Ασφαλιστικό: Το μεγάλο εγχείρημα της μετατροπής των επικουρικών σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα- Τριπλασιάσθηκαν οι δαπάνες για συντάξεις την τελευταία εικοσαετία

Ασφαλιστιό κεφαλαιοποιητικό

Η συζήτηση για το νέο ασφαλιστικό σύστημα έχει ανοίξει και όλοι αναγνωρίζουν τα εμπόδια και τις δυσκολίες που υπάρχουν σ’ αυτό το μείζον εγχείρημα. Ταυτόχρονα όμως αναγνωρίζουν ότι αν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν τότε οι αντοχές του συστήματος φθάνουν μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Κεφαλαιοποιητικό σύστημα: Το μεγάλο εγχείρημα

Αιχμή στην δημιουργία του νέου ασφαλιστικού, που αναμένεται να φέρει στην Βουλή το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, είναι  η μετατροπή του συστήματος των επικουρικών συντάξεων σε κεφαλαιοποιητικό. Κορυφαίοι έλληνες επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί επί δεκαετίες με το ασφαλιστικό σύστημα θεωρούν ότι η αναξιοπιστία και οι κίνδυνοι που έχει το σημερινό σύστημα κάνουν σκόπιμη την επιλογή να έχουν οι ασφαλισμένοι δικαίωμα να χειριστούν ένα τμήμα της συνταξιοδοτικής τους διασφάλισης, μέσα σε ένα στέρεο θεσμικό πλαίσιο.

  • Ο νέος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει ξεκάθαρη θέση για τις αλλαγές που προωθούνται από την κυβέρνηση.  «Δεν μπορεί κανείς να μιλάει για το θέμα των συντάξεων αγνοώντας τα σημερινά δημογραφικά δεδομένα και την τάση που υπάρχει σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» επισημαίνει με κάθε ευκαιρία ο κ. Χατζηδάκης.

Το δυσκολότερο θέμα είναι η διαχείριση του κόστους μετάβασης από το σημερινό σύστημα στο νέο. Για αυτό το θέμα ο  υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου έχει τονίσει ότι η πλήρης εικόνα θα ξεκαθαρίσει όταν ολοκληρωθούν οι τρεις μελέτες που τρέχουν αυτό το διάστημα. Πρόκειται για την  αναλογιστική μελέτη που διενεργείται από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, την χρηματοοικονομική που διενεργείται από το ΙΟΒΕ, αλλά και τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, που θα διεξαχθεί από τον ΟΔΔΗΧ, όταν ολοκληρωθούν οι δύο πρώτες. Ταυτόχρονα ο κ. Τσακλόγλου ξεκαθαρίζει ότι θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια καθώς και αυστηρό εποπτικό πλαίσιο από ανεξάρτητη αρχή, και σε κάθε περίπτωση το σύστημα θα παραμείνει δημόσιο.

Πάνω από 200 δις έχει κοστίσει η χρηματοδότηση των Ταμείων

Όσοι τάσσονται υπέρ των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα τονίζουν ένα στοιχείο που προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία  η σωρευτική δημοσιονομική επιβάρυνση που προκύπτει από τη χρηματοδότηση των Ταμείων κατά την τελευταία εικοσαετία ξεπερνάει τα 200 δισεκατομμύρια  ευρώ. Το κόστος αυτό υπερβαίνει την αύξηση του δημόσιου χρέους κατά την ίδια περίοδο.

Μιλώντας για την Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να αναφέρουμε ότι και ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί ότι η οικονομική επάρκεια μετά τη συνταξιοδότηση δεν πρέπει και δεν μπορεί να παρέχεται εξ ολοκλήρου από μία πηγή και εκτιμά ότι η προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τριπλασιάστηκαν οι δαπάνες για συντάξεις

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος την τελευταία εικοσαετία έχει υπετριπλασιασθεί η  δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων για την καταβολή συντάξεων. Ειδικότερα η δαπάνη για συντάξεις το 2020 έφτασε τα 28,7 δισεκατομμύρια ευρώ, 17,7% ως ποσοστό του ΑΕΠ, από 9 δισεκατομμύρια  ευρώ- 6,4% του ΑΕΠ το 2000. Από αυτά τα ποσά πάνω από τα μισά χρηματοδοτήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ταυτόχρονα με τις αλλαγές που προωθούνται στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα θα υπάρξουν αλλαγές και στην ιδιωτική ασφάλιση αφού επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών συζητεί τα κατάλληλα κίνητρα και μέτρα, με στόχο την ενίσχυση της  εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Καμία δημοσίευση για προβολή