Αποκάλυψη του Reuters: Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά την αναθεώρηση των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων της

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την αναθεώρηση των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων της, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται έγγραφο της Φινλανδικής Προεδρίας και αξιωματούχους στις Βρυξέλλες. Και αυτό γιατί:

  • Η οικονομία της ΕΕ επιβραδύνεται και
  • η νομισματική πολιτική παροχής κινήτρων εκτιμάται ότι πλησιάζει στα όριά της

Σημειώνεται ότι η περιοδική αξιολόγηση και αναθεώρηση είναι μια διαδικασία που προβλέπεται από τους κανόνες της ΕΕ, αλλά:

  • η επικείμενη ανναθεώρηση θα διεξαχθεί σε μια εποχή που πολλοί αμφισβητούν το σκεπτικό των δημοσιονομικών κανονισμών, γνωστών ως Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τα οποία επιβλήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες στο ξεκίνημα της ευρωπαϊκής κρίση χρέους την περίοδο 2010-2012.

«Ενώ οι αρχικοί κανόνες είχαν ως μοναδικό στόχο τη διασφάλιση υγιών και βιώσιμων δημόσιων οικονομικών, τώρα δίνεται αυξανόμενη έμφαση από ορισμένους στον ρόλο της δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομική σταθεροποίηση», αναφέρει το έγγραφο της Φινλανδική Προεδρίας της ΕΕ που επικαλείται το Reuters.

Συζήτηση το Σάββατο για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων

Το έγγραφο έχει ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με το Reuters, θα αποτελέσει τον οδηγό της συζήτησης μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Ελσίνκι το Σάββατο σχετικά με τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων σύμφωνα και με την ημερήσια διάταξη της συνάντησης.

Η Φινλανδία, η οποία παραδοσιακά υποστηρίζει την άκαμπτη ερμηνεία του συμφώνου σταθερότητας, παραδέχεται στο έγγραφο ότι ο ρόλος της δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωζώνης για τη στήριξη της οικονομίας θεωρείται όλο και κρίσιμος, καθώς, μεταξύ άλλων, η νομισματική πολιτική φαίνεται να εξαντλεί τα όρια της .

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο τα επί σειρά ετών αρνητικά επιτόκια και τα νομισματικά κίνητρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέκοψαν τους άμεσους κινδύνους για την επιβίωση της Ευρωζώνης, αλλά δεν κατάφεραν να αυξήσουν επαρκώς τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στο Ευρωπαϊκό μπλοκ.

Η Γερμανία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η Κομισιόν ως εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, υποχρεούται να επανεξετάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Στην πρώτη αναθεώρηση του 2014 είχε αποφύγει να προτείνει αλλαγές, αλλά τότε οι συνθήκες ήταν διαφορετικές και οι κανόνες δεν είχαν δοκιμαστεί επαρκώς.

Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι διαφορετικό τώρα, καθώς η Γερμανία, η παραδοσιακή οικονομική κινητήρια δύναμη του μπλοκ, βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης με αξιωματούχους του Βερολίνου να δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να παρέχουν ερκετά χρήματα στην οικονομία για να αντιμετωπίστεί οποιαδήποτε σημαντική επιβράδυνση.

Σημειώνεται ότι χθες, ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz δήλωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να αντλήσει «πολλά, πολλά δισεκατομμύρια ευρώ» στην οικονομία της για να αντιμετωπίσει κάθε σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης και η χώρα πρέπει να λάβει τολμηρά μέτρα για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος προτού είναι πολύ αργά.

Ωστόσο, η καγκελάριος Μέρκελ μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη γερμανική ομοσπονδία φορολογουμένων επιχείρησε να προσγιώσει τις  προσδοκίες που δημιούργησε ο υπουργός Οικονομικών της, δηλώνοντας ότι:

  • «Ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση, παίρνουμε σοβαρά την ευθύνη για μια σταθερή δημοσιονομική πολιτική» και πρόσθεσε «Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι εμμένουμε στο στόχο ενός ισορροπημένου προϋπολογισμού.

Παράλληλα όπως μεταδίδει το CNBC η ανάθεση από την νέα επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λαίεν,  του οικονομικού χαρτοφυλάκιου στο πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλότι, ερμηνεύτηκε από ορισμένους αναλυτές ως ένα βήμα προς τη χαλάρωση των δημοσιονομικών πολιτικών.

Ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε τον ορισμό του θεωρούμενο ως ένθερμου υποστηρικτή του Συμφώνου Βάλντις Ντομπρόβσκις ως εκτελεστικού αντιπροέδρου παράλληλα με τα καθήκοντα του επιτρόπου αρμόδιου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ