«Αβολοντέ» πλειοψηφία – Ο Τσίπρας παίζει «κούκο διπλό» με το Σύνταγμα. Επικίνδυνος καιροσκοπισμός για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Τι σημαίνουν οι «ήττες» και οι «νίκες» του για την Αναθεώρηση στη Βουλή

 

Η χθεσινή «αποτυχία» του Αλέξη Τσίπρα να περάσει στη Βουλή η πρότασή του για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, δεν είναι και τόσο αποτυχία… Ίσως δεν πρέπει να ερμηνεύσουμε λάθος το «σπάσιμο» της δικής του κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και την απόρριψη μιας «μεγάλης ιδέας του» – που άλλωστε θα οδηγούσε σε αλλοίωσή του Πολιτεύματος.

Αντίθετα, δείχνει τη δυνατότητα που έχει να βάζει όσους στηρίζουν – από πεποίθηση ή ιδιοτέλεια – τη λεγόμενη «κυβέρνηση κουρελού» να «εγκρίνει» ή να «απορρίπτει» τις δικές του επιλογές για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο κ. Τσίπρας παίζει «κούκο διπλό» με το Σύνταγμα, έχοντας μια “αβολοντέ” πλειοψηφία.

Έτσι, ενώ, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την Συνταγματική Αναθεώρηση, η πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 30 έλαβε 148 θετικές ψήφους έναντι 120 κατά και 3 παρών, η αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας (άρθρο 32) ψηφίστηκε από την ευρύτερη πλειοψηφία, καθώς έλαβε 221 υπέρ, 46 κατά και 3 παρών.

Πρόκειται προφανώς για μια «εμφανή υστεροβουλία» του πρωθυπουργού. Γιατί δείχνει, με τον πιο κραυγαλέο τρόπο, ότι μπορεί στη δεύτερη ψηφοφορία, σε ένα μήνα, η κυβερνητική πλειοψηφία να το δεί αλλιώς. Και να μην αποσυνδέσει τελικά την προεδρική εκλογή από την πρόκληση εθνικών εκλογών – ανάλογα με τις κρίσιμες μετρήσεις των τάσεων του εκλογικού σώματος που θα έχει το Μαξίμου στα χέρια του. Και, έτσι, να (θεωρεί ότι) κρατά την επόμενη κυβέρνηση (πιθανότατα αυτοδύναμη της ΝΔ) όμηρο από την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, όπως ακριβώς έπραξε το 2014.

Ο επικίνδυνος πολιτικός καιροσκοπισμός του Αλέξη Τσίπρα φανερώνει πως κυριαρχείται από την πεποίθηση ότι μπορεί να κάνει ό,τι «παιχνίδι» θέλει ακόμη και με τον καταστατικό χάρτη της χώρας.

Άλλωστε είναι γνωστή η καθεστωτική του αντίληψη ότι η παρούσα «πλειοψηφία – κουρελού», όπως ευφυώς ονομάστηκε, μπορεί να δεσμεύσει καθοριστικά, στο κρίσιμο θέμα της αναθεώρησης του Καταστατικού Χάρτη της χώρας, τη νέα Βουλή. Η οποία, θα έχει αναδειχτεί με προσφυγή στις κάλπες, θα εκπροσωπεί νέους πολιτικούς συσχετισμούς και θα έχει νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία με νωπή λαϊκή εντολή.

Αυτό κι αν είναι «κούκος διπλός με καπέλο»…

(*) Ο “Κούκος διπλός” είναι παιχνίδι της πόκας, όπου ο παίκτης έχει στην αρχή τρία φύλλα και ακολούθως μπορεί να χρησιμοποιήσει δύο κλειστά χαρτιά που κρατά στο χέρι (αβολοντέ)

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή