Αποφασισμένη να μην κάνει πίσω η κυβέρνηση για τις κλειστές δομές στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σήμερα στην Αθήνα

Να πείσει τους εκπροσώπους των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου για την ορθότητα της απόφασής της να επιτάξει δημόσιους χώρους και κτίρια προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αποσυμφόρησης επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση, η οποία, πάντως, φέρεται αποφασισμένη να μην κάνει ούτε βήμα πίσω από όσα διακήρυξε πρόσφατα.

Παρ ότι αναγνωρίζουν ότι τυχόν “σύγκρουση” με τους κατοίκους των παραμεθορίων νησιών θα είχε σημαντικό πολιτικό αντίκτυπο, κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο αναβολής, διότι η μάχη με τον χρόνο είναι κρίσιμη, και τυχόν πισωγύρισμα, θα έδινε το λάθος μήνυμα, τη λάθος στιγμή. 

Ολα αυτά, την ώρα που οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα, με συγκέντρωση που προγραμματίζουν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών κάτοικοι και φορείς των πέντε νησιών στα οποία θα γίνουν οι κλειστές δομές. 

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπεραμύνθηκε της πολιτικής των κλειστών δομών λέγοντας ότι “ήρθε η ώρα των αποφάσεων».

«Εξαντλήσαμε τον διάλογο επί δύο μήνες. Κάποια στιγμή, όμως, ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Δεν μπορεί ο διάλογος να διαιωνίζεται και να είναι άλλοθι για αδράνεια», τόνισε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (ΕΡΤ). Παράλληλα, μιλώντας για τις περιοχές όπου θα δημιουργηθούν οι κλειστές δομές διευκρίνισε ότι «είναι σχετικά απομακρυσμένες, χωρίς κάποια ιδιαίτερη εμπορική αξία, είναι μάλλον απαξιωμένες».

«Επομένως, αυτή τη στιγμή με την επίταξη τι κάνουμε; Δεν δημεύουμε την περιοχή. Επιτάσσουμε τις συγκεκριμένες εκτάσεις για ένα χρονικό διάστημα τριών ετών, για το οποίο θα καταβάλλει ενοίκιο το ελληνικό Δημόσιο. Άρα, αυτός ο οποίος θα δει την περιουσία του, το ακίνητό του να γίνεται χώρος για αυτή την κλειστή δομή, θα έχει ένα εισόδημα για αυτό το χρονικό διάστημα. Κάποια στιγμή, όμως, έπρεπε να πάρουμε τις αποφάσεις. Η ώρα των αποφάσεων ήρθε. Δεν είναι η περίοδος των διαπιστώσεων, αλλά των λύσεων», εξήγησε ο κ. Πέτσας.

Για την αποσυμφόρηση των νησιών

Όσον αφορά την αποσυμφόρηση των νησιών και τα μέρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο Πέτσας σημείωσε ότι «έχουμε βγάλει περίπου 9.000 άτομα από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, το προηγούμενο χρονικό διάστημα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου» και εξήγησε ότι απομένουν άλλες 11.000.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε  ότι «το πρόβλημα πλέον δεν είναι προσφυγικό, αλλά κυρίως μεταναστευτικό», ισχυριζόμενος ότι σε λίγο καιρό τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία θα δείχνουν ότι εξετάζονται περισσότερες αιτήσεις ασύλου, και ότι «περίπου το 95% από αυτές απορρίπτεται».

Σε ό,τι αφορά τις προσφυγικές ροές, είπε ότι έχουν μειωθεί αρκετά τις τελευταίες εβδομάδες, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να έτοιμη για την ώρα που μπορεί να αυξηθούν.

«Για να είμαστε έτοιμοι, θέλουμε κλειστές δομές, θέλουμε και τα δέκα νέα σκάφη, για τον έλεγχο των θαλασσίων συνόρων, από την χορηγία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, θέλουμε το ΕΣΟΘΕ να έχει ξεμπλοκάρει και βέβαια να έχουμε δοκιμάσει αν δουλεύει το πλωτό φράγμα, προκειμένου να ελέγξουμε καλύτερα τις ροές. Όλα αυτά δουλεύουν μαζί».

Περισσότερα σε λέξεις

«Ολόκληρο το 2019 είχαν επιστρέψει 391 άτομα. Τον Ιανουάριο επέστρεψαν 85 και σκοπός μας είναι να φτάσουμε τους 200 την εβδομάδα. Επιταχύνουμε τη διαδικασία, χτίσαμε το κανάλι επιστροφής, χωρίς αντιρρήσεις από τη γειτονική μας χώρα (σ.σ. Τουρκία), τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Κάθε Παρασκευή, έχουμε πει, κάνουμε επιστροφές. Ο στόχος μας παραμένει για 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020», επανέλαβε.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, «αφορά μόνο τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου» και «δεν αφορά καμία άλλη περιοχή». «Άρα δεν υπάρχει περίπτωση, να επιταχθούν άλλες περιοχές», ξεκαθάρισε.

Αναφερόμενος στις ΜΚΟ που ασχολούνται με το προσφυγικό ζήτημα ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «είναι δεδομένο ότι οι πιο πολλές από αυτές προσέφεραν σημαντικά πράγματα στην αντιμετώπιση του προβλήματος από το 2015 μέχρι σήμερα»

«Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες, οι οποίες λειτούργησαν παρασιτικά, λειτούργησαν προβληματικά. Πολλές από αυτές είναι ήδη σε έλεγχο από τις αρμόδιες Αρχές και σύντομα θα δείτε στοιχεία που έχουν ονοματεπώνυμο, που δείχνουν ότι ήταν εξόχως προβληματική η συμπεριφορά τους. Εμείς θέλουμε να ξεχωρίσουμε “την ήρα από το στάρι””. Αυτές που είναι καλές να τυγχάνουν της προβλεπόμενης χρηματοδότησης, να παίρνουν τον έπαινο για τη συνεισφορά τους και αυτές που είναι προβληματικές να φεύγουν από το σύστημα».

Για τη διεθνοποίηση του προσφυγικού

Για συναντίληψη με τις ηγεσίες Γερμανίας, Γαλλίας και Ολλανδίας σε σχέση με την κατεύθυνση που θα έχει ένα νέο Δουβλίνο IV, έκανε λόγο ο κυβερνηγτικός εκπρόσωπος.

«Όλες οι ενέργειες που βλέπουμε να ξεδιπλώνονται -συμπεριλαμβανομένου και του γερμανικού σχεδίου, που περιλαμβάνει και ανακατανομή από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ε.Ε. προς το εσωτερικό της Ευρώπης- είναι στην κατεύθυνση που και εμείς θέλουμε. Άρα αυτές οι πρωτοβουλίες δεν έρχονται τυχαία, αλλά μετά από σχέδιο και συνεννόηση σε ανώτατο επίπεδο»,εξήγησε.

«Περιμένουμε κατά τη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του 2020 που θα έχει την Προεδρία η Γερμανία, αυτό το σχέδιο να ξεδιπλωθεί. Είναι πραγματικά προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρχει μια ανακατανομή και θέλουμε να το δούμε να γίνεται πράξη μέσα στο ’20», πρόσθεσε.

«Είναι θετικό επίσης ότι η Κομισιόν -με πρωτοβουλίες της νέας Επιτρόπου για τη μετανάστευση και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά- προτίθεται προς το τέλος της άνοιξης να παρουσιάσει το δικό της σχέδιο. Άρα, πάνω στο σχέδιο της Κομισιόν και στο σχέδιο της γερμανικής Προεδρίας ελπίζουμε στο β’ εξάμηνο του ’20 να οικοδομηθεί κάτι, το οποίο θα μπορέσει να αποσυμφορήσει ακόμη περισσότερο την Ελλάδα», υπογράμμισε.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ