Αποφασισμένη να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή μας η Γαλλία. Ικανοποίηση στην Αθήνα για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Παρίσι

Την απόφαση της Γαλλίας να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή μας επιβεβαίωναν αργά χθες κυβερνητικές πηγές, εκφράζοντας παράλληλα την απόλυτη ικανοποίηση της Αθήνας για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Παρίσι και κυρίως από τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Κατά τις ίδιες πηγές, το κύριο αντικείμενο της συζήτησης Μητσοτάκη – Μακρόν ήταν τα ζητήματα ασφάλειας, άμυνας και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας.

Πρόκειται για μια σχέση η οποία, όπως διευκρινίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου,  θα διαμορφωθεί και θα επιτρέψει στις δύο χώρες να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τις ήδη στενές σχέσεις.

Στη συνάντηση τέθηκαν βασικοί άξονες που θα εξειδικευθούν στις συναντήσεις οι οποίες θα ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και ‘Αμυνας.

Υπάρχει κοινή οπτική γύρω από μια σειρά θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και με αυτή τη βάση θα καθοριστούν όλα (κοινές ασκήσεις κλπ) στο επόμενο διάστημα. «Εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι  «χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Θα ήταν ανεπίτρεπτο αν δεν κάναμε και τα τρία».

Συναντίληψη για τη Λιβύη στη βάση και των συμπερασμάτων της Ε.Ε.

Πάντα, κατά τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες εκτίμησαν  ότι η κατάσταση στη Λιβυη είναι ρευστή, ενώ συζητήθηκε και η δραστηριότητα της Τουρκίας όπως και η δεδομένη πρόθεση της ελληνικής διπλωματίας να ακυρώσει το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης. Η Γαλλία έχει αντίληψη τι κάνει η Τουρκία στη Λιβυη με μεταφορά μαχητών και θεωρεί ότι παραβιάζει τη συμφωνία του Βερολίνου. Συζήτηση έγινε και για τις γαλλικές φρεγάτες όπου ήδη διεξάγεται τεχνική συζήτηση.

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον CEO της Total

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον CEO της Total,ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς η κουβέντα αφορούσε θέματα υδρογονανθράκων σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιβύη όπου η Total έχει σημαντική διείσδυση και είναι αυτόνομος παίκτης στην περιοχή μας. Συζητήθηκαν και οι έρευνες στο οικόπεδο της Κύπρου και στην Ελλάδα.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να έχει ίδια αντίληψη για το πως βλέπει η Τοtal τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή και σε Λιβύη και Κύπρο. Πρόθεσή του είναι η αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας με όλους τους σημαντικούς παίκτες σε όλα τα επίπεδα: είτε σε ιδιωτικό τομέα, είτε σε δημόσιο, είτε σε οργανισμούς.

Στο πλευρό της Ελλάδας το Παρίσι για  τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτης στην προσπάθεια να διεκδικήσει η Ελλάδα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωση του μετά τη συνάντηση με τον κ. Μακρόν, «η Ελλάδα ήταν συνεπής στους στόχους των πλεονασμάτων, έχει αποδείξει αυξημένη αξιοπιστία στην υλοποίηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων και έχει έρθει η ώρα πια που σε επίπεδο Ευρωπαϊκών». Μιλώντας, για το ίδιο θέμα στο γαλλικό περιοδικό Politique Internationale, ανέφερε ότι θα θέσει επισήμως το ζήτημα στα μέσα του 2020. Συγκεντρώνουμε, τονίζει, «όλες τις προϋποθέσεις για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα» και εξηγεί το σκεπτικό του: «Τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του Α.Ε.Π. συμφωνήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν κανείς δεν εμπιστευόταν τους Έλληνες. Αυτό δεν συμβαίνει πλέον σήμερα και θα ήταν παράλογο να διατηρηθούν. Προβάλλουμε δύο επιχειρήματα: την αναστροφή του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα προς τη θετική κατεύθυνση επί των ημερών της Kυβέρνησής μας και τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης του χρέους μας με πολύ ευνοϊκούς όρους».

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Μακρόν για το μεταναστευτικό

Απόλυτη συναντίληψη μεταξύ Μητσοτάκη και Μακρόν διαπιστώθηκε και σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η  Ελλάδα είναι κράτος πρώτης εισόδου, ενώ η  Γαλλία είναι μία χώρα προορισμού δευτερογενών ροών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές,  Ελλάδα και Γαλλία συμφώνησαν ότι τα κλειδιά ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο είναι τρία :

  • Πρώτον: Ότι τα εξωτερικά μας σύνορα -ειδικά τα Ανατολικά μας σύνορα- πρέπει να φυλάσσονται με ευθύνη όλης της Ευρώπης. Και να ενταθούν οι επιστροφές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο -όχι μόνο σε διμερές επίπεδο- όσων δεν δικαιούνται προστασία.
  • Δεύτερον: Η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη, υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται και από την Τουρκία.
  • Και τρίτον: Η διαχείριση του προβλήματος σε όλα τα επίπεδα δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε εθνικούς χειρισμούς. Αποτελεί κατεξοχήν ένα ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η οποία και πρέπει να εκδηλώνεται σε διαρκή βάση. “Διεκδικούμε -και συμφωνούμε σε αυτό απόλυτα- κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, ώστε να αποφευχθεί αυτό που ονομάζουμε «asylum shopping» και να μπορεί η Ευρώπη με κοινούς κανόνες να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα, με αλληλεγγύη και συνυπευθυνότητα” συμφώνησαν οι δύο ηγέτες. Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός «δεν γίνεται να υπάρχουν χώρες οι οποίες απολαμβάνουν πρόσβαση στη Ζώνη του Σένγκεν και αρνούνται πεισματικά να εκδηλώσουν έστω και την ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης και συμμετοχής στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος».

Συναντίληψη και στα θέματα της  κλιματικής αλλαγής 

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Με τον Πρόεδρο Μακρόν συντασσόμαστε απόλυτα και στην ίδια πλευρά απέναντι στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης.» Η Ελλάδα, άλλωστε, ήταν από τις πρώτες χώρες που δεσμεύτηκε στο φιλόδοξο Ευρωπαϊκό όραμα μιας κλιματικά ουδέτερης οικονομίας έως το 2050. Έχουμε αναλάβει πολύ τολμηρές δεσμεύσεις να κλείσουμε όλα τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028 και γι’ αυτό διεκδικούμε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης -το Just Transition Fund- την ανάλογη στήριξη. Έτσι ώστε οι πολίτες οι οποίοι θα επηρεαστούν από αυτήν τη γρήγορη μετάβαση να μην αισθάνονται σε καμία περίπτωση ότι μένουν πίσω και ότι έχουν κάτι να χάσουν από την Εθνική Πολιτική την οποία ακολουθούμε.

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με επιχειρηματίες στη Γαλλική πρωτεύουσα

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους 24 γαλλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς ενέργειας, άμυνας, κατασκευών, διαχείρισης απορριμμάτων, τεχνολογίας, ασφάλισης, τουρισμού, ποτών και φαρμάκου. Ευχαρίστησε για την υποστήριξη που έδειξε ο γαλλικός επιχειρηματικός κόσμος στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης και κάλεσε τις εταιρείες να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που ανοίγονται. Εκπρόσωποι πολυεθνικών είπαν πως, είτε δεν είχαν παρουσία είτε είχαν, απογοητεύτηκαν από τις προσπάθειες τους να επενδύσουν στην Ελλάδα στο παρελθόν, αλλά μίλησαν για ένα καινούριο άνεμο που φυσάει στην Ελλάδα και έκφρασαν την επιθυμία να ξαναέρθουν στην Ελλάδα τώρα που υπάρχει μια κυβέρνηση που ακούει και κινείται γρήγορα.

Καμία δημοσίευση για προβολή