Αντίστροφη μέτρηση για το Ταμείο Ανάκαμψης: Στην Αθήνα στις 17 Ιουνίου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το «πράσινο φως»

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να «ανάψει το πράσινο φως»

Με περιοδεία σε ευρωπαϊκές χώρες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να «ανάψει το πράσινο φως» για να αρχίσει η υλοποίηση των έργων που εντάσσονται στα εθνικά προγράμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των χωρών αυτών.

«Κλείδωσε» το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης

Όπως ανακοίνωσε η Γερμανίδα πολιτικός, μέσα στην εβδομάδα θα βρεθεί στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα θα μεταβεί στις 17 Ιουνίου, ενώ όπως είπε έχει σκοπό να επισκεφθεί κάθε κράτος-μέλος, για να δει την επίδραση του NextGenerationEU επί τόπου.

Προσέθεσε, δε, ότι ανακοίνωσε ότι «έπειτα από πολύ εντατικό διάλογο με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», η Επιτροπή ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των πρώτων εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Το πρώτο θετικό βήμα

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η κ. φον ντερ Λάιεν με την επίσκεψή της στην Αθήνα, μετά την Λισαβόνα και τη Μαδρίτη θέλει να δώσει και μια επιβράβευση για την «υποδειγματική» πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα για την απορρόφηση και την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την υποδοχή της, στις 10 το πρωί της Πέμπτης από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου θα κάνει ειδική αναφορά στο πρώτο θετικό βήμα που ήταν η έγκαιρη και άρτια κατάθεση του ελληνικού σχεδίου στην Κομισιόν για την έγκρισή του και θα υπογραμμίσει την σημασία των επόμενων βημάτων για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υποστηρίξει με την δήλωσή του την ανάγκη αλλαγής και ενίσχυσης του αναπτυξιακού μοντέλου για την υπέρβαση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, δίνοντας έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την στήριξη της επιχειρηματικότητας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρωθυπουργός θα μετάσχουν στην διαδραστική εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, με την οποία θα σηματοδοτηθεί η έναρξη του προγράμματος για την οικοδόμηση της «επόμενης μέρας» της πανδημίας.

Η διαδικασία

Όσον αφορά στο διαδικαστικό κομμάτι που απομένει για να «πάρει μπρος» το Ταμείο Ανάκαμψης, τα βήματα που ακολουθούν είναι σαφή και σχεδόν αυτόματα: αρχικά το Κολλέγιο των Επιτρόπων θα εγκρίνει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, που αξιολογεί το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μετά, και σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ταμείου, το Συμβούλιο εκδίδει την τελική του εκτελεστική απόφαση, κατά κανόνα, εντός τεσσάρων εβδομάδων από την έγκριση της πρότασης της Επιτροπής.

Το συνολικό ποσό για το 2021

Αν το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάξει, τότε η χρηματοδότηση ξεκινά μέσα σε δύο μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας χρηματοδότησης και έτσι τα πρώτα χρήματα αναμένονται στην Ελλάδα μετά τα μέσα Ιουλίου. Η προκαταβολή της τάξης του 13% θα αποτελείται από 2,3 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 1,6 δισ. δάνεια, σύνολο 3,9 δις ευρώ, ενώ θα ακολουθήσουν άλλα 1,7 δισ. επιδοτήσεων και 1,8 δισ. δανείων. Συνολικά δηλαδή το 2021 θα εισρεύσουν στην χώρα 7,5 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ποσό μεγαλύτερο του αναμενομένου.

Ικανοποίηση για το «ευρω-ομόλογο»

Και όλα αυτά τη στιγμή που η Κομισιόν δεν κρύβει την ικανοποίησή της από την άντληση του ποσού των 20 δισ. ευρώ από τις αγορές με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «για να χρηματοδοτήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης συμφωνήσαμε ότι η Επιτροπή θα αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια από τις αγορές και σήμερα διενεργήσαμε με επιτυχία την πρώτη έκδοση ομολόγων. Η Επιτροπή συγκέντρωσε 20 δισ. ευρώ, μέσω ενός δεκαετούς ομολόγου, είναι η μεγαλύτερη έκδοση θεσμικών ομολόγων στην Ευρώπη», ενώ το επιτόκιο ήταν μόλις 0,1%.

Καμία δημοσίευση για προβολή