«Αρέσει, δεν αρέσει, η ασφάλεια της ΕΕ είναι στα.. χέρια της Τουρκίας»: Δήλωση –πρόκληση από τον υπουργό Εξωτερικών του Ορμπαν ενώπιον του Τσαβούσογλου

Τσαβούσογλου Ορμπαν

Σε συναγωνισμό προκλήσεων, δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής, επιδόθηκαν o Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σαγιάρτο.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μετά την συνάντηση επανέλαβε το σύνηθες αφήγημα τη Αγκυρας σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία θέλει διάλογο και θέλει επίσης να «βελτιώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ με πλήρη προοπτική ένταξης», αλλά η Ελλάδα «με τις προκλητικές της ενέργειες» είναι εκείνη που τορπιλίζει την προσέγγιση.

Σαγιάρτο: Η Ευρώπη πρέπει να ευχαριστεί την Τουρκία για το μεταναστευτικό

Εκείνος όμως που έκανε πλήρη επίδειξη κυνισμού, με δεδομένο ότι η Ουγγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ήταν ο υπουργός Εξωτερικών του Ορμπαν, ο οποίος δήλωσε ότι «αρέσει, δεν αρέσει, κατά μεγάλο βαθμό η ασφάλεια της ΕΕ είναι στα χέρια της Τουρκίας»!

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση”, πρόσθεσε ο Πέτερ Σαγιάρτο, “θα πρέπει να ευχαριστήσει την Τουρκία που έχει δεχθεί 4 εκατομμύρια μετανάστες… Εάν δεν το έκανε αυτό, εκατοντάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, μέσω των Βαλκανίων, θα εμφανίζονταν στα νότια σύνορα της Ουγγαρίας… ».

Στο σημείο αυτό ο τούρκο υπουργός τόνισε πως παρότι το ποσό ενίσχυσης της Τουρκίας για το μεταναστευτικό είναι αρκετό, μόνο ένα μέρος του έχει καταβληθεί: «Η Ευρώπη δεν πρέπει να διακινδυνεύσει την ασφάλειά της και πρέπει να συμμορφωθεί με τα όσα έχει δεσμευτεί στη συμφωνία», κατέληξε.

Η δήλωση Σαγιάρτο ήρθε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ουγγαρία είναι ανάμεσα στις χώρες που συντάσσονται με την Γερμανία υπέρ της πολιτικής κατευνασμού της Τουρκίας και της μη επιβολής κυρώσεων.

Ωστόσο, δεν λανθάνει της προσοχής το γεγονός ότι η προκλητική θέση της Βουδαπέστης έρχεται την ώρα που η Ουγγαρία κρατά όμηρο την ΕΕ με το βέτο που ασκεί, μαζί με την Πολωνία, στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τσαβούσογλου: Να ενεργήσει η Ε.Ε. ως έντιμος μεσολαβητής

Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με πλήρη προοπτική ένταξης της Τουρκίας», και κάλεσε την ΕΕ «να ενεργήσει ως έντιμος μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας-Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση της διαφοράς της Ανατολικής Μεσογείου».

Για να καταλήξει: «Η Ελλάδα έχει σταματήσει να συμμετέχει σε συναντήσεις στο ΝΑΤΟ, έφυγε το Oruc Reis και πάλι δεν έρχεται στις συναντήσεις και αυτή η στάση της Αθήνας πρέπει να γίνει αντιληπτή στην ΕΕ».

Καμία δημοσίευση για προβολή