Απειλή για την Ελλάδα το τσουνάμι στις αναδυόμενες αγορές – Εκρηκτικό το κοκτέιλ των χρεών- Ανησυχία στην Ευρώπη

    The German share price index, DAX board, is seen at the stock exchange in Frankfurt, Germany, February 22, 2018. REUTERS/Staff/Remote

    Η νομισματική κρίση που αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες αγορές απειλεί πλέον και την Ελλάδα. Η χώρα μας ως η μοναδική “αναδυόμενη αγορά” σε ευρώ κινδυνεύει από το οικονομικό ντόμινο που διαφάνηκε αρκετά χθές στις διεθνείς γορές.

    Μπορεί ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου να υποχώρησε χθες «μόλις» 0,44%, ωστόσο στους επενδυτικούς κύκλους επικρατεί γενικότερη αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική αγορά, η οποία ως αναδυόμενη υπόκειται στους κραδασμούς της bear market στην οποία έχουν εισέλθει πολλές αναδυόμενες αγορές.

    Τουρκία, Αργεντινή, Νότια Αφρική, Βραζιλία, Ινδία και αρκετές ακόμη χώρες εισέρχονται μία προς μία στο club των “Worst Performers“, δηλαδή των αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που δεν αφήνει ανεπηρέαστο τον υπόλοιπο πλανήτη, πόσο μάλλον την Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα.

    Ο σχετικός δέικτης MSCI Emerging Markets βρίσκεται σε χαμηλό 14μηνών.

    Δεν μπορούν να εξοφλήσουν 

    Φαίνεται ότι κάθε λίγο μια νέα αναπτυσσόμενη χώρα «ανακαλύπτει» ότι δεν μπορεί να εξοφλήσει τα δολάρια/ευρώ που δανείστηκε όταν εξέδιδε εξωτερικό χρέος σε ξένο νόμισμα.

    Ως το νόμισμα αναδυόμενης οικονομίας με τη χειρότερη επίδοση έναντι του αμερικανικού δολαρίου για το 2018, μέχρι στιγμής, χαρακτηρίζεται το πέσο Αργεντινής, καθώς από τις αρχές του έτους έχει απολέσει το 51,7% της αξίας του. Στη δεύτερη θέση η τουρκική λίρα, η οποία διατηρούσε μέχρι πρότινος την «πρωτιά», με υποχώρηση της τάξεως του 42,9% έναντι του επικρατέστερου αποθεματικού νομίσματος.

    Σε ιστορικά χαμηλά πολλά νομίσματα

    Το Πέσο Αργεντινής χθες ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τα 41,16 πέσο ανά δολάριο, καθώς ο Πρόεδρος Μαουρίτσιο Μακρί «τρέχει» στο ΔΝΤ ζητώντας από το Ταμείο να επισπεύσει την πληρωμή των $50 δισ. οικονομικής ενίσχυσης στη χώρα που παραπαίει.

    Η απέλπιδα προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας να μετριάσει την κατάρρευση του νομίσματος προχωρώντας σε πρωτοφανή άυξηση 15% του βασικού επιτοκίου benchmark στο 60% (!) -το υψηλότερο στον κόσμο- έπεσε στο κενό, καθώς το πέσο συνέχισε να κατρακυλά κατά 11% κλείνοντας σε ιστορικά χαμηλά, στα 38πέσο/δολ (USD/ARS).

    Στο κενό έχουν πέσει και οι προσπάθειες της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να φρενάρει την κατρακύλα της λίρας. Το τουρκικό νόμισμα βουτάει στο 6,65, ενώ ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε τις 6,75 λίρες/δολ, πλησιάζοντας το ιστορικό χαμηλό (6,88 USD/TRY).

    Σε ιστορικά χαμηλά όμως βούτηξε σήμερα και η ρουπία Ινδίας με την ισοτιμία USD/INR πάνω από το 71.

    Κραδασμοί σε ρεάλ και υπεράκτιο γουάν

    [more]

    Σε εξαιρετικά δυσμενή θέση βρίσκεται και το ραντ της Νότιας Αφρικής με την ισοτιμία USD/ZAR στα 14,75 ραντ/δολ, καθώς οι Αφρικανοί αγρότες τα έχουν βρει σκούρα εξ αιτίας των δασμών Τραμπ στα γεωργικά προϊόντα που επικεντρώνονται μεταξύ άλλων στα… κοτόπουλα.

    Για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, οι traders της αγοράς συναλλάγματος FOREX αντιμετωπίζουν τις σοβαρές αναταράξεις της Κίνας, καθιστώντας πλέον την κρίση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών πραγματικότητα. Και αυτή τη φορά οι αναταράξεις έρχονται στο υπεράκτιο γουάν, το CNH, το οποίο η κινεζική κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί, όπως την εγχώρια συναλλαγματική ισοτιμία γουάν-δολαρίου. Το offshore γουαν υποχωρεί στο 6,8.

    Σε δεινή θέση βρίσκονται μεταξύ άλλων και η Βραζιλία, η οποία προχωρά στην πώληση περίπου 30.000 συμβολαίων ξένων νομισμάτων σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το αποδυναμωμένο ρεάλ (η ισοτιμία USD/BRL στο 4,162) καθώς και η Τυνησία, η οποία αποτελεί το πιο πρόσφατο θύμα που έχει μπει στο στόχαστρο των αγορών.

    Η Τυνησίας επηρεάζει την Ευρώπη

    Το νόμισμα της Τυνησίας, το δηνάριο, έχασε το 21% της αξίας του έναντι του ευρώ το 2017. Η οικονομία της ταλαιπωρημένης χώρας μαστίζεται από ανεργία (φτάνει το 35% στους νέους) και το εξωτερικό χρέος – δηλαδή το χρέος που εκφράζεται σε άλλα νομίσματα και το οποίο η κυβέρνηση δυσκολεύεται να διαχειριστεί καθώς το δηνάριο πέφτει έναντι αυτών των άλλων νομισμάτων – αυξάνεται διαρκώς.

    Οι ευρωπαϊκές τράπεζες που δανείζουν χρήματα στην πρώην γαλλική αποικία τώρα επιθυμούν να μην έχουν εμπλοκή. Εν τω μεταξύ, η ευκολία με την οποία οι Τυνήσιοι περνούν στην Ευρώπη θα προσθέσει στην κοινωνική κρίση της μαζικής μετανάστευσης, με όλα τα συνεπακόλουθα και τις πολιτικές διαταραχές. Το κατά πόσο αυτό είναι απειλητικό για την Ευρώπη θα το δέιξει η ιστορία…

    Σχεδόν μη επενδύσιμη έχει καταστεί η Τουρκία, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, στον απόηχο του μπαράζ υποβαθμίσεων από Moody’s.Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε στην υποβάθμιση 20 τουρκικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και έξι καλυμμένων ομολογιών τραπεζών, λίγο καιρό μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας.

    Από το newsroom του economico.gr σε συνεργασία με το newmoney.gr (ρεπορτάζ του Γιάννη Τσιρογιάννη)

    [/more]

    Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

    Καμία δημοσίευση για προβολή