Αυλαία για καταστήματα και επιχειρήσεις: Στα όρια της πτώχευσης πολυεθνικά brands με παρουσία στην Ελλάδα

Λιανεμπόριο:πιθανή επανεκκίνηση στις 18 Ιανουαρίου
Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Αυλαία σήμερα για άλλες 66.010 επιχειρήσεις. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, συνολικά με τα 2 στάδια επανεκκίνησης, της 4ης Μαΐου και της σημερινής, θα επανέλθουν στην εργασία τους 225.000 εργαζόμενοι, δηλαδή το 33% των εργαζομένων που ανεστάλη η εργασία τους, λόγω μη λειτουργίας των επιχειρησεών τους. Επίσης, θα έχουν επαναλειτουργήσει 93.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 35% των επιχειρήσεων των οποίων είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή. (Διαβάστε εδώ τις δραστηριότητες που επαναλειτουργούν σήμερα)

Το δεύτερο στάδιο επιστροφής στην κανονικότητα ξεκινά με το λιανικό εμπόριο στην Ελλάδα και τον κόσμο να πλήττεται ιδιαίτερα από την  εξάπλωση της πανδημίας καθώς είναι από τους πρώτους κλάδους που τέθηκε σε αναστολή. Μεγάλες απώλειες έχουν σημειωθεί σε γνωστά brands, πολυεθνικής εμβέλειας κάποια εκ των οποίων υπάρχουν και στην Ελλάδα.

Αργεί να ορθοποδήσει το λιανικό εμπόριο στην Ελλάδα

To 60%  των επιχειρηματιών θεωρεί πως μετά από  τουλάχιστον ένα έτος θα επανέλθει η επιχείρηση τους στα επίπεδα προ κοροναϊού.  Προς το παρόν δεν έχουμε δει  προσαρμογή  τιμολογιακής πολιτικής των προμηθευτών προς τα καταστήματα.

Αυτό καθιστά δυσκολότερη την αύξηση των πωλήσεων και αποτελεί τον λόγο που η Κομισιόν στις πρόσφατες προβλέψεις της για την Ελληνική  ανάπτυξη εκτιμά το 2020 μικρή πρώτη  πληθωρισμού  -0,56 %.

Οι έκτακτες προσφορές λόγω του ιού βοηθούν την τόνωση του εμπορίου, όμως δεν αρκούν για να αντισταθμιστούν οι απώλειες. Στην Ελλάδα μόνο το 20% των επιχειρήσεων κάνει πωλήσεις μέσω διαδικτύου.  Κατά την διάρκεια του Lockdown οι ηλεκτρονικές πωλήσεις διαμορφώθηκαν στο 22%. Μια ελάχιστη άνοδο θα λέγαμε, γεγονός που υποδηλώνει την έλλειψη τεχνογνωσίας και καινοτομίας των Ελληνικών επιχειρήσεων.

Στα όρια πτώχευσης διεθνή brands με παρουσία στην Ελλάδα

Μεγάλα τα προβλήματα στα είδη  ένδυσης στις ΗΠΑ, αφού οι  πολίτες λόγω του κλεισίματος των καταστημάτων δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν αγορές. Οι πωλήσεις του κλάδου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 50% τον Μάρτιο, ποσοστό που υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί. Θα λέγαμε ότι οι απώλειες του πρώτου μήνα ήταν μεγαλύτερες από όσο αναμέναμε. Φαίνεται πως παρά την αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου – σε όποια  Αμερικανικά καταστήματα έχει εφαρμοστεί- οι δυσκολίες δεν ξεπεράστηκαν.

Πιθανοί  λόγοι είναι τα προβλήματα στις μεταφορές και η στροφή των Αμερικανών σε ήδη πρώτης ανάγκης  όπως τρόφιμα.  Πληθαίνουν οι  Αμερικανικές εταιρείες που  υποβάλλουν  αίτηση πτώχευσης προκειμένου να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους. Ο κλάδος στις ΗΠΑ αντιμετώπιζε δυσκολίες από πέρυσι, όπως για παράδειγμα η  εταιρεία ρουχισμού Forever 21  η οποία υπέβαλε αίτηση πτώχευσης το φθινόπωρο και έκλεισε πάνω από 100 καταστήματα, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί.

Τα διεθνή brands με Ελληνική παρουσία που κινδυνεύουν:  Η  Brooks Brothers αναζητά επί του παρόντος  αγοραστή, η GAP πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί να δανειστεί περισσότερα χρήματα και ότι θα αναστείλει τις  πληρωμές ενοικίων. Πιθανώς να μην ανοίξει ξανά τα καταστήματα της  σε τοποθεσίες που ο κορωνοϊός “χτύπησε” περισσότερο.  H εταιρεία Victoria’s Secret ανέστειλε την πώληση της, ενώ το τελευταίο έτος έκλεισε πάνω από 50 υποκαταστήματα.

Η πορεία διεθνών Brands που έχουν Ελληνική  παρουσία, θα επηρεάσουν σημαντικό μέρους του Ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού καθώς και το εμπορικό ισοζύγιο.  Το γεγονός ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ενδυμάτων στον κόσμο και τα μεγάλα brands προμηθεύονται  σημαντικά κομμάτια υφάσματος για τις δημιουργίες τους, προσδίδει επιπλέον αβεβαιότητα. Tέτοιες εταιρείες είναι η H&M και  η Zara του ομίλου Inditex, ιδιαίτερα ευάλωτες σύμφωνα με εκτιμήσεις της UBS.

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή