“Aπασφάλισε” ο Τράμπ : Διακόπτει οριστικά τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ από τις ΗΠΑ. “Για δεκαετίες μας καταληστεύει, λόγω Κίνας”

Με μία απόφαση σοκ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες  ότι τερματίζει τη σχέση των ΗΠΑ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και θα ανακατευθύνει τα κεφάλαια με τα οποία τον χρηματοδοτούσαν μέχρι σήμερα, προς άλλους οργανισμούς.

Μάλιστα, ο πλανητάρχης, συνόδευσε την ανακοίνωση της απόφασής του αυτής, με οξύτατες κατηγορίες εναντίον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τον οποίον κατηγόρησε ότι «για δεκαετίες καταληστεύει  τις ΗΠΑ όπως κανένας άλλος. “Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο χάνονταν κάθε χρόνο εξαιτίας της Κίνας, ιδίως τα χρόνια που ήταν στην εξουσία η προηγούμενη κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Τράμπ, στρέφοντας για μία ακόμη φορά τα πυρά του προς το Πεκίνο.

Ο κ. Τραμπ επέμεινε ότι η  ευθύνη για την εξάπλωση της πανδημίας ανήκει στην Κίνα, λέγοντας πως αυτό κόστισε πολλές ζωές στις ΗΠΑ, και εν συνεχεία κατηγόρησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Η Κίνα έχει τον απόλυτο έλεγχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παρόλο που πληρώνουν μόλις 40 εκατ. δολάρια τον χρόνο έναντι των περίπου 400 εκατ. δολαρίων που πληρώνουν οι ΗΠΑ» τόνισε ο κ. Τραμπ.

«Αναλύσαμε λεπτομερώς τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει ο ΠΟΥ και να τις εφαρμόσει άμεσα. Αρνήθηκαν να δράσουν. Επειδή απέτυχαν να κάνουν τις πολύ αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που ζητήσαμε, τερματίζουμε από σήμερα τη σχέση μας με τον ΠΟΥ και κατευθύνουμε τους πόρους σε άλλους σημαντικές υγειονομικές ανάγκες» υπογράμμισε ο κ. Τραμπ.

Η απάντηση της Κίνας στις κατηγορίες περί «παγκόσμιας μαζικής δολοφονίας»

Λίγες ημέρες νωρίτερα, το Πεκίνο αντέδρασε με συγκρατημένο τρόπο στις νέες κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επανέλαβε την  Τετάρτη ότι η Κίνα ευθύνεται “για μια παγκόσμια μαζική δολοφονία” εξαιτίας του τρόπου που χειρίστηκε την πανδημία του κοροναϊού.

“Ένας τρελός στην Κίνα δημοσίευσε μια ανακοίνωση κατηγορώντας όλον τον κόσμο εκτός της Κίνας για τον ιό, που σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους”, έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

“Σας παρακαλώ εξηγήστε σε αυτόν τον ανόητο ότι ‘η ανικανότητα της Κίνας’ και τίποτα άλλο, προκάλεσε αυτήν την παγκόσμια μαζική δολοφονία!”, συμπλήρωσε, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιον αναφέρεται.

Ο πλανητάρχης  υποστηρίζει εδώ και εβδομάδες ότι ο βαρύς απολογισμός από την Covid-19, με  πάνω από 320.000 νεκροί παγκοσμίως, θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν η Κίνα είχε ενεργήσει με υπεύθυνο τρόπο αμέσως μετά την εμφάνιση του ιού στην πόλη Ουχάν.

Πριν από μία εβδομάδα, ο Τραμπ απείλησε να διακόψει κάθε σχέση με την Κίνα και διαβεβαίωσε ότι δεν επιθυμεί πλέον, προς το παρόν τουλάχιστον, να μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν απάντησε μετρημένα.

“Στη μάχη κατά της επιδημίας, η κυβέρνηση της Κίνας ήταν πάντα ανοικτή, διαφανής και υπεύθυνη”, επεσήμανε.

“Μιλάμε με στοιχεία, παρουσιάζουμε στοιχεία και επιδεικνύουμε κοινή λογική. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσουμε την υγεία του λαού και να προωθήσουμε τη διεθνή συνεργασία”, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα δέχεται πολλές επικρίσεις από την Ουάσινγκτον, η οποία την κατηγορεί κυρίως ότι καθυστέρησε να αντιδράσει στην επιδημία.

ΗΠΑ και Αυστραλία έχουν ζητήσει να ξεκινήσει διεθνής, ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση του νέου κοροναϊού, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο τέλος Δεκεμβρίου στην πόλη Ουχάν της Κίνας.

Τόσο ο Τραμπ όσο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έχουν ισχυριστεί ότι διέρρευσε από κινεζικό εργαστήριο, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσουν αποδείξεις για αυτό.

Καμία δημοσίευση για προβολή