Ανάλυση: Αρκεί ο θάνατος του Αμπου Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι για να “τελειώσουν” οι τζιχαντιστές; Ο αρχισφαγέας και το ISIS

O νεκρός, πλέον, Αμπου Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι, ηγέτης του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS), το οποίο είχε κηρύξει παγκόσμια τζιχάντ υπήρξε χωρίς αμφιβολία ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος του κόσμου. Το μεγάλο ερώτημα που πλέον αναδεικνύεται μετά τη χθεσινή επιχείρηση που οδήγησε στην αυτοκτονία του, είναι αν ο θάνατός του αρκεί για να εξαφανιστούν από τον παγκόσμιο χάρτη οι τζιχαντιστές.

Ποιός ήταν ο Αμπου Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι

Ο Αλ-Μπαγκντάντι γεννήθηκε το 1971 στη Σαμάρα του Ιράκ. Λόγω της δράσης του κατά των ΗΠΑ, συνελήφθη από αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και εστάλη στη φυλακή Μπούκα τον Φεβρουάριο του 2004, σύμφωνα με ιστοτόπους που συνδέονται με το ISIS.

Απελευθερώθηκε 10 μήνες αργότερα, μετά και εντάχθηκε στο παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ υπό τον Αμπου Μουσάμπ Αλ-Ζαρκάουι. Αργότερα ανέλαβε τον έλεγχο της ομάδας, που ήταν τότε γνωστή ως το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ.

Μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου της Συρίας το 2011ε, ο Αλ-Μπαγκντάντι έθεσε ως στόχο την εφαρμογή ενός σχεδίου για ένα μεσαιωνικού τύπου ισλαμικό κράτος ή χαλιφάτο. Συνένωσε αρχικά μια ομάδα γνωστή ως Front Nusra, η οποία αρχικά καλωσόρισε τους μετριοπαθείς Σουνίτες αντάρτες που συμμετείχαν στην εξέγερση κατά του Προέδρου Μπασάρ Ασάντ στην Συρία, κάτω από την σημαία της οργάνωσης που έγινε γνωστή ως «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» ISIL). Η κεντρική ηγεσία της Αλ Κάιντα αρνήθηκε να αποδεχθεί τη νέα δομή και διαχώρισε τη θέση της από τον Αλ-Μπαγκντάντι.

Οι μαχητές του Αλ Μπαγκντάντι κατέλαβαν σταδιακά ένα πολύ μεγάλο μέρος της επικράτειας του Ιράκ και της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων βασικών πόλεων, και τον Ιούνιο του 2014 ανακήρυξαν το δικό τους κράτος – ή χαλιφάτο.

Ο Αλ-Μπαγκντάντι έγινε ο «χαλίφης» της ισλαμικής κρατικής ομάδας, που μετονομάστηκε σε Ισλαμικό Κράτος. Κάτω από την ηγεσία του, η ομάδα έγινε γνωστή για τις μακάβριες σφαγές και τους αποκεφαλισμούς – που δημοσιεύθηκαν συχνά σε διαδικτυακούς τόπους των στρατευμάτων – και για την αυστηρή τήρηση μιας ακραίας ερμηνείας του ισλαμικού νόμου.

Με τα χρόνια, έχει αναφερθεί πολλές φορές ότι έχει σκοτωθεί, αλλά κανένας δεν έχει επιβεβαιωθεί. Το 2017, οι Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπήρχε μια «υψηλή πιθανότητα» να έπεσε νεκρός μετά από ρωσικό βομβαρδισμό στην Ράκα της Συρίας, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν αργότερα πως οι δικές τους πληροφορίες οδηγούσαν στο συμπέρασμα οτι ο Αλ-Μπαγκντάντι παρέμενε εν ζωή.

Η ιστορία του ISIS

[more]

Το Ισλαμικό Κράτος [ISIS] παρότι «γεννήθηκε» πριν τον Συριακό εμφύλιο, αποτελεί ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στην πιο σκληρή και αιματηρή μάχη που γνώρισε η ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα. Γεννημένο στις στάχτες που άφησε πίσω της η αμερικανική εισβολή στο γειτονικό στη Συρία Ιράκ το 2003 και κυρίως από το χάος που προκάλεσε η κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, μέχρι το 2011 η παρουσία του ΙΚ ήταν μεν ενεργή αλλά περιοριζόταν σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Ο συριακός εμφύλιος ωστόσο υπήρξε ο καταλύτης – μαζί με τις άτσαλες βεβαίως προσπάθειες πρωταρχικές της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας να μετατρέψουν τον συριακό εμφύλιο σε θρησκευτική σύγκρουση, πράγμα που εν μέρει κατάφεραν.

Τον Μάρτιο του 2013, λίγους μήνες μετά την εμφάνισή του ως παρακλάδι του Μετώπου αλ Νούσρα, το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε [όπως ήταν η αρχική του ονομασία], καταφέρνει να καταλάβει την πόλη Ράκα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, η οποία και έγινε η ανεπίσημη πρωτεύουσα του «χαλιφάτου». Στις σκληρές μάχες με τις συριακές δυνάμεις οι μαχητές του ΙΚ θα αποκτήσουν πολεμική εμπειρία και θα δημιουργήσουν τη φήμη της ανελέητης οργάνωσης που σπέρνει τον τρόμο σε όσες περιοχές κατακτήσει. Οι τζχαντιστές εγκαθιδρύουν ταυτόχρονα τις πιο σκληρές εκδοχές της Σαρίας (ισλαμικού νόμου), που περιλαμβάνει απαγόρευση αναπαραγωγής μουσικής, αλλά και περιορισμούς στον τρόπο που ντύνονται οι γυναίκες.

Σταδιακά κατέστη μία εκ των πιο σκληροτράχηλων και αντάρτικων ομάδων που μάχονταν το καθεστώς Άσαντ. Το Ισλαμικό Κράτος, μετατράπηκε σε έναν κανονικότατο στρατό, άρτια εξοπλισμένο και με σύγχρονο στρατό που μάζεψε στις τάξεις του ξένους μαχητές κατά δεκάδες χιλιάδες που προέρχονται από τη Συρία, το γειτονικό Ιράκ, από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες ευρωπαϊκές χώρες, λιποτάκτες από άλλες οργανώσεις καθώς και πρώην στελέχη του ιρακινού και του συριακού στρατού.

Αποτέλεσμα της γιγάντωσης του ΙΚ ήταν να διαχυθεί ο συριακός εμφύλιος και στο γειτονικό Ιράκ. Καθ όλη τη διάρκεια του 2014, όταν και πλέον οι τζιχαντιστές έγιναν ευρύτερα γνωστοί, προχώρησαν σε μία σειρά από επιθέσεις στο Ιράκ, καταλαμβάνοντας σημαντικές πόλεις, και κυνηγώντας τα πανικόβλητα κυβερνητικά στρατεύματα.

Φρικτά βασανιστήρια σε αιχμάλωτους στρατιώτες και άτυχους πολίτες διαφορετικού θρησκεύματος σημάδεψαν την εμπόλεμη Συρίας και το Ιράκ. Την ίδια στιγμή, το ΙΚ έφτασε σε σημείο να ελέγχει τεράστιες εκτάσεις εδαφών σε αυτές τις δύο χώρες, και μαζί τους, τους φυσικούς πόρους που υπάρχουν εκεί. Το λαθρεμπόριο πετρελαίου με την Τουρκία [οι ρώσοι πριν συμμαχήσουν με τους τούρκους, είχαν δώσει επανειλημμένως στοιχεία] είναι ακόμα και τώρα από τις πιο προσοδοφόρες επιχειρήσεις των τζιχαντιστών, μαζί με τις απαγωγές και την πώληση αρχαιοτήτων από αρχαιολογικούς χώρους που πέφτουν στα χέρια τους.

Οι περιοχές που ήλεγχε το ISIS για περισσότερα από δύο χρόνια είχαν μετατραπεί σε μία «μαύρη» τρύπα τρομοκρατών που μπορούσαν να σχεδιάζουν ανενόχλητοι τα τρομοκρατικά τους χτυπήματα, να επιλέγουν τους στόχους τους και να εκπαιδεύουν νέες γενιές μαχητών.

Από το 2016 και έπειτα όταν στον συριακό εμφύλιο εισήλθε στο πλευρό του Άσαντ η Ρωσία, καθώς επίσης και με τη συνδρομή των ιρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων αλλά και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, σταδιακά η επιρροή του ISIS περιορίστηκε. Σε συνδυασμό με τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Άσαντ και των Κούρδων, και την αλλαγή στάσης –έστω και καθυστερημένα- του τουρκικού καθεστώτος του Ρετζέπ Ραγίπ Ερντογάν, οι τζιχαντιστές έχασαν τα ερείσματα τους στη Συρία, τα εδάφη που ήλεγχαν και τις πηγές εσόδων τους, με αποτέλεσμα να περιοριστούν δραματικά.

Τώρα, μένει να φανεί εάν με τον θάνατο του Αμπού Μπακρ, οι τζιχαντιστές θα μετατραπούν σε παρελθόν…

Συναγερμός στη Γαλλία για το φόβο επιθέσεων αντεκδίκησης για τον θάνατο του αρχισφαγέα

Στη Γαλλία, έχει σημάνει συναγερμός καθώς είναι διάχυτος ο φόβος για αντίποινα από τζιχαντιστές για τον θάνατο του Αμπου Μπακρ Αλ Μπαγκντάντ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ, σε μια επιστολή προς τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας, η οποία περιήλθε στη γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, καλεί σήμερα σε αυξημένη επιφυλακή προκειμένου να αποτραπούν πιθανές επιθέσεις αντεκδίκησης μετά τον θάνατο του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

«…Η ενδεχόμενη εντατικοποίηση της τζιχαντιστικής προπαγάνδας έπειτα από αυτόν τον θάνατο, στο πλαίσιο της οποίας είναι πιθανό να απευθυνθεί κάλεσμα για ενέργειες αντεκδίκησης, απαιτεί τη μέγιστη επιφυλακή, ιδίως κατά τη διάρκεια δημοσίων εκδηλώσεων στις περιφέρειές σας τις επόμενες ημέρες» υπογραμμίζει ο Καστανέρ.

Από το newsroom του Εconomico με πληροφορίες από ΑΡ, CNN, Reuter

[/more]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή