Αυλαία για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών. Aνησυχητική η πορεία της ανεργίας, παρά τα μέτρα

 Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Aυλαία σήμερα για το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για όλα τα επαγγέλματα του ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα από την μισθολογική κλίμακα στην οποία βρίσκονται.  Το πρόγραμμα  πρόκειται να επιδοτεί για 6 συνεχόμενους μήνες τις εισφορές τόσο του υπαλλήλου που πρόκειται να προσληφθεί  όσο και του εργοδότη προκειμένου να μειωθεί το κόστος  της επιχείρησης  βοηθώντας παράλληλα να μειωθεί η ανεργία.

Η τρέχουσα κατάσταση: Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που αφορούν τον Μάιο του 2020 το ποσοστό  ανεργίας ήταν 17% από 15,7% τον Απρίλιο. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στις νεότερες ηλικίες η ανεργία είναι αρκετά μεγάλη. Συγκεκριμένα, στις ηλικίες κάτω των 25  η ανεργία ήταν 37,5% τον Μάιο από 32,6% τον Απρίλιο.

Μέτρο καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας: Η επιδότηση των εισφορών ενθαρρύνει και την νομιμοποίηση της εργασίας, καθώς πολλοί είναι οι νέοι που απασχολούνται με μη νόμιμο τρόπο. Με το πρόγραμμα έστω για ένα εξάμηνο θα έχουν την δυνατότητα να συμπληρώσουν ένσημα χωρίς να υπάρχει κάποια επιβάρυνση.

Το πρόγραμμα καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι: Το πρόγραμμα καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο όσες αποδεδειγμένα πλήττονται από την πανδημία και ανήκουν δηλαδή στους λεγόμενους ΚΑΔ. Επίσης θα υπάρχει επιπλέον επιδότηση 200 ευρώ αν προσλαμβάνονται μακροχρόνια άνεργοι, ένα μέτρο το οποίο στοχεύει στην μείωση των ανισοτήτων στην αγορά εργασίας.

H επιδότηση με έμμεσο τρόπο στοχεύει: Στην διατήρηση των υπόλοιπων  υπάλληλων της επιχείρησης καθώς ο μέσος όρος των εργαζομένων για το διάστημα των έξι μηνών που επιδοτείται κάθε νέα θέση εργασίας, πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό εργαζομένων που είχαν στις 18/9/2020, προσαυξημένος κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων εργαζομένων.

Η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται

Παρά τα μέχρι τώρα μέτρα η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται: Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον μήνα Αύγουστο το πλήθος των εγγεγραμμένων ανέργων τον Αύγουστο του 2020 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019 αυξήθηκε κατά 13,3%.

Ο Αύγουστος εξάλλου είναι  τουριστικός μήνας και ήταν αναμενόμενο ότι θα βλέπαμε αύξηση της ανεργίας αφού φέτος άνοιξαν τα μισά μόνο καταλύματα. Πάνω που αναμέναμε  παράταση της τουριστικής σεζόν τους Φθινοπωρινούς μήνες  και κατ’ επέκταση παράταση των  εποχικών συμβάσεων του προσωπικού το δεύτερο κύμα της πανδημίας και το κλείσιμο  νωρίτερα της εστίασης το βράδυ δυσκολεύει την ανάταση της οικονομίας.

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή