Άρχισαν τα… τολούπ: Ο Ερντογάν, μέσω Καλίν, εκλιπαρεί την Σαουδική Αραβία για βελτίωση των σχέσεων, σπεύδει στην Αίγυπτο

Μετά από χρόνια μονομέρειας, επιθετικότητας και προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο Ερντογάν βρίσκεται ενώπιον των επίχειρων της πολιτικής του: η Τουρκία είναι απομονωμένη, χωρίς συμμάχους και χωρίς ισχυρά ερείσματα.

Οι σχέσεις της με τις ισχυρές χώρες της περιοχής (Ισραήλ, Αίγυπτος, ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία) είναι παγωμένες και μέσω των Αβρααμικών Συμφωνιών που υπογράφονται μεταξύ του Ισραήλ και αραβικών χωρών, η Τουρκία μένει όλο και πιο μόνη.

«Κάλεσμα» προς τη Σαουδική Αραβία

Έτσι, πλέον, ο Ερντογάν ψάχνει -ενίοτε απεγνωσμένα- να βρει τρόπους να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες αυτές, κάνοντας ελιγμούς προκειμένου να βρει κάποιο άνοιγμα και να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση και μια κάποια συνεννόηση.

Τελευταίο «κρούσμα» αυτής της τακτικής οι δηλώσεις του έμπιστου του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν σχετικά με τις -ανύπαρκτες, πλέον- σχέσεις της Τουρκίας με την Σαουδική Αραβία, καθώς οι εξαγωγές της Άγκυρας προς το Ριάντ έχουν εκμηδενιστεί.

Αναζητώντας θετική ατζέντα

Λέγοντας ότι ελπίζει πως το μποϊκοτάζ προς τα τουρκικά προϊόντα θα αρθεί, ο Καλίν σημείωσε ότι «θα αναζητήσουμε τρόπους να επιδιορθώσουμε τις σχέσεις μας με τη Σαουδική Αραβία μέσω μιας πιο θετικής ατζέντας».

Μάλιστα, σε μια θεαματική στροφή, ο Καλίν δήλωσε ότι η Τουρκία αποδέχεται το αποτέλεσμα της δίκης για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμπάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Σεβόμαστε τις αποφάσεις»

«Κινήθηκε η δικαιοσύνη. Έγινε δικαστήριο. Υπήρξαν αποφάσεις και εμείς σεβόμαστε αυτές τις αποφάσεις», είπε ο Καλίν για το θέμα, το οποίο είχε προκαλέσει τεράστιες τριβές ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία.

Την ίδια ώρα, Τουρκία και Αίγυπτος αρχίζουν συνομιλίες -για τι άλλο;- σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, οι οποίες είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες από την ώρα που ο αλ Σίσι ανέτρεψε τον Μόρσι και την Μουσουλμανική Αδελφότητα το 2013.

Ψάχνεται και με Αίγυπτο

Το τελευταίο διάστημα Άγκυρα και Κάιρο βρίσκονται σε διαδικασία επαναπροσέγγισης, με την Τουρκία να υποχρεώνει αντιπολιτευόμενα του αλ Σίσι ΜΜΕ που εκπέμπουν από τουρκικό έδαφος να μετριάσουν τη ρητορική τους.

Το Κάιρο υποδέχθηκε με επιφυλάξεις τις τουρκικές κινήσεις, ωστόσο αποδέχθηκε να υπάρξουν επίσημες διπλωματικές επαφές των δύο χωρών, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Μάΐου.

Το θέμα της Λιβύης

Ο Καλίν είπε ότι Άγκυρα και Κάιρο θα συζητήσουν διμερή θέματα και τρόπους να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, αλλά και το ζήτημα της Λιβύης, όπου ο τουρκικός δάκτυλος έχει ενοχλεί σφόδρα την Αίγυπτο.

Πάντως, ο Καλίν, αν και παραδέχθηκε τις ανησυχίες του Καΐρου για ζητήματα ασφαλείας που σχετίζονται με την κατάσταση στη Λιβύη, ξεκαθάρισε ότι οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι μισθοφόροι δεν πρόκειται να αποσυρθούν από τη χώρα.

Καμία δημοσίευση για προβολή