Άσχημα τα νέα για την Τουρκία: Ο Μπάιντεν φέρεται έτοιμος να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων, παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας

Μπάιντεν Τραμπ

Σήμερα οι ΗΠΑ είναι ανάμεσα στις 30 χώρες του κόσμου, μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον Πάπα Φραγκίσκο, που έχουν αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις μαζικές απελάσεις Αρμενίων στο διάστημα 1915-1917.

Συγκεκριμένα, στο τέλος του 2019, το Κογκρέσο των ΗΠΑ υπερψήφισε απόφαση με την οποία «εορτάζει τη μνήμη της Γενοκτονίας των Αρμενίων, τη θανάτωση 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από το 1915 ως το 1923 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, απορρίπτει προσπάθειες να συνδεθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ με απόπειρες άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων και κάθε γενοκτονίας και ενθαρρύνει την επιμόρφωση και δημόσια ενημέρωση και γνώση για την Αρμενική Γενοκτονία».

Μέχρι τότε οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ ακροβατούσαν όσον αφορά στο ζήτημα, τόσο λόγω του σκληρού και δαπανηρού λόμπινγκ της Τουρκίας όσο και από φόβο να μην διαταραχθούν οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή θεωρείται πολύ πιθανόν ότι από φέτος θα αλλάξει, προσθέτοντας άλλο ένα «αγκάθι» στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Έτοιμος ο Μπάιντεν

Πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο, τις οποίες επικαλείται το Ahval, αναφέρουν ότι φέτος στις 24 Απριλίου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Τζο Μπάιντεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά, ως πρόεδρος των ΗΠΑ τον όρο «γενοκτονία» για να περιγράψει τη μοίρα που επιφύλαξε στους Αρμένιους η Οθωμανική αυτοκρατορία.

Ο Μπάιντεν έχει «ιστορικό» με την υπόθεση, καθώς από το 1984 ως Γερουσιαστής προσπαθεί να περάσει αποφάσεις που θα αναγνωρίζουν τη γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ ως υπόψήφιος πρόεδρος είχε γράψει ότι δεσμεύεται να υποστηρίξει αποφάσεις για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησής του.

Θετική επίδραση

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι αν ο Μπάιντεν προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας, ίσως αυτό επιδράσει εν τέλει θετικά στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας που το τελευταίο διάστημα βαίνουν καθοδικές και τίποτα δεν δείχνει να μπορεί να τις διορθώσει.

Όπως σημειώνει ο Νίκολας Ντάνφορθ, συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ, «η Τουρκία δεν έχει πλέον φίλους στην Ουάσινγκτον και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να υποστηρίξει κάποιος ότι γεωπολιτικά η Τουρκία είναι ένας τόσο σημαντικός σύμμαχος, ώστε για να μην ενοχληθεί να μπλοκαριστεί μια απόφαση (σ.σ. για τη γενοκτονία των Αρμενίων)».

«Απελευθερωτική» απόφαση

Στο πλαίσιο αυτό αναλυτές εκτιμούν ότι αν ο Μπάιντεν αναγνωρίσει επισήμως την Γενοκτονία των Αρμενίων, μετά την αρχική ένταση με την Άγκυρα οι δύο πλευρές θα υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα προβλήματά τους, χωρίς το ζήτημα να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, αφού πλέον θα είναι fait accompli.

Επίσης, σημειώνουν ότι και οι Τούρκοι ομογενείς θα απαλλαχθούν από το βάρος να προσπαθούν διαρκώς να μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων και θα μπορούν να ασχοληθούν με πιο παραγωγικούς τομείς στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Επίσης, εκτιμάται ότι και στην Τουρκία, παρά τις αρχικές αντιδράσεις, σταδιακά οι πολίτες θα σταματήσουν να ασχολούνται με το θέμα.

Η στάση του Ερντογαν

Όσο για τον Ερντογάν, εκτιμάται ότι θα το «αρμέξει» όσο μπορεί, προκειμένου να έχει πολιτικά οφέλη, ωστόσο, αργά ή γρήγορα, τα πιο πραγματικά ζητήματα, όπως η κατάσταση της οικονομίας και τα προβλήματα με τους συμμάχους της Τουρκίας θα σπρώξουν το ζήτημα στο περιθώριο και -αν δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές- τα όποια κέρδη του θα εξανεμιστούν σύντομα.

Ο Ντάνφορθ εκτιμά πάντως ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να πει ότι οι ΗΠΑ προχωρούν στην αναγνώριση λόγω των γενικότερων προβλημάτων με τις ΗΠΑ και ότι η Ουάσινγκτον, με το να καθυστερήσει τόσο πολύ, μετέτρεψε το πρόβλημα σε αμιγώς πολιτικό, με όλες τις συνέπειες που κάτι τέτοιο επισύρει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή