Άρθρο 85 του Συντάγματος: Η ανάληψη “πολιτικής ευθύνης” συνεπάγεται πτώση της κυβέρνησης

Η πρόσφατη ανάληψη πολιτικής ευθύνης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις φονικές φωτιές στην Αττική, συνεπάγεται πτώση της κυβέρνησης, ως νομική υποχρέωση που προκύπτει από το άρθρο 85 του Συντάγματος».

Αυτό προκύπτει από την ερμηνεία του Συντάγματος, του αείμνηστου συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου. Στο κεφάλαιο «περί πολιτικής ευθύνης», στο βιβλίο του με τίτλο: «Συνταγματικό Δίκαιο» ο Δημήτρης Τσάτσος αναφέρει επιγραμματικά ότι η κυβέρνηση που αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη των πράξεών της οφείλει, κατά το Σύνταγμα, να παραιτηθεί. Όπως χαρακτηριστικά πως υπογραμμίζει στη σελίδα 309:

Η ομολογία πολιτικής ευθύνης συνολικά της Κυβέρνησης «συνεπάγεται, την πτώση, την παραίτηση της Κυβέρνησης, όπως ως νομική υποχρέωση προκύπτει από το άρθρο 85 του Συντάγματος».

Διαβάστε τι αναφέρει το άρθρο 85 του Συντάγματος της Ελλάδας:

Στο άρθρο 84, το οποίο συνδέεται με την ανάληψη πολιτικής ευθύνης και από τις παραγράφους 2 έως την παράγραφο 7 -κατά την άποψη του Δημήτρη Τσάτσου- ερμηνεύει πώς οργανώνεται η πτώση, η παραίτηση της κυβέρνησης ως αποτέλεσμα της ομολογίας πολιτικής ευθύνης.

[more]

Ο Δημήτρης Θ. Τσάτσος (1 Μαρτίου 1933 – 24 Απριλίου 2010) ήταν Έλληνας πανεπιστημιακός, από τους κορυφαίους συνταγματολόγους της μεταπολεμικής Ελλάδας. Διατέλεσε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και, μεταξύ άλλων, ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος του Θεμιστοκλή Τσάτσου, δικηγόρου, βουλευτή και αδελφού του μετέπειτα Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τσάτσου, και της Αννίτας Αλευρά. Σπούδασε νομική και πολιτικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Χαϊδελβέργης, ενώ σε ηλικία μόλις 27 ετών ανακηρύχθηκε διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 1958 ως το 1964 υπήρξε επιμελητής στη Νομική Σχολή της Χαϊδελβέργης και την περίοδο 1964-1965 εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ (Max-Planck Institut). Το 1968 εκλέχτηκε υφηγητής στη νομική σχολή του πανεπιστημίου της Βόννης, στο οποίο και δίδασκε και υφηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών. Λόγω της Χούντας των Συνταγματαρχών δεν επετράπη ο διορισμός του. Το 1969 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά πάλι δεν του επετράπη να διδάξει. Το 1970 εκλέχτηκε μόνιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, ενώ το 1973 φυλακίστηκε από τη δικτατορία. Το 1975 εξελέγη τακτικός καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΥΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή