύχει ευρύτερης – ακόμα και ευρύτατης – συναίνεσης, καθώς θα πρόκειται για έναν ισχυρό συμβολισμό και μάλιστα σε μία κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας ζητήματα.

Η κρισιμότητα, αυτή καθ αυτή, της περιόδου που διανύουμε, έχει αναζωπυρώσει τα σενάρια περί ανανέωση της θητείας του σημερινού προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος διαθέτει την εμπειρία που απαιτείται για να στηρίξει με τον θεσμικό του ρόλο το έργο της κυβέρνησης. Την ανάγκη ανανέωσης της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου επισημαίνουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ενώ μία τέτοια εξέλιξη θα τύγχανε της υποστήριξης και του πρώην πρωθυπουργού κ. Κων. Καραμανλή. Ο ίδιος, πάντως, σπεύδει να αποσαφηνίσει ότι δεν έθετε εκ νέου υποψηφιότητα, πάρα μόνο στην περίπτωση που θα τον πρότεινε η Νέα Δημοκρατία.

Οι παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ εκτιμούν ότι, με φόντο και την τουρκική προκλητικότητα, το σενάριο αυτό είναι πλέον υπαρκτό. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο σημερινός πρωθυπουργός υπήρξε ο μόνος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που δεν είχε ψηφίσει υπέρ της υποψηφιότητας του προερχόμενου από τα σπλάχνα της συντηρητικής παράταξης κ. Παυλόπουλου. Τα ίδια στελέχη επιβεβαιώνουν ότι οι κ. Μητσοτάκης και Παυλόπουλου έχουν πολύ καλή συνεργασία και βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό την τελευταία περίοδο, οπότε η Αγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις.

Βουλευτές και στελέχη της κυβερνητικής παράταξης θεωρούν ότι έχουν “καεί” τα σενάρια για πρόσωπα που ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα, όπως πχ αυτών των κυρίων Αννας Διαμαντοπούλου και Μαρίας Δαμανάκη, αν και η πάλαι ποτέ πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς συγκέντρωνε εξ αρχής μεγαλύτερες πιθανότητες, καθώς ενδεχόμενη πρότασή της από τη ΝΔ θα ανάγκαζε τον ΣΥΡΙΖΑ να την υποστηρίξει.

Απαντες στην κυβερνητική παράταξη, εξάλλου, θεωρούν δεδομένο ότι τα ονόματα που πρότεινε δημοσίως προ ημερών η κυρία Φώφη Γεννηματά και συγκεκριμένα τα ονόματα των πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστα Σημίτη, Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου, είναι επίσης “καμένα”. Κάποιοι, μάλιστα, δεν αποκλείουν και ήταν εξαρχής αυτή και η πρόθεσης της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.

Στην αντίστροφη μέτρηση για την 20 Φεβρουαρίου, οπότε λήγουν και επισήμως τα καθήκοντα του νυν προέδρου κ. Προκόπη Παυλόπουλου, τα ονόματα δίνουν και παίρνουν.

Μερίδα στελεχών της ΝΔ προκρίνει την υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή ο οποίος, ωστόσο, δεν το επιθυμεί, αλλά και του Αντώνη Σαμαρά, των δύο πρώην πρωθυπουργών της Νέας Δημοκρατίας. Ο υπουργός επικρατείας και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε  ότι θα είναι «πέρα από πολιτικά στεγανά ο νέος πρόεδρος Δημοκρατίας», κάτι που σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν προσανατολίζεται μέχρι στιγμής σε μια υποψηφιότητα αμιγώς πολιτική και πολύ περισσότερο προερχόμενη από τα κομματικά του σπλάχνα.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, αρκετά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ τάσσονται υπέρ τις πιθανής υποψηφιότητας του Αντώνη Σαμαρά. Ο Ανδρέας Κατσανιώτης είπε, για παράδειγμα, ότι «για μένα, ο καταλληλότερος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο Αντώνης Σαμαράς», ενώ λίγες ημέρες πριν ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Μάκης Βορίδης σε ερώτηση για το αν είναι η κατάλληλη επιλογή ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε: «Αναφανδόν. Εγώ είμαι μέγας φαν και φίλος του Αντώνη Σαμαρά, είναι γνωστό αυτό. Μακάρι να το θέλει ο ίδιος -δεν ξέρω αν το θέλει- και μακάρι να είναι αυτή η πρόταση της παρατάξεως». Στο ίδιο μήκος κύματος έχουν ταχθεί επίσης και άλλοι βουλευτές όπως ο Κώστας Καραγκούνης και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος.

Αλλοι προτείνουν την υποψηφιότητα του Συνταγματολόγου κ. Νίκου Αλιβιζάτου, του πρώην υπουργού κ. Τάσου Γιαννίτση, ή του κ. Λουκά Παπαδήμου.

Ο κ. Μητσοτάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του και αυτό που διαφαίνεται μέχρι στιγμής είναι ότι θα προτιμούσε γυναίκα αυτή τη φορά στο τιμόνι της χώρας. Ονόματα για το σκοπό αυτό έχουν ακουστεί αρκετά όπως της ακαδημαϊκού Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ κάτι μάλλον που δεν υφίσταται, αλλά και της Μαρίας Ευθυμίου καθώς και της πρώτης προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Εκτός από τα ονόματα γυναικών και πέραν των πολιτικών προσώπων, έχουν ακουστεί και ονόματα ανδρών, όπως εκείνο του Τίτου Πατρίκιου αλλά και του Ανδρέα Δρακόπουλου από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο κ. Δρακόπουλος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου την πρώτη μέρα του ως πρωθυπουργού, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση όλα τα σενάρια «παίζουν» καθώς τελευταία διακινείται το σενάριο της σύγκλισης του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έπειτα από μια «ψυχρή» περίοδο. Δεν θα απέκλειε κανείς δηλαδή η ΝΔ να προτείνει τον νυν Πρόεδρο για ανανέωση της θητείας του ώστε να σηματοδοτήσει μια ευρύτερη σύγκλιση διότι θα τον ψήφιζε και ο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε θα έχαιρε ευρύτερης αποδοχής.

Ετσι, ο κ. Μητσοτάκης θα έκλεινε ένα μέτωπο στο εσωτερικό του κόμματος, αυτό με τους καραμανλικούς, αν και θα υπήρχε δυσαρέσκεια από τους Σαμαρικούς σε περίπτωση που δεν προταθεί ο κ. Σαμαράς και επιλεγεί ο κ. Παυλόπουλος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή