‘Ετοιμο το κυβερνητικό σχέδιο για το προσφυγικό,μεταναστευτικό. 1700 προσλήψεις, τουλάχιστον 5 προαναχωρησιακά κέντρα κλειστού τύπου.

Αύριο, πιθανότατα, θα ανακοινώσουν  ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συναρμόδιοι υπουργοί, το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει από έξι έως δέκα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, αλλά και την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων στον Εβρο, 500 νέων υπαλλήλων στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα και 800 ατόμων για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των κέντρων.

Σε κάθε ευκαιρία, η Αθήνα στέλνει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική πολιτική από αυτήν της προηγούμενης στο μεταναστευτικό/προσφυγικό –με βασικούς άξονες την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για το άσυλο και της φύλαξης των συνόρων, με αιχμή τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων «για να ελέγχουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει». Αυτό, άλλωστε, ήταν και το χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας, οι οποίοι έχουν ρόλο “κλειδί” στη διαχείριση του προβλήματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Economico, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη λειτουργία πέντε και πλέον προαναχωρησιακών κέντρων ( τα οποία θα φτάσουν μάξιμουμ τα δέκα ). Κατά τις ίδιες πηγές, οι τόποι που καταρχήν έχουν επιλεγεί για την εγκατάστασή τους είναι νησιωτικοί, με τις πληροφορίες να εμφανίζουν τη Σάμο ως ένα από τα επικρατέστερα νησιά. Ο τελικός αριθμός των κλειστών κέντρων θα αποφασιστεί σε συνάρτηση με τη χωρητικότητα, αν και πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το ελάχιστο αυτής θα είναι 5.000 άτομα, ενώ θα μπορεί να φτάσει μέχρι τις 10.000. Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των κλειστών κέντρων  έχει αναλάβει ο υφυπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να κερδίσει η κυβέρνηση το στοίχημα με τον χρόνο.

Οπως όλα δείχνου, πάντως, το πιθανότερο είναι ότι θα ξεπεραστεί το μίνιμουμ του 1% αναλογικά με τον πληθυσμό, που είχε αρχικά θέσει ως στόχο η κυβέρνηση για δίκαιη κατανομή σε ολόκληρη τη χώρα, προοπτική στην οποία η πλειοψηφία των Περιφερειαρχών δεν είναι αρνητική.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος θα έχει διαβουλεύσεις με τους Περιφερειάρχες προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες κάθε Περιφέρειας. Μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2020, εξάλλου, ο κ. Θεοδωρικάκος αναμένεται να φέρει προς ψήφιση στη βουλή το νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή