Aπό τον «δολοφόνο» Πούτιν στον «κακοποιό» Σι: Το δόγμα Μπάιντεν και ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ απέναντι στην Ρωσία και την Κίνα

Παρέμβαση Μπάιντεν στον Ερντογάν για το Κυπριακό ζητούν οι Ελληνοαμερικανοί

To πρώτο ταξίδι του νέου αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη, και κυρίως τα μηνύματα από την παρουσία του στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσαν πλήρως το νέο δόγμα των ΗΠΑ για την βορειοατλαντική συμμαχία – το «δόγμα Μπάιντεν»: Είναι το δόγμα που θέλει πλέον το ΝΑΤΟ να βρίσκεται όχι σε απόσταση αλλά καθαρά απέναντι στην Ρωσία και την Κίνα.

Δόγμα “περιορισμού” της Ρωσίας και της Κίνας

Στην εποχή Μπάιντεν, για την Ουάσιγκτον το ΝΑΤΟ πρέπει να δραστηριοποιηθεί για τον περιορισμό της Κίνας στον Ινδοειρηνικό και της Ρωσίας στην ανατολική Ευρώπη. Κι αυτό, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί αναλυτές, μπορεί να γίνει μέσα από την στρατηγική των ΗΠΑ για ισορροπίες ισχύος και διατήρηση δεσμών με χώρες σε άλλες περιφέρειες, οι οποίες θα τους επιτρέπουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους απέναντι στην Μόσχα και το Πεκίνο.

Οι ισορροπίες ισχύος

Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται η επίθεση που εξαπέλυσε ο αμερικανός Προέδρος σε Κίνα και Ρωσία, λέγοντας ότι επιδιώκουν και οι δύο να επιτύχουν μία σφήνα στη διατλαντική αλληλεγγύη,  η επιλογή του να συναντηθεί με τους ηγέτες των κρατών της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) και της Τουρκίας, χώρες που γειτνιάζουν με τη Ρωσία, καθώς και οι δηλώσεις στήριξης στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας”.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η αναγγελία Μπάιντεν για περεταίρω ανάπτυξης της συνεργασίας των ΗΠΑ με “εταίρους μας  στον Ινδοειρηνικό” και η δέσμευση ότι “η υποστήριξή μας προς τις αφγανικές εθνικές δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας θα διαρκέσει” και μετά την αποχώρηση των Αμειρκανονατοϊκών δυνάμεων από τη χώρα.

Μετά τον Πούτιν, η ώρα του Σι Τζινπινγκ

Πέραν αυτής της τακτικής των περιφερειακών ισορροπιών-συμμαχιών ισχύος, ο Τζο Μπάιντεν δείχνει να επιδιώκει την οριοθέτηση του νέου γεωπολιτικού status quo σε προσωπικές πλέον, και ξεκάθαρες, συναντήσεις με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας. Η αρχή έγινε ήδη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Γενεύη και πλέον έρχεται η σειρά εκείνου που στην Ουάσιγκτον θεωρείται ως ο βασικός αντίπαλος, του κινέζου ηγέτη Σι Τζινπινγκ.

Ο Μπάιντεν έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό ότι η Κίνα θα βρίσκεται στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησής τους και τώρα, όπως επισημαίνει το Bloomberg, ήρθε η ώρα να μπει στο προσκήνιο.

Οι σινο-αμερικανικές σχέσεις, ωστόσο, είναι πολύ πιο περίπλοκες και με μεγαλύτερη επίδραση στην αμερικανική οικονομία από ό,τι οι αμερικανο-ρωσικές.

Επίδειξη δύναμης απέναντι στην Κίνα

Στην διάρκεια του ταξιδιού του στην Ευρώπη, αλλά και στις επαφές του με χώρες του Ειρηνικού ο Μπάιντεν αναζήτησε, και αναζητεί, συμμαχίες με στόχο την επίδειξη δύναμης απέναντι στην Κίνα.

«Προτεραιότητά μας είναι να ενισχύσουμε τους δεσμούς με ομοϊδεάτες μας, προκειμένου να πετύχουμε μια ευρύτερη στρατηγική για να πείσουμε το Πεκίνο να αναθεωρήσει τις πολιτικές του» λέει στο Bloomberg η Μπόνι Γκλέιζερ, Αμερικανίδα ειδική στις σχέσεις με την Κίνα.

Το Πεκίνο δεν μένει απαθές απέναντι σ’ αυτή την τακτική, όπως και στο μέτωπο που προσπάθησε να διαμορφώσει ο Μπάιντεν απέναντι στην Κίνα στο πλαίσιο της G-7.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η πίεση που ασκεί ο Αμερικανός πρόεδρος στην G-7 να υπάρξει ενιαίο μέτωπο για να αντιμετωπιστεί η κινεζική επιρροή είναι «άρρωστη, πολύ άρρωστη».

«Η G-7 καλά θα κάνει να μετρήσει τον σφυγμό της και να ξεκινήσει θεραπεία» πρόσθεσε.

Μπάιντεν: Βρισκόμαστε σε μάχη

Ο ίδιος ο Μπάιντεν ωστόσο παρέμεινε ξεκάθαρος. Και δήλωσε ότι στόχος του ταξιδιού του στην Ευρώπη ήταν να γίνει σαφές στον Πούτιν και την Κίνα ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι και ότι η G-7 θα αναλάβει δράση.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια μάχη. Όχι με την Κίνα αυτή καθ’ αυτή, αλλά με τα αυταρχικά καθεστώτα, τις αυταρχικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο Μπάιντεν μετά την σύνοδο.

Πάντως, οι δύο ηγέτες κάποια στιγμή θα πρέπει να συναντηθούν. Ο σκοπός ενός τετ α τετ με τον Σι απορρέει εν μέρει και από την πεποίθηση του Μπάιντεν ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο στις διαπροσωπικές συζητήσεις σε επίπεδο ηγετών

Ο “κακοποιός” Σι

Η σύνοδος κορυφής της G20 το φθινόπωρο μπορεί να είναι μια ευκαιρία για αυτή συνάντηση.

Στο μεταξύ όμως οι εντάσεις αυξάνονται καθώς οι δύο χώρες συγκρούονται για τα πάντα – από την τεχνολογία έως την στρατιωτικοποίηση της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και το καθεστώς της Ταϊβάν. Και αποτελεί ερώτημα, υπό αυτό το φορτισμένο σκηνικό, σε ποιο βαθμό μπορεί να αποδώσει μια προσωπική συνάντηση και συζήτηση. Πόσο μάλλον όταν ο Μπάιντεν – που πριν λίγους μήνες είχε χαρακτηρίσει τον Πούτιν «δολοφόνο» – πέρσι είχε αποκαλέσει τον Σι «κακοποιό», που «δεν έχει ούτε ένα δημοκρατικό κόκκαλο στο σώμα του».

«Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Γνωριζόμαστε καλά, αλλά δεν είμαστε παλιόφιλοι. Είναι μόνο δουλειά» ήταν η απάντηση που έδωσε επ’ αυτού ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα, από την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή