Από που προκύπτει το μπαράζ αναβάθμισης των ελληνικών τραπεζών από την Moody’s

Mόνο τυχαίο δεν ήταν το μπαράζ αναβάθμισης των ελληνικών τραπεζών από την Moody’s. O ελεγκτικός οίκος αναβάθμισε τις τράπεζες Alpha bank, Εθνική, Eurobank σε Caa1- και τις τράπεζες Πειραιώς, Παγκρήτια, Αττικής σε Caa2.

Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, η συμφωνία ευνοεί τις τράπεζες ενώ είναι ξεκάθαρο ότι προκύπτει μεγάλο πολιτικό κόστος όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η αναβάθμιση αυτή προκύπτει, κυρίως, από το νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας απ’ όπου θα οι τράπεζες θα βγούν… κερδισμένες, την διαχείριση από τρίτους, τις ρυθμίσεις και τον έλεγχο παλαιότερων υποθέσεων.

Συνολικά, περί τα 65 δισ. ευρώ δάνεια θα αποφέρουν έσοδα, είτε μέσω διαχείρισης, είτε μέσω τιτλοποιήσεων, είτε μέσω πωλήσεων.

Το 2019, όπως θα δούμε, θα είναι το πρώτο έτος όπου θα επιχειρηθεί το μεγάλο ξεκαθάρισμα στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών. Ενώ λοιπόν αρχικά προβλεπόταν ότι, οι τράπεζες θα έπρεπε να λάβουν προβλέψεις έως 400 εκατ. ευρώ, οι κινήσεις με το νέο νόμο, το πτωχευτικό δίκαιο και οι επιδοτήσεις με 250 εκατ. ευρώ θα αποφέρουν κέρδη στα ταμεία των τραπεζών.

Το 2019 λοιπόν θα φέρει την μεγάλη εξυγίανση στους ισολογισμούς, εξαιτίας της εξάλειψης των καθυστερήσεων στην εκμετάλλευση δανείων, ακινήτων, εταιρειών.

Με την μεταφορά προς διαχείριση οφειλών έως 50 δισ. ευρώ σε τρίτους ανεξάρτητους παρόχους, οι δανειολήπτες δεν θα συνομιλούν με τις τράπεζες. Οι πάροχοι θα συζητούν απευθείας με funds και χωρίς τις προηγούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Μ’άλλα λόγια, σ ότι αφορά τουλάχιστον τα επιχειρηματικά δάνεια, για τα δυο επόμενα χρόνια αναμένεται μια μεγάλη αναδιάταξη στον επιχειρηματικό χάρτη, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία ( επιχειρήσεις, ακίνητα, ξενοδοχεία) θα μεταβιβάζονται με ταχύτατες διαδικασίες και σε τιμές οι οποίες θα αποφέρουν κέρδη στα βιβλία των τραπεζών.

[more]

Η νέα αυτή διαδικασία θα αυξήσει και τις επιχειρηματικές συμφωνίες ενώ ήδη ορισμένα funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα προτείνουν σε ξένους επενδυτές ορισμένες περιπτώσεις από τις οποίες θα προκύψουν κέρδη μεταξύ της τιμής αγοράς και της τιμής πώλησης.

Τη νέα χρονιά, επίσης, εκτιμάται ότι, θα τιτλοποιηθούν δάνεια 9-11 δισ. ευρώ, ενώ το 2020 αναμένονται αντίστοιχες συναλλαγές ύψους 6 δισ. ευρώ. Το 2019, έχουν ανακοινωθεί προγραμματισμένες πωλήσεις χαρτοφυλακίων, ύψους 5 δισ. ευρώ. Με το νέο νόμο προστασίας της,όμως, και την αναμόρφωση του πλαισίου για τους πλειστηριασμούς θα έχουμε το πλαίσιο για βιώσιμες ρυθμίσεις.

Κανείς πλέον δεν μπορεί να καθυστερήσει τον πλειστηριασμό της κατοικίας δίχως να έχει λόγο. Αν θέλει να την σώσει θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και εφόσον πληροί τα νέα κριτήρια, θα δέχεται πρόσκληση άμεσης ρύθμισης, ενώ θα γνωρίζει και το ποσό της επιδότησης που δικαιούται από το Δημόσιο. Εκεί υπάρχουν δυο επιλογές: Είτε να δεχθεί τη νέα ρύθμιση ή να προτιμήσει προσφυγή στο δικαστήριο.

Ωστόσο, μέχρι τη δίκη θα πρέπει να αποπληρώνεται το 30% της παλαιάς δόσης. Έτσι θα αρχίσει να εξυπηρετεί το δάνειο και οι τράπεζες θα έχουν τα έσοδα των 250 εκατ. ευρώ, για τον πρώτο χρόνο, και 150 εκατ. ευρώ για τον δεύτερο. Στην περίπτωση, όπου παρουσιαστεί εκ νέου καθυστέρηση, τότε χάνεται η προστασία και η νέα ρύθμιση.

Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, τα κριτήρια υπαγωγής πληρούν 180.000 δανειολήπτες, με οφειλές 6,5 δισ. ευρώ σε στεγαστικά και 3,5 δισ. ευρώ σε ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια. Έλεγχος παλιών υποθέσεων. Για περίπου 80.000 δανειολήπτες οι οποίοι έχουν υποβάλλει αίτηση στο νόμο Κατσέλη θα πραγματοποιηθεί επανέλεγχος. Γι αυτά τα δάνεια θα πραγματοποιηθεί επανέλεγχος και εφόσον δεν πληροί τα κριτήρια θα προχωρούν οι πλειστηριασμοί.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή