«Άρχισαν τα όργανα» για την Τουρκία: «Πάγος» Μπάιντεν στον Ερντογάν. Με άρθρο της, η Washington Post ζητά την εκδίωξη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ

«Άρχισαν τα όργανα» για την Τουρκία: «Πάγος» Μπάιντεν στον Ερντογάν

Αν και η Wall Street Journal «έριξε» τα πρώτα «τροχιοδεικτικά», φαίνεται ότι η Ουάσινγκτον πλέον χάνει την υπομονή της με τα «παιχνίδια» της Άγκυρας και προσωπικά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσον αφορά στο επίμονο -μέχρι στιγμής- τουρκικό «μπλόκο» στο αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

  • Παράλληλα, δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας το γεγονός, ότι μετά τη Wall Street Journal έρχεται και η έγκυρη Washington Post να δημοσιεύσει άρθρο των διευθυντών του Bloomberg, με το οποίο ζητούν την αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ! Αλλά και, το φιλικό προς τον Ντόναλντ ΤραμπFox News θεωρεί ότι η Τουρκία είναι το «μυστικό όπλο» του Πούτιν…

Οι ανησυχίες στην Ουάσιγκτον για την περίπτωση Ερντογάν πυκνώνουν και οι παραινέσεις του έγκυρου και παρεμβατικού Αμερικανικού Τύπου προς τον Λευκό Οίκο να απομονωθεί ως σύμμαχος ή ακόμα και να εκδιωχθεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ, αποτυπώνουν το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα για την Άγκυρα. Αυτό ακριβώς το κλίμα αξιοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν εξήγησε στο Κογκρέσο ποιά χώρα είναι ασφαλής σύμμαχος και ποιά όχι στην περιοχή. Και ζήτησε να μην εγκριθούν νέα Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη στην Τουρκία, γιατί αυτό θα αποσταθεροποιήσει τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και την Ανατολική Μεσόγειο, σε μια εποχή αστάθειας.

Δηλώσεις Σάλιβαν με νόημα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του καλά ενημερωμένου  Μιχάλη Ιγνατίου στο hellas Journal, ήδη οι συνέπειες της άρνησης της Τουρκίας να συναινέσει στην ταχεία διαδικασία ένταξης των δύο χωρών στη Συμμαχία αρχίζουν να γίνονται ορατές. Συγκεκριμένα, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, μιλώντας στους δημοσιογράφους που συνόδευαν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο προεδρικό αεροπλάνο, όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Μπάιντεν με τον Ερντογάν για το ζήτημα, σημείωσε με νόημα ότι δεν υπάρχουν σχέδια για να επικοινωνήσει απευθείας με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Οι ΗΠΑ έτοιμες να κάνουν ό,τι χρειάζεται

Πρόσθεσε δε ότι ο κ. Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι τους ζητηθεί για να υποστηρίξουν την επίλυση του ζητήματος της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ενώ υπογράμμισε ότι ότι «πιστεύουμε πως οι τουρκικές ανησυχίες για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας -που έχουν εκφραστεί από τον Πρόεδρο Ερντογάν και άλλους- μπορούν να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν», χωρίς, ωστόσο, να εξηγήσει πώς θα γίνει αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι στα σκαριά μία συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και δεν υπάρχει σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Πάντως, διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι ένα τηλεφώνημα Μπάιντεν στον Ερντογάν θα αλλάξει την κατάσταση, αλλά πιστεύουν ότι αν ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει, με κίνδυνο να τινάξει στον αέρα την ενότητα του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός ομόλογός του θα αναγκαστεί να επικοινωνήσει μαζί του.

Εκνευρισμός Ερντογάν για την επίσκεψη Μητσοτάκη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ρόλο στην άκαμπτη στάση του Ερντογάν φαίνεται ότι έπαιξε και η θερμή υποδοχή που επιφύλαξε, αλλά και οι εξαιρετικά παραγωγικές συνομιλίες που είχε ο Μπάιντεν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, επιστέγασμα των οποίων ήταν το «πράσινο φως» της Ουάσινγκτον για την πώληση στην Ελλάδα των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, από το πρόγραμμα των οποίων, όπως είναι γνωστό, έχει αποβληθεί η Τουρκία, παρότι ήταν ανάμεσα στις χώρες που είχαν εξαρχής χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα Joint Strike Fighter και συμμετείχε στην κατασκευή εξαρτημάτων του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν, βλέποντας τις θερμές σχέσεις Αθήνας-Ουάσινγκτον και διαπιστώνοντας την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο ίδιος ακόμα δεν έχει λάβει πρόσκληση για επίσκεψη στο Λευκό Οίκο, ενδεχομένως να χρησιμοποιεί την «ομηρία» των δύο σκανδιναβικών χωρών ως μοχλό πίεσης για μια συνάντηση με τον Μπάιντεν, όπου επιδιώκει να θέσει όλη την ατζέντα της Τουρκίας και να ζητήσει και από τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ την «ειδική σχέση» που είχε αναπτύξει με τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ.

Βαρύ κλίμα στα Αμερικανικά ΜΜΕ

Πάντως, στα αμερικανικά ΜΜΕ το κλίμα βαραίνει πολύ για την Τουρκία και αυξάνονται οι πληροφορίες για εκφράσεις δυσαρέσκειας από πολιτικούς και από τα δύο κόμματα. Μετά το άρθρο-«φωτιά» της WSJ, στην Washington Post δημοσιεύεται κείμενο των διευθυντών του Bloomberg με το ζητούν την εκδίωξη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. Απειλώντας, γράφει το άρθρο, να εμποδίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ για να συμπεριληφθούν η Φινλανδία και η Σουηδία, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναζωπύρωσε τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως μέλους της συμμαχίας.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι η συμπεριφορά του Ερντογάν υπονομεύει τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ και να είναι πρόθυμοι να επιβάλουν συνέπειες εάν συνεχιστεί. Το μήνυμα του ΝΑΤΟ προς τον Ερντογάν πρέπει να είναι απλό, αναφέρουν: η ασφάλεια της Συμμαχίας δεν πρέπει να παραμείνει όμηρος ενός δράστη, που επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος. Η ώρα να πάρει το μήνυμα είναι τώρα, σημειώνουν.

Από την πλευρά του, το Fox News υπογραμμίζει ότι ο αυταρχικός, ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας πρόσφερε μια σφαίρα στο χέρι του Βλαντιμίρ Πούτιν, με την απειλή του να εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, την Τουρκία ως το «μυστικό όπλο» του Πούτιν. Στο αμερικανικό Κογκρέσο ο θυμός είναι έκδηλος. Η απαράδεκτη κίνηση του Ερντογάν προσφέρει όπλα στις δυνάμεις που ξεκίνησαν την εκστρατεία για να ακυρωθεί κάθε προσπάθεια πώλησης των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Καμία δημοσίευση για προβολή