Απίστευτοι Αμερικάνοι: Καταστήματα απαγορεύουν στους πελάτες να μπούνε μέσα με μάσκα (βίντεο)

Μόνο στην Αμερική θα μπορούσε να συμβεί αυτό. Σε όλη τη χώρα υπάρχουν μαγαζάτορες που κολλάνε σημειώματα έξω από την πόρτα τους με τα οποία απαγορεύουν στους πελάτες να μπούνε μέσα στο μαγαζί τους με μάσκα επειδή διαφωνούν με τα μέτρα πρόληψης του ιού στο όνομα της ελευθερίας.

 

Την περασμένη εβδομάδα, μια σειρά καταστημάτων ενημέρωναν τους πελάτες που φορούσαν μάσκα ότι θα τους απαγορευτεί η είσοδος. Την προηγούμενη Πέμπτη, όπως έγραψε το Αμερικανικό “Vice”, σ’ ένα ψιλικαντζίδικο του Κεντάκι υπήρχε επιγραφή έξω από το μαγαζί που έλεγε “Απαγορεύονται οι μάσκες εντός του μαγαζιού. Χαμηλώστε τη μάσκα σας ή πηγαίντε αλλού. Μην ακούτε τον (κυβερνήτη του Κεντάκι) Beshear, είναι βλάκας.”

Άλλη επιγραφή μαγαζιού στην Καλιφόρνια ενθάρρυνε τις χειραψίες και τις αγκαλιές αλλά όχι τις μάσκες

Υπάλληλος βενζινάδικου στο Ιλινόι που τοποθετούσε αντίστοιχες επιγραφές δικαιολογεί την απόφαση λέγοντας ότι η μάσκα τη δυσκολεύει στο να ξεχωρίσει τον ανήλικο από τον ενήλικο όταν πουλάει καπνό και αλκοόλ.

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος Τραμπ, (που αποφεύγει τις μάσκες όπως ο Τσίπρας τις γραβάτες) ενέδωσε επιτέλους και φόρεσε μάσκα, αλλά και πάλι, όχι μπροστά στους δημοσιογράφους. Όπως είπε “δεν ήθελε να τους δώσει τη χαρά να το δούνε”…


Πρέπει να αρχίσουν να αναρωτίουνται στην Αμερική πόσο θα τους στοιχίσει η προστασία της ελευθερίας τους απέναντι στην προστασία τους από την πανδημία.

Πάντως το επιχείρημα όλων όσοι εναντιώνονται στα μέτρα του lockdown είναι ότι το κράτος λειτουργεί ενάντια στην Αμερικανική φιλοσοφία αφού περικόβει την ελευθερία τους. Και όλο αυτό διαδραματιζεται σ ένα κάδρο όπου οι μαγαζάτορες επιβάλουν στους πελάτες τί θα φορέσουν και τι όχι, ενώ οι πελάτες βήχουν και φτήνουν προκλητικά στο όνομα της Ελευθερίας.


Βέβαια το ποσοστό αυτό της Αμερικανικής κοινωνίας δεν αντικατοπτρίζει την πλειοψηφία. Τον Απρίλιο το Vox δημοσίευσε στατιστικά που έδειχναν πως οι Αμερικανοί δε θα επιστρέψουν κατευθείαν στις δουλειές τους μετά το lockdown. Συγκεκριμένα εκείνοι που θέλουν να επιστρέψουν είναι μόνο το 20%, ενώ το 70% θέλει να περιμένει να δει πως θα κυμανθεί η καμπύλη των κρουσμάτων μετά την άρση των μέτρων. Το υπόλοιπο 10% θα εξακολουθήσει να μένει στο σπίτι.

Οι Αμερικάνοι που θεωρούν ότι τα “αντι-Αμερικανικά” μέτρα που τους προστατεύουν από τον Κοροναϊό και τους περικόπτουν την Ελευθερία ενδεχομένως να μην υπολογίζουν και για την ελευθερία του φόβου. Ειπώθηκε στον περίφημο λόγο που εκφώνησε ο Ρούσβελτ το 1941 όταν η Αμερική έμπαινε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Πρόεδρός τους είχε πει ότι οι Αμερικανοί πρέπει να πολεμήσουν στο όνομα τεσσάρων ελευθεριών. Του λόγου, της έκφρασης,της λατρείας και του φόβου. Θα μπορούσαν να το λάβουν κι αυτό υπόψιν τους για να νιώσουν κι εθνικά υπερήφανοι

  • Από το newsroom του economico, με πληροφορίες από το Guardian και άλλα Βρεατανικά μέσα