Αποστολή ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία: Το αίτημα μέσω ΗΠΑ για τους ελληνικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους

Σε συμφωνία για την ανάπτυξη μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου «Πάτριοτ» της πολεμικής αεροπορίας (Π.Α.) στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας φαίνεται να καταλήγουν Αθήνα και Ριάντ, παρά τις επιφυλάξεις που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες φέρεται να έχει διατυπώσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αμυνας, όχι όμως και το ΓΕΑ και ΓΕΣ που έχουν δώσει το πράσινο φως.

Η συμφωνία αυτή Αθήνας -Ριάντ,  ουσιαστικά μέσω ΗΠΑ,  στοχεύει στη δημιουργία μιας “πολυεθνικής αντιαεροπορικής ασπίδας”, η οποία θα προστατεύει τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές (Καθημερινή, ρεπορτάζ Βασίλης Νέδος), πριν από λίγες εβδομάδες τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας προχώρησαν σε συμφωνία, προκειμένου να ενισχυθεί η αεράμυνα της αραβικής χώρας, η οποία, υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατα υπέστη σοβαρά πλήγματα στις εγκαταστάσεις της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας ARAMCO.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές (Καθημερινή),  η  συμφωνία Αθήνας – Ριάντ αποτελεί και έμμεση απάντηση στις αμερικανικές πιέσεις για ελληνική παρουσία στον Περσικό Κόλπο, μάλιστα μετά τη διπλή άρνηση για αποστολή φρεγάτας στη ναυτική δύναμη που έχει δημιουργηθεί υπό ηγεσία των ΗΠΑ. Η παροχή αυτής της διευκόλυνσης εκ μέρους της Αθήνας αφενός απαντά στις συμμαχικές ανησυχίες, αφετέρου αποτελεί μια σαφώς αμυντική διευκόλυνση, η οποία δεν στρέφεται εναντίον κανενός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επαφές ανάμεσα σε Αθήνα και Ριάντ για τη συγκεκριμένη διευκόλυνση είχαν ξεκινήσει και είχαν φθάσει σε προχωρημένο σημείο πολύ πριν κορυφωθεί η αμερικανοϊρανική κρίση με αφορμή την εκτέλεση του Καρέμ Σουλεϊμανί από την αμερικανική αεροπορία στο Ιράκ.

Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας απομένει η διευθέτηση τεχνικών λεπτομερειών σε στρατιωτικό επίπεδο, σε επαφές οι οποίες θα γίνουν τα αμέσως επόμενα 24ωρα. Πρόκειται για λεπτομέρειες που αφορούν τη μεταφορά, την τοποθέτηση, το κόστος, αλλά και την επιχειρησιακή ευθύνη των πυραυλικών συστημάτων.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ