Αυγουστιάτικο σαφάρι Μητσοτάκη στην Ευρώπη – Επιχείρηση γοητείας με στόχο να πειστούν οι δανειστές ότι ξεκινά ο «ενάρετος κύκλος»

 

Με ένα Αυγουστιάτικο σαφάρι στις ισχυρές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με πρώτους σταθμούς το Παρίσι, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας και να ενημερώσει για τις μεταρρυθμιστικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Στόχος του κ. Μητσοτάκη στις συναντήσεις του με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι:

  • Να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει στο πρόγραμμά του
  • Να εξηγήσει τους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς του
  • Να διαβεβαιώσει για την πιστή τήρηση των δημοσιονομικών στόχων στους οποίους έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση Τσίπρα, για το 2019 και 2020, καθησυχάζοντας τους δανειστές ότι δεν θα υπάρχουν αιφνιδιασμοί.

Όσοι γνωρίζουν τις σκέψεις του πρωθυπουργού θεωρούν ότι το ταξίδι αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής του για τη μείωση των υπέρογκων πλεονασμάτων που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας. Όπως τονίζουν:

  • «Ενας ενάρετος κύκλος,με χαμηλό κόστος δανεισμού, με υλοποίηση διαρθρωτικών παρεμβάσεων, με διόγκωση των επενδύσεων, με τόνωση της ρευστότητας και με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, θα ενισχύει διαρκώς την αξιοπιστία της χώρας θα συμβάλει στη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, οδηγώντας στη δυνατότητα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων μέσα στο 2020»

Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Αυγουστιάτικοι σαφάρι θα επιχειρήσει να καθησυχάσει  τους δανειστές ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα το 2019 και το 2020 και θα ανοίξει τον «ενάρετο κύκλο» που θα οδηγήσει σε μια  σοβαρή συζήτηση  για να αποκλιμακωθεί ταχύτερα το χρέος.

Η θεαματική μείωση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου από τις αγορές

Στις επιδιώξεις Μητσοτάκη για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% του ΑΕΠ, βοηθούν:

  • Η θεαματική μείωση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου από τις αγορές. Ο 10ετής κρατικός τίτλος βρέθηκε χθες για πρώτη φορά κάτω από το φράγμα του 2%, ενώ όταν εκδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο έφθανε το 3,9%. Το γεγονός αυτό επιτρέπει την εκτίμηση ότι τα επιτόκια δανεισμού της χώρας στο εξής θα είναι πολύ χαμηλότερα από το 4,1% που είχαν υπολογίσει οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί στην τελευταία ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους
  • Οι εκτιμήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει σε νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Εάν αυτό συμβεί και παράλληλα η κυβέρνηση προχωρήσει, όπως σχεδιάζει, στην πρόωρη αποπληρωμή 3,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ πριν από το τέλος του έτους, τότε το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα μειωθεί σε πιο ανεκτά επίπεδα.

Οι Βρυξέλλες αποδέχονται τον “οδικό χάρτη” Μητσοτάκη

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν θετικά το σχέδιο Μητσοτάκη. «Η Κομισιόν δεν υποστήριξε ποτέ τα πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ για πάντα. Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή κάτι πρέπει να γίνει, αλλά εξαρτάται από τη μείωση του χρέους και τις μεταρρυθμίσεις. Θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω και η Κομισιόν θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας», δήλωσε χθες στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

«Είναι ξεκάθαρο ότι όποια πρόταση θα πρέπει να συζητηθεί από το Eurogroup στο πλαίσιο επικαιροποιημένης ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους και ενός ξεκάθαρου πακέτου μεταρρυθμίσεων που ενισχύει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», πρόσθεσε, αποδεχόμενος ουσιαστικά τον «οδικό χάρτη» της νέας κυβέρνησης.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή