Αρχίζουν τα δύσκολα για τον Ερντογάν: Κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ

Μπορεί το φετινό νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) να αποτελεί αντικείμενο διαμάχης του Κογκρέσου με τον πρόεδρο της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο πλέον αποτελεί και εφιάλτη για την Τουρκία και τον Ερντογάν.

Και αυτό, διότι στο νομοσχέδιο συμπεριλήφθηκε και άρθρο το οποίο προβλέπει ότι μέσα σε 30 ημέρες από την έγκριση του νομοσχεδίου, θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Έρχονται κυρώσεις για τους S-400

Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει ότι «η απόκτηση από την κυβέρνηση της Τουρκίας του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία που ξεκινά στις 12 Ιουλίου 2019, αποτελεί “σημαντική συναλλαγή” όπως περιγράφεται στην ενότητα 231 του νόμου CAATSΑ…Το αργότερο εντός 30 ημερών μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου (αμυντικός προϋπολογισμός για το 2021), ο πρόεδρος πρέπει να επιβάλλει πέντε ή περισσότερες από τις κυρώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 235 του Νόμου CAATSA σε σχέση με κάθε άτομο που εν γνώσει ασχολήθηκε με την απόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400».

Με απλά λόγια, από την ώρα που ο αμυντικός προϋπολογισμός γίνει νόμος του κράτους των ΗΠΑ και εφόσον ο πρόεδρος δεν ασκήσει βέτο, η Τουρκία θα βρεθεί για πρώτη φορά μπροστά στις συνέπειες των πράξεών της, καθώς θα της επιβληθούν κυρώσεις για τουλάχιστον ένα χρόνο για την αγορά των S-400 βάση του νόμου περί «Αντιμετώπισης των Αντιπάλων των ΗΠΑ μέσω Κυρώσεων» (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act-CAATSΑ), τον οποίο είχε εγκρίνει ο Τραμπ το 2017 για να επιβληθούν κυρώσεις σε Βόρεια Κορέα, Ρωσία και Ιράν.

Δείτε ακόμη: Οι εμβολιασμοί ξεκινούν – Τώρα ψάχνουν το … “αντίδοτο” για τους δύσπιστους. Πως σχεδιάζει η κυβέρνηση να πετύχει την ανοσία της αγέλης

Άρση μετά από ένα χρόνο και υπό προϋποθέσεις

Στο άρθρο που περιλήφθηκε στον NDAA προβλέπεται ότι μετά από έναν χρόνο, ο πρόεδρος μπορεί να ακυρώσει τις κυρώσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι:

  • η κυβέρνηση της Τουρκίας και κάθε πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό της δεν κατέχει πλέον το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή ένα σύστημα που το έχει διαδεχθεί,
  • κανένας υπάλληλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή του αμυντικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν λειτουργούν ούτε συντηρούν εντός της Τουρκίας κανένα σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή σύστημα που το έχει διαδεχθεί και ότι
  • ο πρόεδρος έλαβε αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι αυτή δεν θα εμπλέκει εν γνώσει της ή δεν θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε ξένο να συμμετάσχει εκ μέρους της στην άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας για την επαναπόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 που υπόκειται σε κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου CAATSA.

Πανηγυρισμοί από Μενέντεζ και βαν Χόλλεν

Η συγκεκριμένη τροπολογία προκάλεσε τους εύλογους πανηγυρισμούς δύο Γερουσιαστών, οι οποίοι δίνουν εδώ και καιρό μάχη με την κυβέρνηση Τραμπ ώστε να υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία, βάσει του CAATSΑ, για τους S-400. Συγκεκριμένα, ο Μπομπ Μενέντεζ τόνισε ότι «είμαι απίστευτα περήφανος που βοήθησα να διασφαλιστεί η συμπερίληψη μιας διάταξης στον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) για να πραγματοποιήσει αυτό που ο Πρόεδρος Τραμπ αρνήθηκε να κάνει: επίσημα καθορίζει εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι η Τουρκία παρέλαβε ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400 και επομένως θα τιμωρηθεί βάσει του ισχύοντος νόμου».

Από την πλευρά του, ο Κρις βαν Χόλλεν επισήμανε ότι «ο Τραμπ αρνήθηκε να ενεργήσει, έτσι το Κογκρέσο θα το κάνει. Χαίρομαι που το NDAA θα αποδόσει ευθύνες στον Ερντογάν για την αγορά του ρωσικού συστηματος S-400. Δεν θα υποχωρήσουμε όσον αφορά την προστασία της ασφάλειάς μας και της ασφάλειας των πιστών συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ».

Τι θα κάνει ο Τραμπ

Το μόνο ερώτημα, πλέον, είναι τι θα κάνει ο ίδιος ο Τραμπ -ο οποίος περιβάλλει ως σήμερα με «ασπίδα προστασίας» το καθεστώς Ερντογάν- όταν ο νόμος φθάσει στα χέρια του για υπογραφή. Ο Τραμπ έχει απειλήσει με βέτο αν στον νόμο δεν συμπεριληφθεί και άρθρο που θα καταργεί την Παράγραφο 230 του Νόμου περί Ευπρέπειας Επικοινωνιών που προστατεύει τεχνολογικές εταιρείες όπως το Facebook και το Twitter από την ευθύνη για το περιεχόμενο που αναρτούν χρήστες τους. Το άρθρο έχει δεχθεί επίθεση από τον Τραμπ και από Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες που έχουν επικρίνει τις αποφάσεις των διαδικτυακών πλατφορμών για τη διαχείριση περιεχομένου, κατηγορώντας τους πως καταπνίγουν τις φωνές των συντηρητικών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο NDAA είναι αυτός που ορίζει την πολιτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ψηφίζεται ετησίως εδώ και έξι δεκαετίες και αποτελεί μια από τις λίγες σημαντικές νομοθεσίες που θεωρείται απαραίτητο να περάσουν, διότι διέπει τα πάντα, από την αύξηση μισθών για τους στρατιώτες, μέχρι το πόσα αεροσκάφη πρέπει να αγοραστούν ή πώς να ανταγωνιστούν οι ΗΠΑ αντιπάλους όπως η Ρωσία και η Κίνα και φέτος ο προϋπολογισμός φθάνει τα 740 δισ. δολάρια.

Διαβάστε ακόμη τις κύριες ειδήσεις της ημέρας 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή