Απαράδεκτες ίσες αποστάσεις στα ελληνοτουρκικά από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, ισχυρίζεται ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν «κάποιες διαφορές, κάποιες διαφωνίες»

Εξαιρετικά προβληματική στάση συνεχίζει να τηρεί ο γ.γ. του ΝΑΤΟ έναντι της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας κατά της Ελλάδας, σε μια στιγμή που η επιθετική ρητορική της Άγκυρας προκαλεί δυσφορία σε διάφορες χώρες της συμμαχίας.

Ο… ισαποστάκιας Στόλτενμπεργκ

Ο… ισαποστάκιας Γενς Στόλτενμπεργκ εκδήλωσε εκ νέου την -αν όχι φιλοτουρκική τότε σίγουρα- υπέρ του δέοντος ανεκτική στάση του έναντι της Άγκυρας, σε συνέντευξή του στο περιοδικό κύρους, Foreign Policy, όπου με απαράδεκτο τρόπο υποβάθμισε την τουρκική επιθετικότητα σε επίπεδο διμερών διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ έσπευσε να υπερασπιστεί τους ισχυρισμούς του καθεστώτος Ερντογάν περί κινδύνου από την τρομοκρατία, παρά το γεγονός ότι ακόμα και χώρες-μέλη της συμμαχίας αρνούνται να δεχθούν ότι είναι τρομοκράτες όσοι λαμβάνουν αυτή την «ταμπέλα» από τους Τούρκους.

Απόλυτη κάλυψη

Συγκεκριμένα, απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου Ράβι Αγκραουάλ: «Σχετικά με την Τουρκία, λάβατε επιστολές από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας με τις οποίες προειδοποιεί το ΝΑΤΟ για πιθανό δεύτερο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, κατηγορώντας ακολούθως την Τουρκία για επιθετική δράση η οποία είναι ενοχλητική για την ενότητα της Συμμαχίας. Τίθεται επίσης, το ζήτημα της εισδοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Βλέπετε την Τουρκία ως ένα προβληματικό ”παιδί” που παρεμποδίζει την ενότητα του ΝΑΤΟ;», ο Νορβηγός πολιτικός έσπευσε να καλύψει την Τουρκία.

«Υπάρχουν κάποιες διαφορές»

«Και οι δύο, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ. Έχουν υπάρξει μέλη αυτής της Συμμαχίας για πολλά χρόνια, για πολλές δεκαετίες και συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια με διαφορετικούς τρόπους, κάτι το οποίο εκτιμούμε. Υπάρχουν κάποιες διαφορές, κάποιες διαφωνίες, και φυσικά το μήνυμά μας είναι ότι αυτές οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα», είπε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να αποφευχθούν οποιαδήποτε στρατιωτικά περιστατικά ή ατυχήματα, για παράδειγμα στο Αιγαίο. Γι’ αυτό το ΝΑΤΟ έχει εγκαθιδρύσει έναν μηχανισμό αποσυμπίεσης, όπου η Τουρκία και η Ελλάδα συμμετέχουν για να αποτραπεί και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών ή ατυχημάτων, όπως είδαμε προηγουμένως τη δεκαετία του 1990, μια παρόμοια κατάσταση που οδήγησε σε πολύ σοβαρά περιστατικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Πλήρης υιοθέτηση της «γραμμής Ερντογάν»

Παράλληλα, υιοθέτησε πλήρως τη ρητορική Ερντογάν περί «τρομοκρατίας», λέγοντας ότι «για την Τουρκία επιπλέον, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ο σύμμαχος του ΝΑΤΟ ο οποίος έχει υποφέρει περισσότερο από τρομοκρατικές επιθέσεις και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν τις εκφραζόμενες ανησυχίες σχετικά με αυτές τις απειλές» και υπογραμμίζοντας ότι «για αυτό καλωσορίζω την ιστορική απόφαση των 30 συμμάχων του ΝΑΤΟ να προσκαλέσουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία να εισέλθουν στη Συμμαχία, καθώς και το ότι η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία μπόρεσαν να συμφωνήσουν στη Μαδρίτη μέσω κοινής δήλωσης και πολυμερούς συμφωνίας για το πώς θα αναλάβουν δράση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κάτι που είναι σημαντικό για όλους μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή