Ασφυκτικές πιέσεις από ΗΠΑ-Ευρώπη σε Ζάεφ και Τσίπρα “να τελειώσουν” με τη συμφωνία.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δια του αρμόδιου Επίτροπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, όσο και οι ΗΠΑ δια του ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Ρον Τζόνσον, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και πρόεδρος της υποεπιτροπής για την Ευρώπη κλιμάκωσαν χθες τις πιέσεις τους προς τους πρωθυπουργούς των Σκοπίων και της Ελλάδας Ζάεφ και Τσίπρα να “τελειώνουν με τη Συμφωνία των Πρεσπών” ώστε η ΠΓΔΜ να ενταχθει στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε για τον κίνδυνο πολέμου στα Βαλκάνια αν η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαλείψει τις ελπίδες ένταξης των χωρών της περιοχής αυτής.

Οι πιέσεις αυτές εντείνονται ενώ εξελίσσεται “αγριο” παρασκήνιο, τόσο στα Σκόπια όσο και την Αθήνα με την εμπλοκή του Ατλαντικού παράγοντα, με στόχο: Στην ΠΓΔΜ να καμφθούν οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης και να εξασφαλιστεί “εδώ και τώρα” η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή των Σκοπίων και στην Αθήνα να μην εγκαταλείψει η κυβέρνηση Τσίπρα την εξουσία πριν “καθαρίσει” με την έγκριση της συμφωνίας από το Ελληνικό κοινοβούλιο.

“Είπα στον Ζάεφ να μην κάνει εκλογές”…

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, ο Γιοχάνες Χαν δήλωσε σίγουρος ότι ο Ζόραν Ζάεφ μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 στην Βουλή της ΠΓΔΜ.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, έχει συστήσει και προσωπικά στον Ζόραν Ζάεφ να αποφύγει τις εκλογές, αφού «πρόωρες εκλογές θα έφερναν μόνον μία καθυστέρηση στην πορεία της διαδικασίας ένταξης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την ΕΕ», που διαφορετικά θα μπορούσε να δρομολογηθεί το καλοκαίρι του 2019, επισημαίνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ο Γιοχάνες Χαν υιοθέτησε τη ρητορική Ζάεφ, πως το δημοψήφισμα δεν απέτυχε παρά το γεγονός ότι δεν ψήφισε ούτε το 50% των πολιτών που απαιτείτο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, συνέβη το ασυνήθιστο, να υπάρχει μεν πλειοψηφία αποδοχής στο 94%, αλλά αυτή να αμφισβητείται από τη χαμηλή προσέλευση, επειδή προφανώς η αντιπολίτευση πέτυχε να μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα.

“Τσίπρας – Ζάεφ κρατούν το κλειδί”

Από την πλευρά του ο γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, σε συνέντευξή του στη “Φωνή της Αμερικής” που εκπέμπει και στα Σκόπια, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι η πολύ χαμηλή προσέλευση στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής δεν έχει αλλάξει τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ, δήλωσε με έμφαση: «Το κλειδί για της συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων βρίσκεται τώρα στα χέρια του Ζόραν Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την εφαρμογή της μη δημοφιλούς συμφωνίας».

“Κίνδυνος πολέμου στα Βαλκάνια”

Στο κλίμα αυτό, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε την Παρασκευή από τη Βιένη για τον κίνδυνο πολέμου στα Βαλκάνια αν η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαλείψει τις ελπίδες ένταξης των χωρών της περιοχής αυτής.

Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει «την ιδέα της προένταξης» για τις υποψήφιες χώρες, ώστε να τους δώσει ελπίδα και να τις βοηθήσει να βελτιώσουν την οικονομία τους πριν από την ένταξή της, είπε ο Γιούνκερ στην ομιλία του στο κοινοβούλιο της Αυστρίας.

[more]

«Αν κλέψουμε από τα Βαλκάνια την προοπτική της ένταξης (…) αν δοθεί η εντύπωση ότι δεν σοβαρολογούμε, θα βιώσουμε στο τέλος αυτό που ήδη βιώσαμε τη δεκαετία του 1990» στην περιοχή, προειδοποίησε.

Ο Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι «ακόμη είναι μακρύς ο δρόμος» μέχρι την ένταξη των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ, καθώς η πρόοδός τους είναι ακόμη «ανεπαρκής» και δεν επιτρέπει να εξεταστεί η ένταξη τους «πριν από το 2025» το νωρίτερο. Όμως η ΕΕ πρέπει «να ασχοληθεί εντατικά» με τα Βαλκάνια και να μην επιτρέψει να γεννηθεί η ιδέα «ότι δεν είμαστε σοβαροί όσον αφορά τις προοπτικές ένταξης» τους, πολύ περισσότερο που ορισμένες χώρες-μέλη δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους.

«Το έδαφος είναι ακόμη εύφορο» για συγκρούσεις στην περιοχή, εκτίμησε ο Γιούνκερ. «Πρέπει να φροντίσουμε εντατικά τα δυτικά Βαλκάνια, να βοηθήσουμε όπου χρειάζεται, να προειδοποιήσουμε πριν πάνε στραβά τα πράγματα και να διασφαλίσουμε ότι είναι απολύτως κατανοητό πως όλες οι συνοριακές διενέξεις θα πρέπει να έχουν επιλυθεί πριν από την ένταξη. Δεν πρέπει να εισάγουμε αστάθεια από τα δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ, πρέπει να εξάγουμε σταθερότητα από την ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ θα μπορούσε να προτείνει στις χώρες της περιοχής «έναν οικονομικό χώρο όπου θα μπορούν εν μέρει να λειτουργούν «με τον ίδιο τρόπο που θα το κάνουν όταν κάποια μέρα γίνουν μέλη».

Η ΕΕ έχει ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Η Αλβανία και η πΓΔΜ είναι σήμερα απλώς υποψήφιες χώρες, ενώ το καθεστώς αυτό ελπίζουν ότι θα πετύχουν κάποια στιγμή η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

Καμία δημοσίευση για προβολή