Αυτό είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο: “Ξεκλειδώνει” την πρώτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Φέρνει ελαφρύνσεις και κίνητρα για συγχωνεύσεις

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Αυτό είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων –φορολογικά και χρηματοδοτικά–, νέοι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων, υπεραποσβέσεις για τις πράσινες και τις ψηφιακές επενδύσεις, αλλά και νέο πλαίσιο τόνωσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Αυτές οι ρυθμίσεις  αποτελέσουν τη «βάση» του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί το φθινόπωρο στη Βουλή «συνοδεύοντας» τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

Τα τρία μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τέλος του έτους

Πρόκειται για φορολογικές αλλαγές για τις οποίες η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί, και μάλιστα όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο: κίνητρα συγχωνεύσεων, τόνωση ηλεκτρονικών πληρωμών και υπεραποσβέσεις.

Αυτά είναι τα τρία από τα πρώτα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο γ΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή της Κυριακής ) ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι οι διατάξεις να μην έρθουν αποσπασματικά στη Βουλή, αλλά να ενταχθούν σε ένα συνολικό νομοσχέδιο το οποίο είναι πιθανό να «φιλοξενήσει» και άλλες μειώσεις φορολογικών συντελεστών.

Το κριτήριο για τις τελικές αποφάσεις 

Εκτός από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων και της προκαταβολής φόρου που έχουν ήδη νομοθετηθεί, έχει ήδη εξαγγελθεί το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης και για την επόμενη χρονιά, τουλάχιστον για τους απασχολουμένους στον ιδιωτικό τομέα.

Κριτήριο για το τελικό περιεχόμενο του φορολογικού νομοσχεδίου θα είναι και ο δημοσιονομικός χώρος που θα κριθεί ότι είναι διαθέσιμος για την επόμενη χρονιά. Τ

ο εύρος εξαρτάται από την επίπτωση που θα έχουν οι νέες αντικειμενικές αξίες στον ΕΝΦΙΑ, από τις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς επί του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς, αλλά και επί της τροπής που θα πάρει η πανδημία τους επόμενους μήνες.

Η έκπτωση φόρου 30% επί των ηλεκτρονικών πληρωμών που θα γίνουν σε ομάδες ύποπτες για φοροδιαφυγή θα είναι ένα από τα μέτρα που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν από το νέο έτος, προκειμένου να περιοριστεί το λεγόμενο «κενό του ΦΠΑ» (σ.σ. το ποσό ΦΠΑ που θα έπρεπε να εισπράττει το Δημόσιο βάσει των πραγματικών συναλλαγών και το οποίο δεν καταλήγει ποτέ στο ταμείο του λόγω της μη έκδοσης αποδείξεων).

Παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους 

Σχεδιάζεται επίσης η παροχή κινήτρων στους φορολογουμένους ώστε να συμβάλουν στον εντοπισμό των αδήλωτων ταμειακών μηχανών, αλλά και η πλήρης αναμόρφωση της λεγόμενης «φορολοταρίας», η οποία εκτιμάται πως πλέον έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της.

Τα κίνητρα συγχωνεύσεων θα είναι χρηματοδοτικά για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις –καθώς από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ο συντελεστής 9%, το φορολογικό κίνητρο δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρό– και φορολογικό για τις μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις: κυρίως προσωπικές και ανώνυμες εταιρείες ή ΙΚΕ που θα πληρώνουν φόρο με βάση τον νέο συντελεστή του 22%.

Τα κίνητρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το νέο έτος, με τη συγκεκριμένη αλλαγή να συνδέεται άμεσα με την εκταμίευση της πρώτης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις υπεραποσβέσεις.

Το μέτρο θα αφορά επενδύσεις πράσινου και ψηφιακού χαρακτήρα, που θα πραγματοποιηθούν κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Και αυτό το μέτρο θα ισχύσει από την 1/1/2022 και θα έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη απόσβεση αυτών των επενδύσεων, καθώς πρακτικά, εκτός από την αύξηση των κερδών, απόσβεση θα γίνεται και μέσα από τη μείωση των φόρων.

Τί δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Τα πρώτα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι οι αλλαγές των φορολογικών συντελεστών του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου θα είναι εκτεταμένες, καθώς οι νέες αντικειμενικές αξίες προσαυξάνουν τη φορολογητέα αξία των ακινήτων κατά περισσότερο από 100 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται αρκετός δημοσιονομικός χώρος (σ.σ. ενδεχομένως και άνω των 500 εκατ. ευρώ) για να χρηματοδοτηθούν οι μειωμένοι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή