«Άρχισαν τα όργανα» για την AUKUS: Η συμμαχία ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας προκαλεί αντιδράσεις σε Πεκίνο και Παρίσι

Οι πρώτες αντιδράσεις για την ανακοίνωση από τους Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον της δημιουργίας της AUKUS, της νέας συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας σχετικά με την άμυνα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, δεν άργηαν να έλθουν.

Αντιδρά η Κίνα

Όπως σημείωσε το economico.gr, ο υπόρρητος στόχος της συμμαχίας αυτής είναι ο περιορισμός της επιρροής της Κίνας στην περιοχή, και έρχεται να συμπληρώσει και να ενισχύσει το QUAD, δηλαδή, την αμυντική συνεργασία των ΗΠΑ με Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία, με τους ηγέτες των οποίων ο Μπάιντεν αναμένεται να συναντηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον.

Οι μεσονύκτιες ανακοινώσεις των τριών ηγετών προκάλεσαν την αντίδραση του Πεκίνου, με την πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον να σημειώνει ότι οι τρεις χώρες-μέλη της AUKUS θα πρέπει να «αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη». Ερωτηθείς να σχολιάσει, ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας Λιου Πενγκού είπε ότι οι χώρες «δεν πρέπει να οικοδομούν μπλοκ αποκλεισμού που στοχεύουν ή βλάπτουν τα συμφέροντα τρίτων. Συγκεκριμένα, πρέπει να αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη».

Εκνευρισμός και στο Παρίσι

To ενδιαφέρον είναι ότι από τις ανακοινώσεις ενοχλήθηκε και η Γαλλία, η οποία το 2016 σύνηψε συμφωνία με την Αυστραλία η οποία προβλέπει προβλέπει την κατασκευή 12 πυρηνοκίνητων υποβρυχίων επίθεσης, βασισμένων στα γαλλικά υποβρύχια κατηγορίας Barracuda. Το συνολικό κόστος του προγράμματος, για το οποίο αρμόδιο είναι ο γαλλικός ναυπηγικός όμιλος, ανέρχεται σε 50 δισεκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια.

Ωστόσο, η ανακοίνωση ότι πλέον ΗΠΑ και Βρετανία θα βοηθήσουν την Αυστραλία να κατασκευάσει το πρώτο της πυρηνοκίνητο -αλλά εξοπλισμένο μόνο με συμβατικά όπλα- υποβρύχιο φαίνεται ότι θέτει υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία με τη Γαλλία και, μάλιστα, αυστραλιανά ΜΜΕ ανέφεραν ότι πλέον η χώρα θα πρέπει να βρει τρόπο να ακυρώσει τη συμφωνία η οποία «τρέχει» από το 2016, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία εξέφρασε ήδη την απογοήτευσή της. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια μιας συνέντευξης με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μόρισον στα μέσα Ιουνίου, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε επιβεβαιώσει την «πλήρη δέσμευση» της Γαλλίας για την τήρηση του δικού της μέρος της σύμβασης.

Μετά τις ανακοινώσεις, το Παρίσι σημείωσε με νόημα ότι η απόφαση των ΗΠΑ να παραμερίσουν τη Γαλλία από τη συμφωνία δείχνει έλλειψη συνοχής σε μια στιμή που οι δύο σύμμαχοι αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ανακοίνωσε το Παρίσι, ενώ οι Γάλλοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας ανέφεραν ότι η απόφαση της Αυστραλίας να αθετήσει τη σύμβαση είναι αντίθετη με το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Καμία δημοσίευση για προβολή