Απαισιοδοξία επικρατεί στη Διεθνή Οικονομία, παρά την ανοδική πορεία των Χρηματιστηρίων

Η Ευρώπη έβγαλε στοιχεία έρευνας οικονομικού κλίματος. Στοιχεία που δείχνουν την απαισιοδοξία στην αγορά, κάτι που δεν εμφανίζεται στα στοιχεία προϋπολογισμών των εταιρειών.

Τα στοιχεία σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management Πολ Ντόνοβαν, τονίζοντας ότι το χάσμα μεταξύ αίσθησης της αγοράς για το αύριο και πραγματικότητας είναι αρκετά ευρύ στην Ευρώπη – τα δύο δεν πρέπει να συγχέονται. “Οι άνθρωποι έχουν παράπονα και στην πραγματικότητα, δεν εκφράζονται με τα συναισθήματα μιας ευχετήριας κάρτας. Οι εταιρείες δεν κάνουν απαραίτητα αυτό που λένε ότι κάνουν”, επισήμανε στο σχόλιό του..

Στη Γαλλία, εκφράζεται ανησυχία για τον πολιτικό κίνδυνο μετά τις πρόσφατες διαμαρτυρίες. Οι πολίτες εκφράζουν το συναίσθημα που ευθυγραμμίζεται με την πολιτική και όχι με την οικονομική αντίληψή τους.

Στην έρευνα για το τί πιστεύουν τα μεγαλοστελέχη της γερμανικής αγοράς, που ανακοινώθηκε σήμερα, φαίνεται η επιδείνωση στο γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα τον Απρίλιο, διαψεύδοντας τις ελπίδες για μια μικρή άνοδο, και υποδηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης χάνει το ρυθμό της καθώς οι εμπορικές εντάσεις πλήττουν τις εξαγωγές. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος μειώθηκε στις 99,2 μονάδες από τις ανοδικά αναθεωρημένες 99,7 μονάδες στον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, τα στοιχεία δανεισμού του δημοσίου τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου από μόνα τους δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ωστόσο, η τάση των δημόσιων οικονομικών που αποδίδουν καλύτερα από το αναμενόμενο (ειδικά μέσα στην αβεβαιότητα του Brexit) είναι ενδεικτική. Οι άνθρωποι σπάνια πληρώνουν περισσότερους φόρους από ό, τι πρέπει. Ίσως τα δεδομένα να σημαίνουν ότι η Βρετανική είναι ισχυρότερη οικονομία από ό, τι εκτιμούσαν οι περισσότεροι αναλυτές το τελευταίο έτος.

Τέλος, οι ΗΠΑ και η Κίνα συνεχίζουν τις συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα για να προσπαθήσουν να μειώσουν τους εμπορικούς δασμούς. Οι αγορές μετοχών έχουν ενισχυθεί, καθώς οι φόροι επί των συναλλαγών αποτελούν στην ουσία τους, φόρο επί των μετοχών. Από την άλλη πλευρά, η άνοδος των αγορών μετοχών έχει μικρότερο οικονομικό αντίκτυπο από ό, τι κάποτε. Οι περισσότεροι Αμερικανοί διαθέτουν ελάχιστα ή καθόλου κεφάλαια, ενώ οι μεγάλες εταιρείες δεν συγκεντρώνουν πλέον χρήματα σε αγορές μετοχών για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων τους.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή