Από τα «παιχνίδια» στις «απειλές» περνά ο Πούτιν για το φυσικό αέριο, «δεν πρόκειται να κάνουμε φιλανθρωπία», άνω

κάτω οι αγορές

Συναγερμός στην Ιταλία. Η Gazprom κλείνει τη στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου

Πολύ σκληρή ρητορική χρησιμοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, συνοδεύοντας την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος με το οποίο η Ρωσία επιβάλλει πληρωμή σε ρούβλια για τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε «μη φιλικές χώρες».

Αμετακίνητος ο Πούτιν

Παρότι ήδη υπήρξαν αντιδράσεις από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, ο Πούτιν μοιάζει αμετακίνητος στην απόφασή του -την οποία η Ευρώπη χαρακτηρίζει ως «εκβιασμό»- λέγοντας ότι «κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν και δεν πρόκειται κι εμείς να κάνουμε φιλανθρωπία –δηλαδή, οι υφιστάμενες συμβάσεις θα τερματιστούν» και υποστηρίζοντας ότι το νέο σύστημα (το οποίο καλεί τις χώρες που προμηθεύονται φυσικό αέριο από τη Ρωσία να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες που δεν έχουν «φάει» κυρώσεις) έχει διαφάνεια και είναι εύκολο.

Τελεσίγραφο

Ο Ρώσος πρόεδρος, με τελεσιγραφικού χαρακτήρα δήλωσε, ξεκαθάρισε ότι τυχόν άρνηση των μη φιλικών χωρών να προχωρήσουν στη διαδικασία θα θεωρηθεί ως αθέτηση υποχρεώσεων για τις συμβάσεις, που θα σταματήσουν. Παράλληλα, κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι χρησιμοποιούν τα χρηματοπιστωτικά τους συστήματα ως όπλα, κάτι που γίνεται και με τις εταιρείες τους. Μάλιστα ανέφερε ότι όταν, στο πλαίσιο των κυρώσεων, δολάρια, ευρώ και περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει, τότε δεν γίνεται η Ρωσία να δίνει προμήθειες σε ευρώ, που θα τεθούν στο καθεστώς κυρώσεων.

Πυρά κατά ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι ΗΠΑ προσπαθούν να αλλάξουν την πολιτική της Ευρώπης, προκειμένου να επιλέξουν ακριβό αμερικανικό LNG, υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών. Ως εκ τούτου, υποστήριξε ότι η Ευρώπη απειλείται με αποβιομηχάνιση μεγάλης κλίμακας και απώλεια θέσεων εργασίας, κάτι για το οποίο, όπως είπε, ευθύνονται οι ΗΠΑ. Το διάταγμα για την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια για παραδόσεις σε μη φιλικές χώρες ισχύει μόνον μέσω των παραδόσεων φυσικού αερίου της Gazprom μέσω αγωγών, όπως προκύπτει από το κείμενο.

«Όχι» και από την Ελλάδα

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, στις χώρες που έχουν αρνηθεί να πληρώσουν το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια είναι και η Ελλάδα, η οποία, ως γνωστόν, την Τετάρτη εξέτασει το Plan B της για την περίπτωση που η Ρωσία υλοποιήσει την απειλή της και κλείσει τις στρόφιγγες των αγωγών. Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι η Gazprombank (θυγατρική της κρατικής εταιρείας αερίου, Gazprom) έχει οριστεί από τη ρωσική κυβέρνηση ως η εξουσιοδοτημένη τράπεζα για τους ξένους αγοραστές, που καλούνται να ανοίξουν τον ειδικό λογαριασμό σε ρούβλια για την καταβολή των προμηθειών.

Άνω-κάτω οι αγορές

Όπως ήταν αναμενόμενο, το προεδρικό διάταγμα Πούτιν προκάλεσε νέα αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς αργά το απόγευμα της Πέμπτης το φυσικό αέριο με παράδοση Μαΐου είχε φτάσει στα 124,5 ευρώ η ΜWh, με άνοδο 4%. Αντιθέτως, η πρόθεση των ΗΠΑ να «ρίξει» στην αγορά 180 εκατ. βαρέλια πετρελαίο από τα αποθέματά τους έριξε αρχικά κατά 5,9% τις τιμές του αμερικανικού αργού, κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι ωστόσο στις 18.30 ώρα Ελλάδας η πτώση είχε περιοριστεί το 4%. Στην ευρωπαϊκή αγορά, το πετρέλαιο τύπου Brent έχανε μόλις 2,9%, μένοντας στα πολύ υψηλά επίπεδα των 108 ευρώ ανά βαρέλι.

Καμία δημοσίευση για προβολή