Ενα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω για τον ανασχηματισμό – “Φούντωσαν” τη φημολογία ότι είναι προ των πυλών και στη συνέχεια ανέκρουσαν πρύμναν

Σε αλλεπάλληλα σκωτσέζικα ντους επιβάλλονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, γύρω από τον χρόνο του διορθωτικού ανασχηματισμού.

Αργά σήμερα το μεσημέρι, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού διέψευσαν τα σενάρια περί ανασχηματισμού τονίζοντας πως συνομιλώντας μαζί του μετά την επιστροφή από το Ισραήλ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν προτίθεται τελικά να κάνει ανασχηματισμό «τις επόμενες εβδομάδες».

Ο όλος χειρισμός είναι παράδοξος καθώς το  σχετικό σενάριο δεν φούντωσε τα τελευταία 24ωρα από τα ΜΜΕ, αλλά μετά την συνομιλία του κ. Μητσοτάκη με δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια του οποίου επιβεβαίωσε πως προτίθεται να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις. Μάλιστα αυτή η δήλωση του πρωθυπουργού ήρθε σε συνέχεια της παρέμβασης του στενού του συνεργάτη, υπουργού Επικρατείας κ. Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος πρόσφφαταη  ενώ είχε βάλει το χρονικό όριο μετά την 1η Ιουλίου.

Το φρένο στην σεναριολογία κρίθηκε επιβεβλημένο για δεύτερη φορά με αρμόδιες πηγές να επισημαίνουν πως πρώτα θα οριστικοποιηθεί το «πακέτο» από την Κομισιόν και μετά θα παρθούν αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή του συνομιλία με δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στο Ισραήλ, δήλωσε ότι “εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…». Όταν δε οι δημοσιογράφοι επέμεναν, προσέθεσε: «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Από χθες μέχρι σήμερα υπήρξε μπαράζ δημοσιευμάτων για τους αμετακίνητους και μη υπουργούς. Σύμφωνα με αυτά ο Χρ. Σταϊκούρας θα συνεχίσει να έχει την ευθύνη του ΥΠΟΙΚ και ο Ν. Δένδιας του ΥΠΕΞ, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η γειτονική Τουρκία δείχνει άγριες διαθέσεις.

Στα σενάρια που έχουν ακουστεί είναι το “σπάσιμο” του Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάτι που θα διευκόλυνε την αξιοποίηση του  Γιάννη Μανιάτη από το  ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο ο πρωθυπουργός φέρεται πολύ ικανοποιημένος από τις μέχρι σήμερα επιδόσεις του Κωστή Χατζηδάκη, οπότε το σενάριο αυτό μοιάζει πολύ αδύναμο, τουλάχιστον στο θέμα “σπάσιμο”.

Ανάλογο σενάριο ακούγεται και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από το οποίο ενδεχομένως  φύγει ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για να τεθεί επικεφαλής του αυτόνομου πια υπουργείου.

Κάτι ανάλογο συζητείται και για το Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χωρίς ωστόσο να θεωρείται καθόλου βέβαιο.

Οι πιο ευάλωτοι υπουργοί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι οι Γιάννης Βρούτσης και  Χάρης Θεοχάρης, ενώ ερωτηματικό παραμένει τί θα γίνει με την κυρία  Λίνα Μενδώνη, την οποία τα σενάρια εμφανίζουν να είναι στην πόρτα της εξόδου, αλλά ο πρωθυπουργός φέρεται να την εμπιστεύεται.

Αυτό που λέγεται ότι θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός είναι  η συμμετοχή περισσότερων γυναικών.

Ερωτηματικό παραμένει (για όσους σεναριολογούν) αν θα διατηρήσει το πόστο της στο υπουργείο Παιδείας η Νίκη Κεραμέως, αν και όσοι γνωρίζουν λένε ότι ο πρωθυπουργός της έχει εμπιστοσύνη, οπότε θεωρείται βέβαιη η παραμονή της στην κυβέρνηση.

Εξίσου βέβαιη θεωρείται η παραμονή στην κυβέρνηση, του κυβερνητικού εκπροσώπου υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Στ. Πέτσα, ο οποίος ωστόσο θα μετακινηθεί, ενδεχομένως στο πόστο που σήμερα βρίσκεται ο Γιάννης Βρούτσης στο υπουργείο Εργασίας.

Ενα μεγάλο ερωτηματικό είναι ποιός θα τον διαδεχθεί στο κρίσιμο πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου και αν,  όπως λένε οι τελευταίες πληροφορίες, θα υπάρξει διαχωρισμός του πόστου του κυβερνητικού εκπροσώπου με περιορισμένες αρμοδιότητες, από το υπουργείο Τύπου και τις αρμοδιότητες που έχει.

Οι μεγάλες αλλαγές θα γίνουν σε επίπεδο υφυπουργών, κυρίως εξωκοινοβουλευτικών, για να δοθούν ευκαιρίες σε βουλευτές της ΝΔ που περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους.

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να στείλει το μήνυμα ότι αξιολογεί τα κυβερνητικά στελέχη, ότι οι καλύτεροι επιβραβεύονται και τα λάθη διορθώνονται, ότι έχει “πάγκο”, ότι διατηρεί πάντα τη διεισδυτικότητά του στο κέντρο, ότι επενδύει στη σταθερότητα και την παραγωγικότητα.

Το καλοκαίρι θεωρήθηκε καλή συγκυρία για τέτοιες αλλαγές  για να “ρονταριστεί” η νέα ομάδα μέχρι το φθινόπωρο όταν η κυβέρνηση θα παλεύει με την ύφεση και θα οργανώνει το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας. Ο τελευταίος χειρισμός, ωστόσο, προκαλεί πολλά ερωτηματικά αλλά και προβληματισμό, καθώς ήδη κάποιοι υπουργοί θα δυσκολευτούν πολύ να επιτελέσουν το έργο τους όταν εμφανίζονται ήδη “καρατομημένοι” ενώ η γενικότερη αναστάτωση, μόνο υπέρ της αύξησης του ρυθμού υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, δεν λειτουργούν.

Καμία δημοσίευση για προβολή