Αυστηρά μηνύματα από Γιουνκέρ προς την Άγκυρα – «Σε αυτό το ζήτημα είμαι Κύπριος»

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στο Σιμπίου της Ρουμανίας βρίσκεται το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Εκτός των επίσημων αντιδράσεων από Αθήνα και Λευκωσία, και οι Βρυξέλλες τις προηγούμενες ημέρες έστειλαν αυστηρά μηνύματα προς την Αγκυρα, στον απόηχο των προγραμματισμένων τουρκικών γεωτρήσεων στον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Κύπρου, μέσω NAVTEX που δέσμευσε και περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

Από τις σημερινές τοποθετήσεις 09/05, στη Ρουμανία, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρρ, ο οποίος προσερχόμενος στη Σύνοδο, ανέφερε πως «σε αυτό το θέμα είμαι Κύπριος».

Αντίδραση της ΕΕ στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ανάλογη του ειδικού βάρους της ΕΕ, ζήτησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την προσέλευσή του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

«Ελπίζουμε να γίνει κάτι το οποίο να καταξιώνει την Ευρώπη στα μάτια όλων των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών γενικότερα, πολύ περισσότερο των κρατών μελών», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Αναστασιάδης.

Συνεχίζοντας, είπε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου «θα αναπτύξει τα όσα τελευταία συμβαίνουν δυστυχώς ως αποτέλεσμα της παραβίασης του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα έχουμε την ισχυρή στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ΕΕ».

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή