«Απασφάλισε» ο Ερντογάν κατά Εconomist και Ελλάδας: «Εμείς κάνουμε τα απαραίτητα, οι Έλληνες ας φροντίσουν τους εαυτούς τους»

«Πόνεσε» πολύ η σκληρή ανάλυση του Economist για την Τουρκία, η οποία εκτιμά ότι ο Τούρκος πρόεδρος «την οδηγεί στην δικτατορία», αν κανείς παρατηρήσει τις αντιδράσεις της Άγκυρας.

Η πρώτη, σφοδρή αντίδραση στην ανάλυση του βρετανικού περιοδικού ήλθε από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής εξαπέλυση δριμεία επίθεση κατά του Economist, αλλά και κατά της Ελλάδας και προσωπικά του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ερντογάν κατά… πάντων

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν, αναφερόμενος στον Economist, είπε ότι «το βρετανικό περιοδικό καθορίζει τη μοίρα της Τουρκίας; Το έθνος μου την καθορίζει. Ό,τι λέει το έθνος μου, αυτό συμβαίνει στην Τουρκία», χωρίς, ωστόσο, να «μπει» στην ουσία του δημοσιεύματος, που, μεταξύ άλλων, τον χαρακτηρίζει ως «νταή».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και κατά της Ελλάδας, λέγοντας ότι «με τον εξοπλισμό των νησιών, κάνουν αντίθετα βήματα όσον αφορά τη Συνθήκη της Λωζάννης και άλλες συμφωνίες. Όσα δηλώνει ο Μητσοτάκης δεν αρκούν για να καθορίσουν την τύχη της περιοχής. Εμείς κάνουμε τα απαραίτητα και θα πούμε όσα πρέπει σε διεθνείς συναντήσεις, οι Έλληνες ας φροντίσουν τους εαυτούς τους».

Λίγο αργότερα, δε, οΤούρκος πρόεδρος, μιλώντας στα εγκαίνια εκπαιδευτικού ιδρύματος, είπε: «Κοίτα, Μητσοτάκη, μιλάς από δω κι από κει. Έχε υπόψη σου ότι οι τρελοί Τούρκοι θα έρθουν αν επιχειρήσεις να κάνεις λάθος», προσθέτοντας ότι «όσο εσύ τα εξοπλίζεις (σ.σ. τα νησιά του Αιγαίου) εμείς θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια;».

Πολλά νεύρα στην Άγκυρα

Ωστόσο, ο εκνευρισμός της Άγκυρας από το αποκαλυπτικό δημοσίευμα δεν κρύβεται, καθώς ο εκπρόσωπος τύπου της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, μέσω Twitter, επιχείρησε – μάλλον ανεπιτυχώς- να απαντήσει στα όσα καταλογίζει στο καθεστώς Ερντογάν το βρετανικό περιοδικό.

Ο Αλτούν, λοιπόν κατηγόρησε τον Economist κάνοντας λόγο για «πνευματικά τεμπέλικη, βαρετή και σκόπιμα αδαή απεικόνιση της Τουρκίας», προσθέτοντας ότι «φαίνεται ότι αισθάνονται υποχρεωμένοι να ανακοινώσουν το τέλος της τουρκικής δημοκρατίας μέσα από κλισέ, παραπληροφόρηση και κραυγαλέα προπαγάνδα».

Υποστήριξε, δε, ότι το δημοσίευμα αποτελεί προσπάθεια να αυξηθούν οι πωλήσεις του Economist σημειώνοντας σε ειρωνικό τόνο «τους συγχαίρουμε για τις ευφυείς τεχνικές μάρκετινγκ. Ωστόσο θα πρέπει να θυμίσουμε στους αναγνώστες του ότι αυτό είναι αποτέλεσμα δημοσιογραφίας που στόχο έχει να προκαλέσει εντυπώσεις που βασίζεται σε φτηνή προπαγάνδα και παραπληροφόρηση».

«Μίσος» κατά Ερντογάν

Επίσης, αναφέρθηκε στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, λέγοντας ότι «οι Τούρκοι έχουν επιδείξει την δέσμευσή τους στην δημοκρατία, την ισότητα και την ελευθερία» και κατηγόρησε το περιοδικό για «μίσος κατά του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου μας που έχει κερδίσει κάθε εκλογική διαδικασία στην οποία έχει λάβει μέρος».

«Αν δεν ενδιαφέρεστε να ερευνήσετε πώς και γιατί ο τουρκικός λαός εμπιστεύεται τον Ερντογάν, γιατί κάποιος να σας λάβει σοβαρά;» σημείωσε ο Αλτούν προσθέτοντας ότι «η χώρα μας οδεύει προς άλλη μια εκλογική διαδικασία και είναι σε εξέλιξη ένας “ζωντανός” διάλογος για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις. Υπάρχουν πραγματικά δημοκρατικές πολιτικές και η αντιπολίτευση προσπαθεί να βρει για μήνες τη στρατηγική της».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή