«Ατομικές βόμβες» από τον Μακρόν: Η Γαλλία θα κατασκευάσει άλλα έξι πυρηνικά εργοστάσια και θα αναβαθμίσει τα υπάρχοντα

Τη στρατηγική του για την απαλλαγή από τον άνθρακα ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος και η στρατηγική αυτή είναι… πυρηνική.

Ο Εμανουέλ Μακρόν -πιστοποιώντας την πολιτική της Γαλλίας σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την απεξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα- ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της επίτευξης μηδενικών εκπομπών άνθρακα ως το 2050, η χώρα θα κατασκευάσει τουλάχιστον άλλα έξι εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας και ότι σκοπεύει να επεκτείνει τη ζωή των υπάρχόντων εργοστασίων στα 50 χρόνια, από 40 που είναι σήμερα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα είναι ασφαλές.

Στρατηγική επιλογή

Οι νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες θα κατασκευαστούν και θα λειτουργούν από την δημόσια εταιρεία παροχής ενέργειας EDF, με τον Μακρόν να τονίζει ότι δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ δημοσίων επενδύσεων θα «κινητοποιηθούν» για τη χρηματοδότηση του σχεδίου, αλλά και για τη διασφάλιση των οικονομικών της εταιρείας, προσθέτοντας ότι έμφαση θα δωθεί, εκ παραλλήλου, και στην ηλιακή ενέργεια, αλλά και στην ενέργεια του ανέμου.

«Είμαστε τυχεροί στη Γαλλία που μπορούμε να στηριζόμαστε σε μια ισχυρή πυρηνική βιομηχανία, πλούσια σε know-how και με εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», είπε ο Μακρόν, από την βιομηχανική πόλη Μπελφόρ, στη βορειοανατολική Γαλλία. Ωστόσο, η απόφασή του για επένδυση στην πυρηνική ενέργεια, εκτός από το ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της Γαλλίας από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εντεύθεν, έχει και… οικονομίστικη λογική.

Χείρα βοηθείας στην EDF 

Η EDF έχει σοβαρά προβλήματα με το χρέος της και ταυτόχρονα έχει υποχρεωθεί να θέσει κατά καιρούς κάποιους από τους παλιούς πυρηνικούς αντιδραστήρες της εκτός λειτουργίας λόγω φθορών. Παράλληλα, δυσκολεύεται να αναλάβει προγράμματα στο εξωτερικό, έτσι, η απόφαση του Μακρόν για νέα πυρηνικά εργοστάσια στη Γαλλία είναι μια πραγματική ανάσα ζωής για την εταιρεία, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τη δέσμευση του προέδρου ότι τα κεφάλαια θα διασφαλιστούν και ότι «δεν θα απογοητεύσουμε την EDF».

Από την άλλη, ο Μακρόν με την ανακοίνωσή του στέλνει και ένα σαφές μήνυμα στην ΕΕ και ιδίως στη Γερμανία, ότι για το Παρίσι η επένδυση στην πυρηνική ενέργεια αποτελεί στρατηγική επιλογή, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων για μείωση των εκπομπών άνθρακα. Μάλιστα, η απόφαση του Μακρόν έρχεται σε κόντρα με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για μείωση της συμμετοχής της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Γαλλίας. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν, μετά από πραγματική «μάχη», χαρακτήρισε τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο και στην πυρηνική ενέργεια ως «πράσινες» επενδύσεις.

Το γερμανικό «όχι»

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Μακρόν, ο πρώτος νέος πυρηνικός αντιδραστήρας της Γαλλίας, τρίτης γενιάς και τεχνολογίας EPR, εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία ως το 2035. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ήδη υπάρχουν σχέδια για άλλα οκτώ πυρηνικά εργοστάσια, αφότου ολοκληρωθεί η κατασκευή των έξι νέων, βάζοντας την πυρηνική ενέργεια στο προσκήνιο του ενεργειακού μείγματος της Γαλλίας.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων εντός ΕΕ σχετικά με την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων, η Γερμανία επιμένει να τάσσεται κατά του χαρακτηρισμού της πυρηνικής ενέργειας ως βιώσιμης, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει κατά της απόφασης στο Δικαστήριο της ΕΕ, ωστόσο, συμφωνεί με τον σχετικό χαρακτηρισμό για το φυσικό αέριο, δείχνοντας με τη σειρά της τις στρατηγικές στοχεύσεις της.

Καμία δημοσίευση για προβολή