Απαντάτε σε email εκτός των ωρών εργασίας;   Νέα έρευνα δείχνει πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι αυτό

     

    Τι θα μπορούσε να είναι τόσο κακό για την απάντηση λίγων μηνυμάτων το βράδυ; Ίσως να εμφανιστεί κάτι επείγον, ίσως να πρέπει να ξεκαθαρίσετε ένα ζήτημα που προέκυψε μέσα στην ημέρα ή απλά προσπαθείτε να προχωρήσετε τις εκκρεμότητες για αύριο. Το να είσαι διαρκώς  online και διαθέσιμος, είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους συχνά οι άνθρωποι επιδεικνύουν τον επαγγελματισμό τους.

    Μία νέα έρευνα που έγινε στην πανεπιστημιακή κοινότητα της Αυστραλίας,  δείχνει πόσο διαδεδομένη είναι η επικοινωνία εκτός ωραρίου εργασίας,  αλλά και πόσο βλαβερό είναι  αυτό για την ψυχική και σωματική υγεία.

    Η έρευνα

    Οι ερευνητές μελέτησαν πώς η ψηφιακή επικοινωνία επηρεάζει το εργασιακό άγχος, την ισορροπία εργασίας-ζωής, την υγεία και τον ύπνο στον πανεπιστημιακό τομέα. Για την διεξαγωγή της έρευνας, ρωτήθηκαν  πάνω από 2.200 εργαζόμενοι σε 40 πανεπιστήμια από τον Ιούνιο μέχρι το Νοέμβριο του 2020.

    Τα αποτελέσματα

    Η έρευνα έδειξε υψηλά επίπεδα άγχους που σχετίζονταν με την επικοινωνία εκτός ωρών εργασίας:

    • Το 21% των ερωτηθέντων είχε προϊστάμενους που περίμεναν να απαντήσουν σε κείμενα, κλήσεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σχετίζονται με την εργασία μετά τη δουλειά
    • Το 55% έστειλε emails σχετικά με την εργασία τα βράδια σε συναδέλφους
    • Το 30% έστειλε emails που σχετίζεται με την εργασία σε συναδέλφους τα σαββατοκύριακα, ενώ αναμένουν απόκριση την ίδια μέρα.

    Οι εργαζόμενοι που είχαν προϊστάμενους να περιμένουν να απαντήσουν σε μηνύματα εργασίας μετά τη δουλειά, σε σύγκριση με ομάδες που δεν το ανέφεραν, ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα:

    • ψυχολογικής δυσφορίας (70,4% σε σύγκριση με 45,2%) και
    • συναισθηματική εξάντληση (63,5% σε σύγκριση με 35,2%).

    Ανέφεραν επίσης συμπτώματα σωματικής υγείας, όπως:

    • πονοκεφάλους και πόνο στην πλάτη (22,1% σε σύγκριση με 11,5%).

    Τι σημαίνει αυτό?

    Οι προσωπικές και κοινωνικές επιπτώσεις των μη καθορισμένων ορίων μεταξύ σπιτιού και εργασίας είναι σοβαρές.  Η διαρκής κατάσταση επαγρύπνησης  μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό και την ανοσία, δημιουργώντας ευαισθησία σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως λοίμωξη, υψηλή αρτηριακή πίεση και κατάθλιψη.

    Στην πραγματικότητα, πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας υποδηλώνει ότι οι πολλές ώρες εργασίας μπορεί ακόμη και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου .

    Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι, όταν λαμβάνουμε κλήσεις εργασίας ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα οποία και πρέπει να επεξεργαστούμε εκτός ωρών εργασίας, αυτό μειώνει επίσης το χρόνο για δραστηριότητες όπως κοινωνική αλληλεπίδραση, σωματική άσκηση κ.α.

    «Όταν οι εργαζόμενοι αναμένεται να παραμείνουν συνδεδεμένοι και να εργάζονται πέραν των ωρών εργασίας, παραμένουν σε συνεχή κατάσταση άγχους», λέει η Lindley Cherry , MS, σύμβουλος κλινικής ψυχικής υγείας, «οι υπάλληλοι μπορεί να βιώσουν σημαντική δυσφορία που οδηγεί σε ένταση πονοκεφάλους, πόνο στην πλάτη και στον ώμο, προβλήματα μνήμης, αϋπνία, χρόνια κόπωση, κατάθλιψη και πολλά άλλα. ”

    Η δημιουργία μίας εργασιακής κουλτούρας που διαιωνίζει τη σύνδεση στον υπολογιστή μετά από τις κανονικές ώρες, μπορεί να δημιουργήσει έναν αρνητικό κύκλο. «Το να αναμένεται να παραμείνει κάποιος συνδεδεμένος και να εργάζεται μετά τις ώρες εργασίας μπορεί να τον κάνει να αισθανθεί ότι οι άλλοι εργάζονται επίσης πολλές ώρες, και εάν δεν το κάνουν, φοβούνται να θεωρηθούν ότι δεν εργάζονται τόσο σκληρά όσο οι άλλοι», λέει η Δρ Desreen Dudley, κλινικός ψυχολόγος.  «Επιπλέον, αυτό το αίσθημα ανεπάρκειας όταν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους συναδέλφους μας ενισχύεται με την απομακρυσμένη εργασία, δεδομένου ότι δεν βλέπει κανείς άλλους να εγκαταλείπουν το γραφείο για να τερματίσουν την ημέρα εργασίας τους».

    Σε μια μελέτη του 2016, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προσδοκία από μόνη της να απαντήσουν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μετά τις ώρες εργασίας, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και μείωση της ισορροπίας μεταξύ της εργασίας και της οικογένειας.

    Μία μελέτη από τον Μάιο του 2021 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που εργάζονται περισσότερες από 55 ώρες κάθε εβδομάδα έχουν περίπου  35% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο και 17% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ισχαιμική καρδιακή νόσο από εκείνους που εργάζονται 35 έως 40 ώρες κάθε εβδομάδα. Το στρες είναι παράγοντας κινδύνου τόσο για εγκεφαλικά όσο και για καρδιακές παθήσεις.

    Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η διαμονή και η εργασία στο ίδιο μέρος μπορεί να οδηγήσει σε αναποτελεσματική διαχείριση του χρόνου και να σας κάνει να νιώσετε πιο αγχωμένοι να ολοκληρώσετε τα πάντα και να εργαστείτε περισσότερο.  Μπορεί επίσης να μειώσει τα όρια μεταξύ της εργασίας και της προσωπικής σας ζωής και να περιορίσει το χρόνο που πρέπει να επαναφορτίσετε και να απολαύσετε χρόνο με τον εαυτό σας και την οικογένειά σας εκτός της εργασίας.

    Τι μπορείτε να κάνετε

    • Ορίστε έναν χώρο εργασίας και δουλεύετε μόνο εκεί.
    • Βάλτε ένα ωράριο πχ 9 το πρωί, και δημιουργήστε μία ρουτίνα. Πάρτε τον καφέ σας, βάλτε μουσική και ξεκινήστε στις 9 ακριβώς!
    • Καθορίστε τις ώρες που θα δουλεύετε και προσπαθήστε να τις τηρήσετε.  Μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας 100 φορές να αγνοήσετε ένα email, αλλά όταν εμφανίζεται στην οθόνη σας, είναι δύσκολο να αντισταθείτε στον πειρασμό να το δείτε ή και να το απαντήσετε.  Προσπαθήστε το!  Πείτε όχι στον πειρασμό!
    • Ο καθένας μπορεί να βρει έναν λόγο να παραμείνει συνδεδεμένος μετά τις ώρες εργασίας. “Κάποιοι μπορεί να το κάνουν για να αυξήσουν την παραγωγικότητα στη δουλειά, κάποιοι λόγω καλής θέλησης.. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, η πίεση να παραμείνετε συνδεδεμένος και να δουλεύετε μέχρι αργά, θα επιφέρει προβλήματα στη συνολική ψυχική και σωματική ευεξία σας.
    • Θυμηθείτε να φροντίσετε πρώτα τον εαυτό σας.

    Καμία δημοσίευση για προβολή