Αθήνα πιέζει Βρυξέλλες να αρχίσουν οι επιδοτήσεις. Ποιά μέτρα εξελίσσονται για επιχειρήσεις-εργαζόμενους

Mixed Greek and european Union flag, three dimensional render, illustration

 

Tις εκκρεμότητες που παραμένουν μετά την απόφαση του Eurogroup (που κατέληξε σε συμφωνία για φθηνές πιστοληπτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) και ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και αφήνουν να εννοηθεί ότι η Αθήνα ασκεί πιέσεις για τη διευθέτησή τους.

Πρώτ’ απ’ όλα εκκρεμεί -και είναι μείζονος σημασίας για τον κόσμο της εργασίας, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σ’ ολόκληρη την Ευρώπη- η ολοκλήρωση και εφαρμογή του προγράμματος SURE για την ενίσχυση εργαζόμενων, όπως και η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Εκκρεμεί επίσης η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, για χρηματοδοτήσεις, κυρίως μέσω επιχορηγήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν από κοινού οι προκλήσεις για τις οικονομίες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων βρίσκονται σε εξέλιξη 

Στο μεταξύ οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι έως και την επόμενη Κυριακή 17 Μαΐου, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση για να πάρουν την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όπως μισθωτοί του τουριστικού-επισιτιστικού κλάδου, των οποίων το επίδομα ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο, οικοδόμοι, φορτοεκφορτωτές, τουριστικοί συνοδοί, αποκλειστικοί νοσοκόμοι κ.α.

Οι εργοδότες των  επιχειρήσεων  που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή όλο τον Μάιο, πρέπει να υποβάλλουν από τις 18 Μαΐου έως και τις 31 Μαΐου δηλώσεις, ώστε να καταβληθεί στους εργαζόμενους η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τον τρέχοντα μήνα. Υπενθυμίζεται ότι, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν, θα λάβουν αναλογική ειδική αποζημίωση ανάλογα με τις μέρες που μένουν σε παράταση αναστολής, με βάση υπολογισμού το ποσό που αντιστοιχεί στις 30 ημέρες και ανέρχεται στα 534 ευρώ.

Ήδη ολοκληρώνεται η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 90.000 δικαιούχες επιχειρήσεις, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους.

Μέχρι την Παρασκευή 15 Μαΐου μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να πάρουν  την ειδική ενίσχυση των 600 ευρώ οι δικαιούχοι επιστήμονες.

Μέσα στις επόμενες μέρες ξεκινά τη λειτουργία του το Ταμείο Εγγυοδοσίας που θα έχει διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους ύψους 2,25 δισ. ευρώ με τους οποίους θα υπάρξει  άμεση στήριξη των επιχειρήσεων, μέσω της παροχής δανείου για κεφάλαιο κίνησης εγγυημένο κατά 80%. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν, και οι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργία και την υδατοκαλλιέργεια.

Ποιες νέες παρατάσεις δίνονται σε οφειλέτες του Δημοσίου

Με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών παρατείνονται μέχρι και τις τις 30 Σεπτεμβρίου:

α) Οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών,  των πληττόμενων επιχειρήσεων, που έληξαν την 1η Μαΐου ή λήγουν στις 31 Μαΐου. Έως την ίδια ημερομηνία παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των ρυθμισμένων δόσεων. Το ίδιο και η είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά την 1η Μαΐου.

β)Οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών που λήγουν ή έληξαν από 1η μέχρι και τις 29 Μαΐου  πληττόμενων επιχειρήσεων Για την ίδια κατηγορία επιχειρήσεων αναστέλλεται μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου  η είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά την 1η Μαΐου από χρεωστικές δηλώσεις Φ.Π.Α..

γ) Η καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών, που λήγουν ή έληξαν από από 1η Μαΐου μέχρι και τις 31 Μαΐου, των φυσικών προσώπων που εκμισθώνουν ακίνητα στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Για τους ίδιους εκμισθωτές αναστέλλεται και η είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχαν κατά την 1η Μαΐου.

δ)Οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών, που λήγουν ή έληξαν από η Μαΐου μέχρι και τις 31 Μαΐου 1/5/2020 έως των φυσικών προσώπων των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή