Από… επιτυχία σε… επιτυχία πηγαίνει ο Πούτιν: Οι ΗΠΑ στέλνουν Patriot στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ εμφανίζεται πιο ισχυρό από ποτέ

Από... επιτυχία σε... επιτυχία πηγαίνει ο Πούτιν: Οι ΗΠΑ στέλνουν Patriot στην Ουκρανία

Ουδείς γνωρίζει επακριβώς ποιο ήταν το σχέδιο του Ρώσου προέδρου όταν έδινε το σύνθημα για την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία, πριν από δέκα μήνες. Το βέβαιο, πάντως, και με τα ως τώρα δεδομένα, είναι ότι… κατάφερε πολύ περισσότέρα απ’ όσα ίσως κι ο ίδιος περίμενε.

Patriot στην Ουκρανία

Ένα από τα τελευταία… επιτεύγματά του είναι ότι η Ουάσινγκτον, μετά από μεγάλο διάστημα προβληματισμού, αποφάσισε τελικά να προμηθεύσει το Κίεβο με μια συστοιχία του αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος Patriot, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και πυραυλικές επιθέσεις, κυρίως σε πολιτικές υποδομές όπως τα δίκτυα ηλεκτρισμού και ύδρευσης της Ουκρανίας. Παράλληλα, η Ουάσινγκτον θα στείλει στο Κίεβο και κατευθυνόμενα βλήματα πυροβολικού μεγάλης ακρίβειας, εντός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1,5, δισ. δολαρίων.

«Πολύ σημαντικό βήμα»

Η συστοιχία Patriot που θα παραδώσουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία θα ενισχύσει σημαντικά την άμυνα της χώρας απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις, τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν μετά τις συνομιλίες που είχαν στον Λευκό Οίκο. «Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός ασφαλούς εναέριου χώρου», είπε ο Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας ότι χάρη στο σύστημα αυτό θα αποτραπούν πλήγματα «σε πόλεις μας» και σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

Ενίσχυση του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε ότι «δεν ανησυχεί καθόλου» για την ενότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. «Ποτέ δεν έχω δει το ΝΑΤΟ ή την ΕΕ τόσο ενωμένη», υποστήριξε ο Τζο Μπάιντεν προτού σημειώσει ότι «ο Πούτιν νόμιζε πως θα αποδυνάμωνε το ΝΑΤΟ, αλλά αντιθέτως το ισχυροποίησε». Όπως είναι γνωστό, ήδη Σουηδία και Φινλανδία, δύο παραδοσιακά ουδέτερες χώρες, έχουν κάνει επίσημη αίτηση ένταξής τους στη συμμαχία, ενώ οι χώρες-μέλη έχουν αυξήσει δραματικά τις αμυντικές τους δαπάνες, μετά από μια μακρά περίοδο υπο/αποεπένδυσης στον τομέα αυτό. Παράλληλα, ενισχύονται διαρκώς και οι δομές του ΝΑΤΟ, ειδικά σε χώρες που βρίσκονται κοντά στη «γραμμή του πυρός».

Η παραφωνία της Τουρκίας

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι μοναδική παραφωνία στην ομοφωνία του ΝΑΤΟ παραμένει η Τουρκία η οποία επιμένει να το «έχει δίπορτο» στη σύρραξη Ρωσίας και Ουκρανίας: από τη μία ενισχύει το Κίεβο με τα μη επανδρωμένα επιθετικά εναέρια οχήματα Bayraktar και συζητά ακόμα και την κατασκευή εργοστασίου τους στην Ουκρανία και από την άλλη αρνείται να επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζητά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τη δημιουργία μεγάλου σταθμού φυσικού αερίου στην Τουρκία. Επίσης, η Άγκυρα «σέρνει τα πόδια της», όσον αφορά στην κύρωση της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, απαιτώντας διαφόρα και έχοντας προκαλέσει εκνευρισμό σε όλη τη συμμαχία.

Επιδίωξη «δίκαιης» συμφωνίας

Επίσης, Ο Τζο Μπάιντεν είπε πως αποκόμισε την αίσθηση ότι ο ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ανοικτός στην επιδίωξη μιας «δίκαιης» ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, συμπληρώνοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει δείξει την παραμικρή πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο. Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει το τελευταίο διάστημα ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών, τονίζοντας, παράλληλα, ότι αν και όταν αυτές αρχίσουν το Κίεβο θα πρέπει να αποδεχθεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί επί του πεδίου.

Κανένας συμβιβασμός

«Είστε ανοικτός στην επιδίωξη μιας δίκαιης ειρηνευτικής συμφωνίας», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στον Ζελένσκι κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να σταματήσει αυτόν τον βάναυσο πόλεμο», συμπλήρωσε ο Τζο Μπάιντεν. Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διευκρίνισε πως «δίκαιη» ειρηνευτική συμφωνία σημαίνει κανένας συμβιβασμός σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ρωσία: Δεν αλλάζουν οι στόχοι μας

Πάντως, μπροστά στα νέα αυτά δεδομένα, η αντίδραση της Ρωσίας ήταν να αναφέρει ότι η νέα στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία δεν θα συμβάλλει στη διευθέτηση της κρίσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και δεν θα αποτρέψει τη Ρωσία από το να επιτύχει τους στόχους της. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Προεδρίας, Ντιμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι υπάρχει ετοιμότητα για ειρηνευτικές συνομιλίες κατά την επίσκεψη του Ζελένσκι και ότι αυτό αποδεικνύει πως οι ΗΠΑ διεξάγουν έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπου με τη Ρωσία «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή