Ελληνοτουρκικά: Από το “παρά ένα” του θερμού επεισοδίου στο “παρά ένα” του διαλόγου – Αγνωστη η διάρκεια της εύθραυστης ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Γιατί ο Ερντογάν προτρέπει τους Έλληνες να μην ψηφίσουν Μητσοτάκη
  • Καταλυτικό ρόλο στις τελευταίες εξελίξεις διαδραμάτισε η τηλεδιάσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η ανακοίνωση του διαλόγου μέσω της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών έγινε σε Αθήνα και σε Άγκυρα λίγη ώρα πριν την αναβολή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, λόγω κρούσματος κοροναϊού, που μεταφέρεται από τις 24-5 Σεπτεμβρίου στις 1-2 Οκτωβρίου.

  • Ετσι, ο 61ος γύρος που θα πραγματοποιούταν μετά από διακοπή τεσσάρων ετών στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει, τελικά, το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Καταλυτικό ρόλο στις τελευταίες εξελίξεις διαδραμάτισε η τηλεδιάσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Εκεί ο Ερντογάν εξέφρασε ετοιμότητα για διάλογο και παράλληλα ζήτησε:

  • Απελευθέρωση των θεωρήσεων (βίζας) για τους Τούρκους πολίτες.
  • Επικαιροποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.
  • Αναβάθμιση της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας.

Έκπληξη η επικοινωνία Μακρόν – Ερντογάν

Η έκπληξη ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες βράδυ ο Γάλλος πρόεδρος Εμμ. Μακρόν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν οι οποίοι έχουν ανταλλάξει πολύ βαριές κουβέντες το τελευταίο διάστημα.

  • Κοινή είναι η εκτίμηση ότι αυτό το τηλεφώνημα έγινε χάρη στις προσπάθειες της Α. Μέρκελ.

Ο Ερντογάν κάνει τεράστια προσπάθεια να δείξει διπλωματική ευελιξία και στο πλαίσιο αυτό πρότεινε την πραγματοποίηση διεθνούς συνεδρίου για την ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων των χωρών της περιοχής.

Η έκδοση νέας τουρκικής NAFTEX

Στ μεταξύ, στην ελληνική διπλωματία δεν προκάλεσε έκπληξη η έκδοση τουρκικής NAFTEX με αίτημα την αποστρατικοποίηση της Λέσβου.

  • Είναι σαφές ότι η Αγκυρα επιδιώκει τη διεύρυνση της ατζέντας των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, πέρα από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η έναρξη των διερευνητικών επαφών δεν σημαίνει επίτευξη αποτελεσμάτων άμεσα και σημειώνουν ότι, με βάση το ιδανικό σενάριο, μια εποικοδομητικής εξέλιξής τους το συντομότερο που θα μπορούσε να υπάρξει συνυποσχετικό προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι τρία με τέσσερα χρόνια.

Επίσης, έχουν χαμηλές προσδοκίες για την πορεία των διερευνητικών επαφών, με την πεποίθηση ότι η Αγκυρα δεν έχει πραγματική βούληση υπέρβασης αλλά οδηγήθηκε στην αποκλιμάκωση για να αποφύγει τον κίνδυνο των κυρώσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή