Ασυγκράτητη η φαρμακευτική δαπάνη – Οι ασθενείς θα πληρώσουν το ένα τρίτο του κόστους και η φαρμακοβιομηχανία “χαράτσι” 1,8 δισ. ευρώ

Σε “δυσθεώρητα ύψη”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, θα εκτοξευτούν φέτος οι δαπάνες για τα φάρμακα, με τους ασθενείς να πληρώνουν το ένα τρίτο της φαρμακευτικής περίθαλψης και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να υποχρεούνται στο “απίστευτο” ποσό των 1,8 δισ σε υποχρεωτικές επιστροφές (clawback και rebate ) από τον τζίρο τους στα ταμεία του δημοσίου.

Την ίδια στιγμή οι συμψηφισμοί που ανακοίνωσε η κυβέρνηση (ύψους 50 εκατ. ευρώ) του clawback που καταβάλει η φαρμακοβιομηχανία, με επενδύσεις σε παραγωγή και R&D, δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό των επιβαρύνσεων.

Δεν είναι τυχαίο επίσης το γεγονός ότι στην πρόσφατη έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Η Κατάσταση της Υγείας στην ΕΕ – ΕΛΛΑΔΑ – Προφίλ Υγείας 2019) αναφέρει ότι λόγω του εφαρμοζόμενου μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback), η αξία της χρηματοδοτούμενης από το κράτος υγειονομικής περίθαλψης είναι υψηλότερη από το επίπεδο των δημόσιων δαπανών για την υγεία κατά περίπου 1 % του ΑΕΠ. Οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία, κυρίως υπό τη μορφή πληρωμών των νοικοκυριών, εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές, με αποτέλεσμα το ένα τρίτο της υγειονομικής περίθαλψης να πληρώνεται απευθείας από την τσέπη των νοικοκυριών.

Ο ΕΟΠΥΥ τροποποιεί τον προϋπολογισμό του με νέα clawback και rebate

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το healthmag.gr ( ρεπορτάζ Γιώργος Σακκάς) επιβεβαιώνεται επί τα χείρω η εκτίμηση των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας ότι η δαπάνη για φάρμακα και αντίστοιχα το clawback θα εκτοξευθούν φέτος , μετά και την τελευταία (7η) τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

  • Ειδικότερα ο οργανισμός προχωρά στην αύξηση των εκτιμώμενων clawback και rebate κατά 14,4 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομειακά φάρμακα που αποζημιώνει, με το συνολικό “χαράτσι” για τις φαρμακευτικές που παρέχουν φάρμακα στα νοσοκομεία να φτάνει στα 122 εκατ. ευρώ. Παράλληλα δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια κίνηση για ενίσχυση του προϋπολογισμού, όπως αρχικά είχε υποσχεθεί ο Υπουργός Υγείας.
  • Έτσι, η συνολική δαπάνη για τα νοσοκομειακά φάρμακα του ΕΟΠΥΥ θα φτάσει μέχρι το τέλος του 2019 στα 177 εκατ. ευρώ εκ των οποίων όμως ο αρχικός προϋπολογισμός και άρα το μερίδιο του ΕΟΠΥΥ θα είναι μόνο 55 εκατ. ευρώ…

Από το newsroom του economico.gr με ρεπορτάζ από το healthmag.gr

 

Καμία δημοσίευση για προβολή