Απογοητευμένη και… επιθετική η Κριστίν Λαγκάρντ – Έτοιμη να ρίξει νέο χρήμα στην αγορά

Η Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνεργάτες της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζονται απογοητευμένοι από τις κακές συνθήκες της οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν παραιτηθεί από την ιδέα μιας ταχείας οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία του κοροναϊού. Παράλληλα όμως είναι και επιθετικοί στην πολιτική που σκέφτονται να ακολουθήσουν, ρίχνοντας νέα ρευστότητα τον επόμενο μήνα, εάν το απιτήσουν οι συνθήκες.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ  πιστεύει ότι «κατά πάσα πιθανότητα μπορούμε να αποκλείσουμε από τώρα μια ανάκαμψη σε σχήμα V (ξαφνική ύφεση – ταχεία ανάκαμψη», αν και τα έκτακτα νομισματικά μέτρα (όπως οι αγορές ομολόγων) απέτρεψαν το σενάριο ενός καθοδικού σπιράλ,που θα είχε σοβαρές μακροχρόνιες συνέπειες στην οικονομία.

Δεδομένου ότι τον Ιούνιο η ΕΚΤ θα έχει διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία,για τις συνέπειες της κρίσης, “το Διοικητικό της Συμβούλιοθα είναι έτοιμο να προσαρμόσει το Πρόγραμμα Αγορά Επείγουσας Πανδημίας (PEPP) και ενδεχομένως άλλα μέσα εάν δει ότι η κλίμακα των υφιστάμενων τονωτικών μέτρων δεν επαρκεί” ανέφερε στο Bloomberg αρμόδια πηγή.

«Τα πρακτικά από την τελευταία συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ασυνήθιστα σαφή. Το πιο σημαντικό, δείχνουν ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του είναι πιθανό να αυξηθεί τον Ιούνιο. Επιπλέον, τα πρακτικά της συνεδρίασης ουσιαστικά αποσύρουν κάθε αμφιβολία για την αποφασιστικότητα του Διοικητικού Συμβουλίου να διατηρήσει τις αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων χαμηλές,» είπε ο Ντέιβιντ Πάουελ, οικονομολόγος, στο Bloomberg.

Τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισαν στην τελευταία συνεδρίαση να χαλαρώσουν τους όρους των μακροπρόθεσμων δανείων τους προς τις τράπεζες και εισήγαγαν ένα νέο εργαλείο ρευστότητας, αλλά επέλεξαν να μην επεκτείνουν την ποσοτική χαλάρωση.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να αγοράσει χρέος πάνω από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ φέτος – το μεγαλύτερο στην ιστορία της – χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα πανδημίας καθώς και το προηγούμενο πρόγραμμα που βρίσκεται σε ισχύ.