Απόφαση του ΣτΕ “παγώνει” το διαγωνισμό της Γραμμής 4 του Μετρό

Νέα απόφαση του ΣτΕ τινάζει στον αέρα το διαγωνισμό για την Γραμμή 4 του μετρό συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ, στον οποίο διαγωνίζονται οι κοινοπραξίες Άκτωρ-Ansaldo-Hitachi-Rail Italy και ABAΞ-Ghella-Alstom.

Αφορμή είναι τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η εταιρεία Μυτιληναίος κατά του Άκτωρα, τα οποία πρόσφατα έκανε δεκτά το ΣτΕ παγώνοντας την υπογραφή της σύμβασης για το σιδηροδρομικό έργο της ηλεκτροκίνησης «Κιάτο –Ροδοδάφνη» ύψους 85 εκατ. ευρώ.

Τους τελευταίους μήνες, οι αναθέτουσες αρχές -όπως η Αττικό Μετρό- για να αντιμετωπίσουν την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την επιβολή προστίμων στις εταιρείες, αποφάσισαν να δώσουν δεύτερη ευκαιρία στις τεχνικές εταιρείες που ενεπλάκησαν σε αντίστοιχες υποθέσεις αλλά ήρθαν σε συμβιβασμό.

Για να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες στη Γραμμή 4 αλλά και σε άλλα έργα από τις αποφάσεις του ΣτΕ και τις προσφυγές των εταιρειών, οι αναθέτουσες αρχές ζήτησαν να προσκομιστούν συμπληρωματικά στοιχεία και διευκρινίσεις για τα μέτρα αυτοκάθαρσης που έχουν λάβει οι υποψήφιοι, προκειμένου να αξιολογηθούν και να αποφασιστεί η ικανότητά τους να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο.

Τη στάση των αρχών επικρότησε σχετική απόφαση και του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις αρχές του καλοκαιριού κατά το στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου της σύμβασης «Κιάτο-Ροδοδάφνη». Τότε, το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε εμποδίσει την υπογραφή της σύμβασης ζητώντας από την ΕΡΓΟΣΕ να προχωρήσει σε έλεγχο των μέτρων αυτοκάθαρσης που έχει λάβει ο Άκτωρας όπως ορίζει σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι σε σχέση με το ΝΑΙ και το ΟΧΙ που καλούνται κατά την διαγωνιστική διαδικασία να απαντήσουν οι υποψήφιοι (σ.σ και έτσι να πιστοποιήσουν ή όχι την συμμετοχή τους σε αντίστοιχες υποθέσεις) η αρνητική απάντηση δεν συνιστά λόγω αποκλεισμού, κάτι που φυσικά καταρρίπτει η τελευταία απόφαση του ΣτΕ.

Το ίδιο είχε πράξει και η Αττικό Μετρό για την γραμμή 4. Μετά την απόφαση του τμήματος αναστολών του ΣτΕ για το Άκτιο- Αμβρακία, ζήτησε αντίστοιχα στοιχεία από τις δύο κοινοπραξίες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, τα οποία υποβλήθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ είχε μπλοκάρει την υπογραφή της σύμβασης με το σχήμα ΑΚΤΩΡ –ΤΕΡΝΑ θεωρώντας ότι οι δύο εταιρείες απαντώντας αρνητικά στο σχετικό ερώτημα, απέκρυψαν στοιχεία κατά την διαγωνιστική διαδικασία και η στάση τους ήταν παραπλανητική, επηρεάζοντας ενδεχομένως την κρίση της αναθέτουσας αρχής. Με την νεώτερη απόφαση το δικαστήριο δείχνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι η άρνηση ισοδυναμεί με έξοδο από το διαγωνισμό.

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το newmoney

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή