Άρχισαν τα όργανα για τη ρωσική οικονομία, η κεντρική τράπεζα της χώρας προβλέπει συρρίκνωση κατά το γ’ τρίμηνο

Μέχρι πρόσφατα, η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν μπροστά σε ένα παράδοξο: μια χώρα -η Ρωσία- δεχόταν το σκληρότερο πακέτο κυρώσεων που έχει επιβληθεί μεταπολεμικά, αλλά η οικονομία της εμφανιζόταν να ανθίζει.

Το «ρωσικό παράδοξο»

Η βασική αιτία αυτού του παράδοξου ήταν οι τεράστιες εξαγωγές ενέργειας (πετρελαίου και φυσικού αερίου, κυρίως) ακόμα και προς χώρες που είχαν επιβάλλει κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία. Τα έσοδα από τις εξαγωγές αύξαναν δραματικά το εμπορικό πλεόνασμα της Ρωσίας, η οποία και μπορούσε να χρηματοδοτεί, τόσο την «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία, όσο και την εσωτερική οικονομική δραστηριότητά της.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας προειδοποιεί ότι οι συνέπειες των κυρώσεων θα αρχίσουν σύντομα να «τραυματίζουν» την οικονομία της χώρας, καθώς εκτιμά ότι θα υπάρξει έντονη συρρίκνωση κατά το γ’ τρίμηνο του 2022, η οποία θα συμπαρασύρει, τόσο το πλεόνασμα στις τρέχουσες συναλλάγές, όσο και την ενίσχυση που κατέγραψε το ρούβλι το τελευταίο διάστημα.

Συρρίκνωση του ΑΕΠ

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ρωσίας, διοικητής της οποίας είναι η στενή συνεργάτιδα του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, προβλέπει ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 7% κατά το γ’ τρίμηνο του 2022, μετά από συρρίκνωση κατά 4,3% κατά το β’ τρίμηνο, ενώ ανάκαμψη δεν προβλέπεται πριν από το β’ εξάμηνο του 2023, με την τράπεζα να εκτιμά ότι «σοκ προσφοράς» θα συνεχίσουν να την ταλαιπωρούν για μεγαλύτερο διάστημα.

Συνολικά, το ρωσικό ΑΕΠ αναμένεται να απωλέσει περίπου 4-6% το 2022 και κατά 1-4% το 2023, πριν αρχίσει να παρουσιάζει χαμηλό θετικό ρυθμό ανάπτυξης (1,5-2,5%) το 2024. Επίσης, η Τράπεζα της Ρωσίας αναμένεται να διατηρήσει το βασικό επιτόκιό της στο 8%, όπου και το μείωσε τον περασμένο Ιούλιο, προκειμένου να δώσει ανάσες στην οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.

Ο «κανόνας του προϋπολογισμού»

Πλέον, το ερώτημα είναι αν και πότε η ρωσική κυβέρνηση θα επαναφέρει τον λεγόμενο «κανόνα του προϋπολογισμού», ο οποίος προβλέπει όρια στις δαπάνες και μεταφορά υπερκερδών από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε λογαριασμό «ασφαλείας» για τις δύσκολες ημέρες. Ο κανόνας αυτός που προβλέπει και αγορές συναλλάγματος, είχε ανασταλεί τον περασμένο Ιανουάριο, όταν το ρούβλι κατέρρεε ενόψει της εισβολής στην Ουκρανία.

Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ρωσίας αποτελούν ένα «κρύο ντουζ» για το Κρεμλίνο, το οποίο ισχυριζόταν ως σήμερα ότι οι δυτικές κυρώσεις δεν επηρεάζουν την οικονομία της χώρας, αλλά και ένα ακόμα χτύπημα για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αναζητά νέες αγορές για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς η Δύση -με οδυνηρό για την ίδια, είναι αλήθεια, τρόπο- επιχειρεί να απεξαρτηθεί από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή