«Ατομικό φάκελο» στην εφορία με “τα πάντα όλα” θα έχουν οι πολίτες από το 2020

Από το 2020 κάθε φορολογούμενος θα έχει στην εφορία  «ατομικό φάκελο» όπου θα είναι καταχωρισμένα όλα τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στην κατοχή του, κινητά και ακίνητα.

Ειδική διάταξη, που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, θα προβλέπει πώς θα καταγράφονται σε ένα μοναδικό αρχείο τα ακίνητα, τα εισοδήματα, οι μετοχές, οι καταθέσεις και όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία κάθε φυσικού προσώπου στη χώρα μας.

Αυτό θα είναι το μεγάλο βήμα για τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Περιουσιολόγιου, το οποίο, ύστερα από χρόνια συζητήσεων, μπαίνει από φέτος σε τροχιά υλοποίησης προκειμένου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2020 – και θα αποτελέσει προάγγελο μια ευρύτερης φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών.

Στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι η δημιουργία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων, που θα περιλαμβάνει κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα… στρώματα, καταθέσεις σε τράπεζες, ράβδους χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.

Με την πλήρη λειτουργία του Περιουσιολογίου και την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, η Εφορία θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογουμένου με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες.

Με την έναρξη του Περιουσιολογίου κάθε φορολογούμενος θα έχει πρόσβαση καθώς και δυνατότητα ελέγχου της πληρότητας και της ορθότητας των -καταγεγραμμένων από τη φορολογική διοίκηση- περιουσιακών του στοιχείων.

Τα βασικά χαρακτηριστικά που θα έχει το Περιουσιολόγιο θα είναι τα εξής:

[more]

■Χρήστες του συστήματος θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι (εξωτερικοί χρήστες) και στελέχη της φορολογικής διοίκησης (εσωτερικοί χρήστες).
■Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.
■Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.
■Θα δίνεται η δυνατότητα προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογούμενου από τον ίδιο ή τους εσωτερικούς χρήστες της φορολογικής διοίκησης.
■Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από τον φορολογούμενο.
■Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης των περιουσιακών στοιχείων τα οποία αποκαλύπτονται μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.
■Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.
■Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας – αξιολόγησης των δεδομένων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.
■Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών ανρεπορτάζ εξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων.

Από το newsroom του economicο.gr με τη συνεργασία του newmoney.gr (ρεπορτάζ του Κωστή Πλάντζου)

[/more]

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή