Αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή η τροπολογία για την κατάργηση του rebate 25% στην είσοδο καινοτόμων φαρμάκων

Πως οι πολίτες επιβαρύνονται στην επιλογή φαρμάκου

Aποσύρθηκε την τελευταια στιγμή η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή με την οποία καταργούνταν το rebate 25% για την είσοδο καινοτόμων φαρμάκων στη Θετική Λίστα. Για την φαρμακευτική αγορά η συγκεκριμένη τροπολογία θεωρούνταν ιδιαίτερα σημαντική. Μάλιστα  την κατάργηση του rebate έχει δεσμευτεί ότι θα την κάνει άμεσα πράξη ο Υπουργός Υγεία

Συγκεκριμένα, αποσύρθηκε το άρθρο 11 της τροπολογίας που κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας, το οποίο προέβλεπε την κατάργηση του τέλους εισόδου 25% για τα νέα φάρμακα. Το entry fee ή rebate εισόδου είναι υποχρεωτική έκπτωση που πρέπει να παρέχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για δύο χρόνια για κάθε νέο φάρμακο που φέρνουν στην Ελλάδα και εισάγεται στη θετική λίστα, τον κατάλογο με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση.Η κατάργηση του περιλαμβανόταν στην τροπολογία που αποφασίστηκε να μην κατατεθεί αυτή τη στιγμή για ψήφιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να καταθέσει εκ νέου για ψήφιση τη διάταξη, “μετά από βελτιώσεις”, στα τέλη Αυγούστου.

Τόσο οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις όσο και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας συμφωνούν πως το τέλος εισόδου αποτελεί ανάχωμα για την είσοδο νέων, καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως σε επιστολή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) προς την Κυβέρνηση αναφέρεται πως κακώς συνδέεται η κατάργηση του 25% με την εισαγωγή του 80/20 με τις εξαιρέσεις γενοσήμων και off-patent από την ανάπτυξη, με την ανακατανομή να δημιουργεί συνθήκες άνισης μεταχείρισης και να χαρακτηρίζεται απρόβλεπτη για τα νέα φάρμακα.

Το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε επίσης να αποσύρει και το άρθρο 16 που αφορά στο ΚΕΣΥ, μετά την ανακοίνωση του Κώστα Μάρκου ότι παραιτείται από την προεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Η υπόλοιπη τροπολογία, που περιλαμβάνει διάφορα θέματα, μεταξύ αυτών και τη δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού για τα εμβόλια και εξαίρεση τους από το clawback (άρθρο 10), καθώς και παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού όλων των κλάδων και όλων των δομών ισχύει. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης υπηρεσιών από τον ΕΟΔΥ σε ιδιώτες για την εξετάση δειγμάτων, ενώ επαναπροσδιορίζονται οι ισχύουσες ρυθμίσεις για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα άνευ νικοτίνης.

ΠΗΓΗ: Healthmag

Καμία δημοσίευση για προβολή