Από το “λιγότερο καλό” στο … “περισσότερο κακό” για την κυβέρνηση οι δημοσκοπήσεις. “Κολλημένος” ο ΣΥΡΙΖΑ, “δεν τραβάει” το ΠΑΣΟΚ

Από το

 

  • Το economico, δεν ανανεώνει την ειδησεογραφία του από τις 05 το πρωί της Τετάρτης έως την 05 το πρωί της Πέμπτης, επειδή απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και ακολουθεί την απεργία της ΕΣΗΕΑ.

Από το “λιγότερο καλό” στο … “περισσότερο κακό” για την κυβέρνηση προχωρούν οι δημοσκοπήσεις στην “εν βρασμώ” κοινωνία. Έτσι, νέα δημοσκόπηση της εταιρείας MRB για λογαριασμό του ΟΡΕΝ TV, καταγράφει την οργή και την απογοήτευση των πολιτών για όσα συνέβησαν στα Τέμπη. Και αυτήν την εισπράττει κυρίως το κυβερνών κόμμα.

Ωστόσο, παρά τις απώλειες, η ΝΔ συνεχίζει να διατηρεί προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που μειώνει τη διαφορά χωρίς να κερδίζει σημαντικούς “πόντους”, αφού ό,τι χάνεται από τη ΝΔ, τη στιγμή αυτή, πηγαίνει στην γκρίζα ζώνη και την αποχή. Είναι χαρακτηριστικό επίσης και το γεγονός ότι μείωση των ποσοστών του εμφανίζει και το ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά την αναγωγή επί των εγκύρων στην πρόθεση ψήφου, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 30,4% (32,7%), ο ΣΥΡΙΖΑ 27,2% (από 26,3%), το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ 10% (από 11,4%), το ΚΚΕ 5,7% (από 5,4%), η Ελληνική Λύση 5% (από 4,8%), το ΜέΡΑ25 4,3% (από 3,1%) και το κόμμα Κασιδιάρη 4,6%! (από 2,7%). Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 8,3%.

Το πρώτο συμπέρασμα από αυτή τη δημοσκόπηση είναι ότι ο θυμός του κόσμου αφορά όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν (το δηλώνει το 46,8%), αλλά χτυπά με βρόντο κυρίως την πόρτα της Νέας Δημοκρατίας, που χάνει δημοσκοπικά το 4% της δύναμης της, όπως καταγραφόταν  σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ βλέπει τη δημοσκοπική διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ να μειώνεται από 7,5% σε 3,2%.

***

Στις ράγες μπαίνει και πάλι ο σιδηρόδρομος από τις 22 Μαρτίου με ενισχυμένες εγγυήσεις ασφάλειας, όπως την υποχρεωτική παρουσία δύο σταθμαρχών σε κάθε σταθμό, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Γεραπετρίτη. Σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για τις μεταφορές και τις υποδομές:

«Η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου είναι αναγκαία για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κοινού. Επιπλέον, η καθυστέρηση έναρξης της λειτουργίας, έστω και με περιορισμένο αριθμό δρομολογίων, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους κλοπών ή/και δολιοφθορών. Τέλος, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στις εμπορευματικές μεταφορές προς τα γειτονικά κράτη. Η επανεκκίνηση ενός σιδηροδρομικού δικτύου ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα διακοπής δρομολογίων απαιτεί σειρά ενεργειών ώστε αυτά να ξεκινήσουν με όρους μέγιστης δυνατής ασφάλειας. Οι ενέργειες αυτές χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: επιθεώρηση υποδομών και έναρξη δρομολογίων».

***

Του Ανδρέα Πετρουλάκη (Protagon.gr)

Ο Κώστας Καραμανλής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα είχε ο Κώστας Καραμανλής, κατά την οποία τον ενημέρωσε ότι τίθεται στη διάθεση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Ο τέως υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση της Βουλής, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσει για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Την ίδια ώρα, την πρωτοβουλία για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα Τέμπη αναλαμβάνει η ΝΔ, προκειμένου να τοποθετηθούν σε αυτήν ο νυν υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και οι πρώην διατελέσαντες υπουργοί Υποδομών Μιχάλης ΧρυσοχοΐδηςΧρήστος ΣπίρτζηςΚώστας Καραμανλής. Σε αίτημα που υπογράφουν οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρεται ότι η ενημέρωση θα αφορά την εξέλιξη των έργων της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση – σηματοδότηση.

***

“Συμβόλαια” δημοσιονομικής πειθαρχίας, αποφάσισε το Ecofin. Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), συμφώνησε χθες σε βασικούς προσανατολισμούς για τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης.

Η πρόταση προβλέπει πολυετή «συμβόλαια» με δεσμευτικούς στόχους που μάλιστα θα λαμβάνουν υπόψη ένα νέο κριτήριο: τις «καθαρές πρωτογενείς δαπάνες». Επιλογή με σαφή στόχο να περιορίσει τα περιθώρια ευνοϊκών μέτρων στους πολίτες, σε περιπτώσεις θετικών εξελίξεων, όπως για παράδειγμα υψηλότερων των αναμενόμενων εσόδων.

«Η πανδημική κρίση καθώς και οι συνέπειες του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας συνέβαλαν στην περαιτέρω αύξηση των ήδη υψηλών επιπέδων χρέους, τα οποία πρέπει να μειωθούν με σταδιακό και ρεαλιστικό τρόπο», αναφέρουν στα συμπεράσματά τους οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.

***

Σε «κάλπασμό» οι εξαγωγές τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων τον Ιανουάριο του 2023 σημειώθηκε αύξηση κατά 30,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο της προηγούμενης χρονιάς κατά την οποία και πάλι οι εξαγωγές κρατούσαν τα σκήπτρα της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Έχει υπολογιστεί ότι για κάθε 4 μονάδες αύξησης των εξαγωγών, σημειώνεται άνοδο κατά 1 μονάδας του ΑΕΠ, περίπου 2 δισεκατομμύρια επιπλέον στα ταμεία της χώρας.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων, Συμεών Διαμαντίδης, «το 80% των εξαγωγών στη χώρα μας γίνονται από το 20% των ελληνικών επιχειρήσεων”. Και αυτό, γιατί όπως εξήγησε ο κ. Διαμαντίδης, χρειάζεται και “οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν εξωστρέφεια».Προέβλεψε, μάλιστα, πως «αν αυτό συμβεί τότε το 2030 η ελληνική οικονομία θα εκτοξευθεί».

***

Η SVB δεν επηρεάζει τις τράπεζες της Ευρωζώνης. «Δεν βλέπουμε επιπτώσεις από την SVB στις τράπεζες της Ευρωζώνης και φυσικά τις ελληνικές», υπογραμμίζει με δήλωσή του στην «Καθημερινή» ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι η SVB «αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση», το μοντέλο λειτουργίας της οποίας δεν συναντάται στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στις αμερικανικές αρχές, οι οποίες έσπευσαν να διασφαλίσουν τους καταθέτες παρά το γεγονός ότι οι καταθέσεις της SVB βρίσκονταν εκτός των ορίων εγγύησης των καταθέσεων (όπως αυτές ισχύουν σε Ε.Ε. και ΗΠΑ), ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι «η αντίδραση ήταν ταχύτατη και αποτελεσματική προκειμένου να εκμηδενίσουν την όποια πιθανότητα δημιουργίας πανικού».

***

Μέρισμα: Η Εθνική θέλει, το θέμα είναι αν μπορεί… Ανοιχτό άφησε η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας το ενδεχόμενο της διανομής μερίσματος προς τους μετόχους από τα κέρδη της χρήσης του 2022, καθώς όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, αναμένεται η έγκριση από τον επόπτη. Το μέρισμα που έχει προϋπολογιστεί ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 20 μονάδες βάσης, αλλά σύμφωνα με την διοίκηση της ΕΤΕ, η απόφαση «ανήκει» στον επόπτη που αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει την στάση του έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Εκτός από το ενδεχόμενο της διανομής μερίσματος η διοίκηση της ΕΤΕ θα εξετάσει και την προοπτική της επαναγοράς μετοχών, δυνατότητα που δίνεται μέσω του πλαισίου αποεπένδυσης που έχει θεσπίσει το ΤΧΣ, και θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με το Ταμείο σε επόμενη φάση.

***

Περίεργες “συγκρούσεις”… Δραματικές εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα, όπου ρωσικό μαχητικό συγκρούστηκε με αμερικανικό drone παρακολούθησης, στο πρώτο «θερμό» περιστατικό μεταξύ των δύο χωρών από την ώρα που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ ανέφερα ότι ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος έκοψε τον έλικα του drone, αναγκάζοντας τις ΗΠΑ να το ρίξουν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ, ανέφερε ότι ένα ρωσικό μαχητικό Su-27 πραγματοποίησε αναχαίτιση ενός drone MQ-9 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας σε αποστολή πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

***

Η Κίνα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ρομποτική αγορά στον κόσμο. Η Κίνα έχει μεγάλη σημασία για τον ελβετικό τεχνολογικό κολοσσό ABB ως μία από τις περισσότερο τεχνολογικά αυτοματοποιημένες οικονομίες στον κόσμο, όπως δήλωσε ένα διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας.

Η μεγάλη εργοστασιακή μονάδα της ABB στη βιομηχανική περιοχή της Σανγκάης Pudong New Area, είναι η μεγαλύτερη βάση ρομποτικής, αλλά και έρευνας και ανάπτυξης (R&D) σε βιομηχανικό και πρακτικό επίπεδο για την ΑΒΒ παγκοσμίως, με την υλοποίηση επενδύσεων 150 εκατομμυρίων δολαρίων (139,88 εκατομμυρίων ευρώ).

“ Η Κίνα είχε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ρομποτικών εγκαταστάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο το 2021”, δήλωσε ο Σαμί Ατίγια πρόεδρος της ABB Robotics and Discrete Automation Business Area, στη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψής του στην εταιρία.
“ Οι μαζικές επενδύσεις της Κίνας στη βιομηχανική ρομποτική έχουν τοποθετήσει τη χώρα στις πέντε κορυφαίες χώρες ρομποτικής πυκνότητας για πρώτη φορά. Η Κίνα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ρομποτική αγορά στον κόσμο, ενώ σύμφωνα με τις προσδοκίες, η ρομποτική πυκνότητά της θα διπλασιαστεί το 2025”.

***

Μας “τελειώνουν” ένα ένα τα μέτρα για την Covid-19. Την πρόταση για άρση των μέτρων που ισχύουν για τον κορωνοϊό αποδέχτηκε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, έπειτα από τη συνεδρίασή της σήμερα Τρίτη. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αναφορικά με τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής, δήλωσε:

«Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το Υπουργείο Υγείας εισηγήθηκε την άρση των μέτρων που ισχύουν έναντι της Covid-19 με εξαίρεση στις δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Η εισήγηση έγινε αποδεκτή από την Επιτροπή και αναμένεται η άρση των μέτρων.Παραμένει ωστόσο η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19 και για τον λόγο αυτό συνιστάται η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός και η λήψη αντι-ιικής θεραπείας για όσους νοσούν». Σημειώνεται πως προστατευτικά μέτρα για τη μετάδοση της Covid ισχύουν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και στους εργασιακούς χώρους.

***

Και δίκιο και αμνησία έχει ο κ. Τσίπρας… Δεν έχω τσακωθεί με την ευθύνη, είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΙ. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά την αναλάβαμε και με το παραπάνω. Κυβέρνησα σε πολύ δύσκολες στιγμές, την ευθύνη την ανέλαβα, έκανα την κωλοτούμπα. Εδώ έχουμε ένα τραγικό γεγονός που δεν έπρεπε να συμβεί. Βρισκόμαστε σε μια διαπίστωση ότι αυτό το κράτος δεν προσφέρει στοιχειώδη ασφάλεια. (Επιτέλους μίλησε για την κωλοτούμπα. Όσο για το κράτος που μας ταλαιπωρεί, έχει δίκιο, πασπαλισμένο όμως με μπόλικη αμνησία…)

*** 

H πιο pathetic εικόνα… “Η αντίδραση του Βαρουφάκη όταν αναφέρθηκε σε ανθρώπους την νύχτας ήταν on character. Από χαρακτήρα ήταν δύσκολο στον Βαρουφάκη να δεχτεί ότι το συγκεκριμένο ακροατήριο τον έχει τσουβαλιάσει μαζί με τους παλιούς, συμβατικούς πολιτικούς.

Τέλος και δεν υπάρχει πιο pathetic εικόνα από τον ηλικιωμένο καλλιτέχνη που προσπαθεί να σταματήσει τον χρόνο και να πάρει λίγη δημοσιότητα παίζοντας τον επαναστάτη. Τα μπαρ χωρίς σκαμπό, η πεταλούδα στην κολύμβηση και η επανάσταση μετά από μια ηλικία, καλό είναι να αποφεύγονται”. (Αντώνης Πανούτσος, Protagon.gr)

Θήτα Ευγενικός

Δευτέρα με Παρασκευή

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή