Από το αντάρτικο το γύρισε στο … παζάρι ο Ευκλείδης για το νέο νόμο Κατσέλη

Ισχυρά μηνύματα από τους θεσμούς έλαβε η κυβέρνηση πως τυχόν κατάθεση του νομοσχεδίου για την πρώτη κατοικία χωρίς προηγούμενη συμφωνία θα έθετε σε δυσμενή κατάσταση τις σχέσεις ανάμεσά τους, με πάγωμα όχι μόνο της δόσης του 1 δισ. ευρώ αλλά και των κυβερνητικών σχεδίων πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ.

Το “τελεσίγραφο” που εστάλη στην κυβέρνηση θα μπορούσε κωδικοποιημένα να έχει τη μορφή «μην καταθέσετε το νομοσχέδιο πριν από το EwG της 25ης Μαρτίου χωρίς να έχουμε συμφωνήσει». Αυτό σημαίνει ότι και σήμερα Κυριακή  θα γίνονται διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρεθεί λύση.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», την Τετάρτη, η κυβέρνηση έχοντας βρει απέναντί της ένα τείχος αντιρρήσεων από τους θεσμούς, μέσω διαρροών, είχε διαμηνύσει πως προτίθεται μονομερώς να καταθέσει την Παρασκευή το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας στη βάση της συμφωνίας που έχει πετύχει με τις τράπεζες.

Γρήγορα όμως το σκηνικό άλλαξε, άρχισαν οι διαρροές περί μικρής πιθανότητας κατάθεσης του νομοσχεδίου την Τρίτη και κάπως έτσι το κυβερνητικό…αντάρτικο έγινε παζάρι. Μετά τα μηνύματα των θεσμών, ακολούθησε μπαράζ τηλεδιασκέψεων. Ενδεικτικό είναι ότι μία από αυτές ξεκίνησε στις 8:00 το βράδυ της Πέμπτης για να ολοκληρωθεί λίγο πριν από τις 3:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής, σε μια προσπάθεια συμβιβασμού επί των ορίων (τουλάχιστον) τα οποία θα άνοιγαν τον δρόμο για την κατάθεση ενός λειψού σχεδίου υπό διαρκή συμπλήρωση τις επόμενες εβδομάδες, μέσω δευτερογενούς νομοθεσίας και υπουργικών αποφάσεων.

Πλέον ως πιθανότερη ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου εμφανιζόταν πια η Τρίτη 26 Μαρτίου, μετά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Σύμφωνα με πηγές από την πλευρά των δανειστών, έχει σημειωθεί αξιόλογη πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο και παραμένουν ανοικτά μόνο συγκεκριμένα θέματα, τα οποία εκτιμάται ότι θα κλείσουν σε πολιτικό επίπεδο. Οι επαφές κυβέρνησης – δανειστών για το νέο πλαίσιο ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή και θα συνεχιστούν μέχρι το ΕuroWorking Group της 25ης Μαρτίου προκειμένου να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές. Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, οπότε και ανάλογα με τις εξελίξεις στο ΕuroWorking Group θα γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο όγκος των δανειοληπτών που θα μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο προστασίας μειώνεται σημαντικά σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που έθετε κάτω από την ομπρέλα του δάνεια 11 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες, πάντως, δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν με ακρίβεια πόση θα είναι αυτή η μείωση πριν από την τελική διαμόρφωση του νέου πλαισίου. Ταυτόχρονα, υπάρχουν παρεμβάσεις των θεσμών σε ζητήματα που παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι τράπεζες, όπως η επιδότηση έως και 33% της δόσης του δανείου, καθώς ποντάρουν ότι θα εξυγιανθούν προβληματικά δάνεια.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε μαξιμαλιστικά. Έβαλε τον πήχη προστασίας της πρώτης κατοικίας σε αξία ακινήτου έως 250.000 ευρώ, πρόσθεσε υποχρεωτικό κούρεμα του υπολειπόμενου στεγαστικού δανείου εφόσον αυτό δεν ξεπερνούσε τα 130.000 ευρώ, επιδίωξε να εντάξει στο ίδιο πλαίσιο και τα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτης κατοικίας, ετοιμάστηκε να ανοίξει ένα πουγκί επιδομάτων ύψους έως και 200 εκατ. ευρώ για τη δόση των μη εχόντων αλλά οι θεσμοί θεώρησαν πως αυτό το σύστημα ήταν «τρύπιο».

Και οι θεσμοί από την πλευρά τους ξεκίνησαν μαξιμαλιστικά. Όχι επί των ορίων, όπου η κοινή εκτίμηση είναι πως «πέντε πάνω, πέντε κάτω, θα τα βρούμε», αλλά επί του πλαισίου. Οι θεσμοί ιδανικά θα ήθελαν να ξηλωθεί ολοκληρωτικά το πλαίσιο του νόμου Κατσέλη που παραμένει, και κυρίως η πρόβλεψη η οποία δίνει τη δυνατότητα σε όποιον δανειολήπτη απορριφθεί από την πλατφόρμα να μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη μπλοκάροντας τον πλειστηριασμό.

Περισσότερα σε λέξεις

Επίσης εμφανίζονταν αμετακίνητοι στην πρόβλεψη ρευστοποίησης λοιπών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, όπως για παράδειγμα δευτερεύουσες κατοικίες, αυτοκίνητα, μετοχές, ομόλογα και κυρίως καταθέσεις.

Δεν δέχονταν κουβέντα για προστασία δανειοληπτών από πλειστηριασμούς και κούρεμα δανείου για όσους είχαν καταθέσεις έως 65.000 ευρώ, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης.

Πολύ περισσότερο εάν επρόκειτο για επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία στο ιδανικό δικό τους σενάριο θα έπρεπε να μη μετέχουν καθόλου στο σχήμα προστασίας όταν είναι γνωστό πως η φοροδιαφυγή παραμένει στα ύψη.

Όλες οι διαφορές θα επιχειρηθεί να γεφυρωθούν στο διάστημα 1-4 Απριλίου οπότε οι εκπρόσωποι των θεσμών θα βρίσκονται στην Αθήνα για τον τρίτο γύρο διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Αν δεν βρεθεί καθολική λύση, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει αναβολή της συζήτησης στο Eurogroup του Ιουνίου, με την τρίτη αξιολόγηση. Τον Μάιο η Ευρώπη έχει ευρωεκλογές.

Περισσότερες ειδήσεις, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή