Απορρίφθηκαν και οι 8 εναλλακτικές προτάσεις για το Brexit – Σε αδιέξοδο η Τερέζα Μέι

Σε αδιέξοδο η Μέι καθώς αργά χθες το βράδυ (27/03) κατά τη διάρκεια της κρίσιμης ψηφοφορίας δεν εγκρίθηκε καμία από τις οκτώ ενδεικτικές τροπολογίες που κατατέθηκαν στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα άγνωστες παραμένουν οι εξελίξεις για το Brexit, καθώς ο μόνος νόμος που εγκρίθηκε είναι η αναβολή της ημερομηνίας εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χθεσινοβραδινή ψηφοφορία διεξήχθη υπό τη σκιά της δήλωσης της Τερέζα Μέι ότι είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί, στην περίπτωση που το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη δική της συμφωνία για το Brexit.

Οι τροπολογίες έλαβαν τις εξής ψήφους:

1.Έξοδος χωρίς συμφωνία: 160 «ΝΑΙ», 400 «ΟΧΙ»

2. Σχέδιο συμμετοχής στην Κοινή Αγορά 2.0 (νορβηγικό μοντέλο): 188 «ΝΑΙ», 283 «ΟΧΙ»

3. Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, αλλά όχι στην τελωνειακή ένωση: 65 «ΝΑΙ», 377 «ΟΧΙ»

4. Μόνιμη συμμετοχή στην τελωνειακή ένωση: 264 «ΝΑΙ», 272 «ΟΧΙ»

5. Το Εναλλακτικό Σχέδιο για Brexit (Πρόταση των Εργατικών) για συμμετοχή στην τελωνειακή ένωση και ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά: 237 «ΝΑΙ», 307 «ΟΧΙ»

6. Ανάκληση του άρθρου 50 και αποφυγή εξόδου χωρίς συμφωνία: 184 «ΝΑΙ», 293 «ΟΧΙ»

7. Δημοψήφισμα ώστε ο λαός να εγκρίνει νέα συμφωνία: 268 «ΝΑΙ», 295 «ΟΧΙ»

8. Εισαγωγή προνομιακών εμπορικών σχέσεων με την Ε.Ε. αν δεν επιτευχθεί συμφωνία εξόδου: 139 «ΝΑΙ», 422 «ΟΧΙ».

Η Βρετανία πρέπει να καταλήξει σε μια απόφαση για το Brexit μέχρι τις 12 Απριλίου, διαφορετικά θα πρέπει να φύγει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό όσον αφορά τις επιπτώσεις ενός χαοτικού Brexit.

Εκτός από τις ενδεικτικές τροπολογίες, στη Βουλή των Κοινοτήτων συζήτησαν και ψήφισαν τον νόμο που προβλέπει αναβολή της ημερομηνίας για το Brexit από τις 29 Μαρτίου στις 22 Μαΐου ή, αν όχι τότε, στις 12 Απριλίου, όπως είχε συμφωνηθεί στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. Ο νόμος εγκρίθηκε με 441 ψήφους υπέρ και 105 κατά.

Αυτό που απομένει τώρα είναι να δούμε πως η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα υλοποιήσει τη δήλωσή της σε βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ότι θα αποχωρήσει από την Ντάουνινγκ Στριτ, αν εγκριθεί το σχέδιό της για το Brexit, το οποίο έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή