Από τον Ιούλιο αυτόματη συμπλήρωση Ε9 για δωρεές και γονικές παροχές

Από τον Ιούλιο αυτόματη συμπλήρωση Ε9 για δωρεές και γονικές παροχές

Και στις δωρεές και γονικές παροχές, που διενεργούνται μέσω της πλατφόρμας myProperty, επεκτείνεται -από το καλοκαίρι- η αυτόματη συμπλήρωση Ε9.
Η αρχή έγινε το καλοκαίρι του 2023 με την αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 στις περιπτώσεις αγοραπωλησιών ακινήτων. Στη συνέχεια η διαδικασία επεκτάθηκε σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις γονικών παροχών και δωρεών και τώρα η ΑΑΔΕ προετοιμάζει -σύμφωνα με τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό- την επέκταση των αυτοματοποιημένων διαδικασιών για όλες τις δωρεές και γονικές παροχές από τον Ιούλιο. Στο πλαίσιο αυτό, οι φορολογούμενοι γλιτώνουν την ταλαιπωρία της επικαιροποίησης του Ε9 κάθε φορά που ένα ακίνητό τους αλλάζει χέρια, εξαλείφοντας τον κίνδυνο προστίμων και «φουσκωμένου» εκ των υστέρων ΕΝΦΙΑ, στην περίπτωση όπου ξεχάσουν να δηλώσουν τη μεταβολή της περιουσίας τους στο Ε9.
Η αυτόματη δημιουργία της δήλωσης Ε9, γίνεται ήδη χωρίς την παραμικρή ενέργεια του φορολογουμένου, με βάση τα στοιχεία που αντλούνται από το myPROPERTY για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, μετά από την υποβολή της δήλωσης Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου και την ανάρτηση του συμβολαίου. Νωρίτερα βέβαια, αγοραστής και πωλητής θα πρέπει να έχουν τσεκάρει ότι τα στοιχεία του ακινήτου έχουν καταχωριστεί σωστά στην εφαρμογή Περιουσιολόγιο. Με το νέο πλαίσιο για τα συμβόλαια που αναρτώνται στην εφαρμογή myPROPERTY δημιουργείται μέσω ψηφιακής εφαρμογής η δήλωση στοιχείων ακινήτων με τις απαραίτητες μεταβολές στην ακίνητη περιουσία των συμβαλλομένων.

Καμία δημοσίευση για προβολή