Αυγό: 10 οφέλη για την υγεία

     Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικά είναι τα αυγά στην διατροφή μας, κυρίως γιατί αποτελούν υψηλή πηγή πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη των μυών και των οστών άλλα και γενικότερα για την υγεία μας. Παράλληλα, τα αυγά περιέχουν και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας σε κάθε ηλικία.

    Τι κερδίζουμε όμως καταναλώνοντας αυγά; Τι μας δίνε

    1. Προσφέρουν πρωτεΐνη

    Τα αυγά περιέχουν τα εννέα «απαραίτητα» αμινοξέα –  που είναι τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης, απαραίτητα για την καλή υγεία και την μυϊκή ανάπτυξη. Το ασπράδι αυγού περιέχει περίπου τη μισή πρωτεΐνη και μόνο ένα μικρό μέρος του λίπους και της χοληστερόλης.    Η πρωτεΐνη βρίσκεται τόσο στο ασπράδι όσο και στον κρόκο (λίγο πάνω από το μισά βρίσκεται στο ασπράδι και το υπόλοιπο βρίσκεται στον κρόκο). Φάτε το αυγό ολόκληρο για να επωφεληθείτε πλήρως από τα θρεπτικά του συστατικά.   Το ασπράδι του αυγού αποτελείται κατά 45% από πρωτεΐνες ανώτερες όλων των άλλων φυσικών τροφών, καθόσον περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό μας.

    2.   Έχουν θρεπτικά συστατικά

    Τα αυγά έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά – βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα – ανά θερμίδα από τα περισσότερα άλλα τρόφιμα. Με ένα αυγό θα πάρετε:

    • Πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας
    • Σελήνιο
    • Φώσφορος
    • Χολίνη
    • Βιταμίνη Β12
    • Πολλαπλά αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση των κυττάρων σας υγιή

    3.   Βοηθούν την «καλή» χοληστερόλη

    Η «καλή» χοληστερόλη, που ονομάζεται HD, φαίνεται να αυξάνεται σε άτομα που καταναλώνουν τρία ή περισσότερα αυγά την ημέρα και να μπορεί να «καθαρίζει» την κακή χοληστερίνη.

    4.   Μπορούν να μειώσουν τα τριγλυκερίδια

    Όσο πιο χαμηλά είναι τόσο καλύτερα για την υγεία σας. Η κατανάλωση αυγών, ειδικά εκείνων που είναι εμπλουτισμένα με ορισμένα λιπαρά οξέα (όπως τα ωμέγα-3), φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα.

    5.   Μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου

    Αν και οι μελέτες ποικίλουν, φαίνεται ότι ένα αυγό  την ημέρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Σε μια πρόσφατη κινεζική μελέτη, οι άνθρωποι που κατανάλωναν περίπου ένα αυγό την ημέρα είχαν σχεδόν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο από εκείνους που δεν είχαν καμία.

    6.   Σας βοηθούν να ελέγξετε την ποσότητα που τρώτε

    Με περίπου 70 θερμίδες ανά αυγό, ξέρετε ακριβώς τι καταναλώνετε. Τα βράζετε τα παίρνετε μαζί σας και συνοδεύουν την υγιεινή σας διατροφή.

    7.   Είναι φθηνά

    Η πρωτεΐνη που παίρνετε από τα αυγά είναι αντίστροφης αξίας με την τιμή τους. Και επιπλέον, δεν έχουν ζάχαρη ή υδατάνθρακες.

    8.   Κάνουν καλό στην καρδιά

    Κι όμως, φαίνεται ότι συνολικά, τα άτομα που τρώνε πολλά αυγά, δεν αυξάνουν τις πιθανότητες καρδιακής νόσου. Ακόμη και τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή διαβήτη τύπου 2  που έκαναν δίαιτα υψηλή σε αυγά, δεν είχαν καρδιολογικά προβλήματα. Σε μια πρόσφατη κινεζική μελέτη, οι άνθρωποι που έτρωγαν περίπου ένα αυγό την ημέρα είχαν σχεδόν 20% λιγότερες   πιθανότητες από όσους δεν τρώνε αυγά να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις.

    9.   Σας χορταίνουν

    Καταναλώστε αυγά για πρωινό και θα νιώσετε περισσότερο «χορτάτοι» με αποτέλεσμα να τρώτε λιγότερο όλη την ημέρα. Για παράδειγμα, κατά μέσο όρο, οι έφηβοι που τρώνε ένα αυγό το πρωί έχουν 130 λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό γεύμα.

    10. Βοηθούν τα μάτια

    Οι γιατροί γνωρίζουν ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα αυγά ( lutein και zeaxanthin) σας προστατεύουν από οφθαλμικές παθήσεις όπως ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία. Τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο έχουν επίσης αυτά τα αντιοξειδωτικά. Αλλά τα αυγά είναι μια καλύτερη πηγή. Αυτό συμβαίνει επειδή το λίπος που περιέχουν, βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί τα θρεπτικά τους συστατικά.

    Καμία δημοσίευση για προβολή